Paasvuren

Het aansteken van een paasvuur is een oud ritueel dat in delen van Europa voorkomt, zo ook in delen van Friesland. Het stoken van paasvuren brengt naast een gevoel van saamhorigheid ook risico’s met zich mee.

Risico's paasvuren

Branden in de buitenlucht brengen per definitie een risico met zich mee. Deze risico’s zijn:

  • Het ontstaan van brand of schade in nabij gelegen natuur;
  • Het ontstaan van brand of schade in een nabij gelegen object;
  • Letsel bij aanwezige personen;
  • Risico’s voor de gegarandeerde basisbrandweerzorg.

Om deze risico's te reduceren dient de organisator de volgende punten in acht te nemen:

1. Locatie paasvuur

Belangrijk is de ligging en afstand van de brandstapel ten opzichte van brandgevoelige objecten. Dit punt verhoudt zich nauw met de omvang van de brandstapel op zich (punt 2). Hieruit volgt dus de noodzaak voor een duidelijk tekening (op schaal) van de locae met afstanden tot brandgevoelige objecten. Op de tekening en vergunningaanvraag moet eveneens duidelijk worden wat de inhoud en de afmengen van het paasvuur gaat worden.

2. De brandstapel

De afmetingen (inhoud en hoogte) van het paasvuur is bepalend voor de af te leggen afstand van het vliegvuur en dus de veiligheidsafstanden. De minimale veilige afstand tot het publiek is altijd 2x de hoogte van de brandstapel. Geadviseerd wordt benedenwinds deze afstand geheel af te zetten, dit met het oog op vliegvuur en vonken. Het te verbranden materiaal mag alleen bestaan uit schoon hout, snoeihout en/of riet. Bij het aansteken en blussen van het vuur mogen geen chemische stoffen worden gebruikt.

3. De windkracht en -richting

De windsnelheid en- richng hee3 een grote invloed op hoe ver het vliegvuur en de rook zich verspreiden. Indien de windsnelheid groter wordt, wordt de rook met het vliegvuur over een groter horizontaal oppervlak en grotere afstand verspreid. Een windkracht van 5 beaufort wordt gezien als een maximale windsnelheid waarbij een paasvuur ontstoken kan worden. Men dient ook de verwachte windrichng gedurende de ontbranding van het paasvuur te monitoren om zo de plaatsing van fees-ent en afze8ngen te bepalen. Bij mist is verbranding niet toegestaan.

Volume (m3) Afstand (m3) Maximale windkracht
0 - 1000 Bouwwerk Pannendak 6 x hoogte paasvuur 5 Bft.
Bouwwerk met rietkap, heide en bos  10 x hoogte paasvuur
Feesttent 10 x hoogte paasvuur
Openbare weg 25 m1
Autosnelweg (A-wegen) 250 m1
Bovengrondse hoogspanningskabels** 40 m1
Ondergrondse buisleiding 25 m1
Publiek** 2 x hoogte paasvuur
       
> 1000 Bouwwerk Pannendak 150 m1 5 Bft.
Bouwwerk met rietkap, heide en bos  250 m1
Feesttent 10 x hoogte paasvuur
Openbare weg 25 m1
Autosnelweg (A-wegen) 250 m1
Bovengrondse hoogspanningskabels** 40 m1
Ondergrondse buisleiding 25 m1
Publiek** 2 x hoogte paasvuur

4. Natuurbrand risico

Het verhoogde natuurbrandrisico kan meer risico op (brand) uitbreiding met zich meebrengen. Check dus altijd ver voorafgaand aan de paasvuren de website van de brandweer.

Meer informatie

Uw gemeente kan aanvullende voorwaarden stellen ter bevordering van de veiligheid van de organisatie en bezoekers.

Om de weersomstandigheden vooraf en tijdens het ontsteken van het paasvuur te monitoren, doet u er verstandig aan om een gerenommeerde meteoroloog in de arm te nemen.