Festivalcampings

Tijdens meerdaagse evenementen komt het vaak voor dat er festivalcampings worden ingericht. Het inrichten van zo’n camping brengt naast gezelligheid ook risico’s met zich mee. Om de risico’s te beperken kunnen aanvullende voorwaarden gesteld worden.

Festival camping

Het besluit Brandveilig Gebruik en Basishulpverlening Overige Plaatsen geeft aan dat festival campings als tentenkamp aangemerkt kunnen worden. Voor een tentenkamp gelden andere regels t.a.v. de compartimentering van kampeermiddelen. Een festivalcamping maakt deel uit van een (meerdaags) festival, de organisator is dus ook verantwoordelijk voor de Basis Hulp Verlening (BHV) op de camping. Ten tijde van een ontruiming dient de organisatie voldoende personeel in te kunnen zetten.

Kampeermiddelen

Met kampeermiddelen worden caravans, campers en mobilehomes bedoeld. Voor kampeermiddelen geldt dat het brandcompartiment maximaal 1000m² mag zijn. In een brandcompartiment liggen ten hoogste vier standplaatsen voor kampeermiddelen en bijbehorende bouwsels (luifels, voortenten, etc.) De weerstand tegen
branddoorslag en brandoverslag tussen de compartimenten bedraagt ten minste 20 minuten,  hetgeen neerkomt op een onderlinge afstand van minimaal 3 meter. De tussenliggende oppervlakte dient vrij te zijn van materialen, voertuigen en bosschages welke de brandoverslag kunnen bevorderen.

Tentenkamp

Met een tentenkamp wordt bedoeld, een verzameling tenten op een open terrein. Voor een tentenkamp gelden geen strikte regels ten aanzien van compartimentering. Om het brandveilig gebruik te bevorderen kan de gemeente wel aanvullende voorwaarden stellen. Zo kan de gemeente besluiten om wel te gaan compartimenteren waardoor de kans op brandoverslag verkleint wordt. Tevens kunnen voorwaarden gesteld worden aan het gebruik van open vuur, koken, baken en braden.

Kamperen in bosschages

Het kamperen in bosschages geeft een verhoogd risico op een snelle branduitbreiding. Om de kans op brand te verkleinen en om een snelle branduitbreiding te voorkomen, kan de gemeente aanvullende voorwaarden stellen. Ook hierbij kan gedacht worden aan compartimentering, het niet toestaan van open vuur, koken, baken, braden en roken.

Natuurbrand risico

Het verhoogde natuurbrandrisico kan meer risico op (brand) uitbreiding met zich meebrengen. Check dus altijd voorafgaand aan het evenement de website natuurbrandrisico. Bij fase 2 kan de gemeente een stookverbod instellen. Indien een stookverbod van toepassing is dan mag u in natuurgebieden geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.

Bereikbaarheid, beheersbaarheid en bestrijdbaarheid bij brand

  • Om de bereikbaarheid van de festivalcamping (of tentenkamp) te garanderen dient er een calamiteitenroute ingesteld te worden. De calamiteitenroute heeft een vrijedoorgang van 4,50 meter breed, waarvan 3,25 meter verhard en een minimale hoogte van 4,20 meter.
  • Voor een adequate hulpverlening is het noodzakelijk dat een campingterrein goed bereikbaar is, ook als op dat deel van het terrein geen bouwsel of bouwsel met verblijfsruimte aanwezig is. Denk daarbij aan reanimatie of hulp bij beknelling. In die gevallen adviseert de brandweer het terrein geschikt te maken, zodat een brandweervoertuig ieder punt van het campingterrein tot op 40 meter kan benaderen.
  • Om een beginnende brand te kunnen blussen dienen voldoende blusmiddelen aanwezig zijn, de blusmiddelen dienen zichtbaar opgehangen te worden.
  • Om een snelle branduitbreiding te voorkomen adviseert de brandweer om een tentenkamp te compartimenteren tot maximaal 1000m². De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen de compartimenten bedraagt ten minste 20 minuten, hetgeen neerkomt op een onderlinge afstand
    van minimaal 3 meter. De tussenliggende oppervlakte dient dus vrij te zijn van materialen, voertuigen en bosschages welke de brandoverslag kunnen bevorderen

Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

De bovenstaande richtlijnen zijn niet uitputtend. Oordeel altijd zelf welke maatregelen u moet nemen om de (brand) veiligheid te waarborgen. Raadpleeg daarbij het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.