Een veilige jaarwisseling: wie bel je waarvoor?

28 december 2023

De jaarwisseling is voor veel mensen een feestelijke avond en nacht. Op welke manier je de jaarwisseling ook viert, denk altijd om de veiligheid en gezondheid van jezelf en van de mensen in je omgeving. Zo kunnen we allemaal genieten van een gezellige en veilige jaarwisseling.

Wie bel je waarvoor?

Tijdens de jaarwisseling staan de medewerkers van de meldkamer, politie, brandweer, veiligheidsregio’s en ambulancezorg klaar voor (mogelijke) noodsituaties. Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie is het goed om te weten wie je waarvoor belt. Tijdens de voorgaande jaarwisselingen gingen veel meldingen bij de meldkamer over kleine brandjes op straat of andere zaken die weliswaar overlast kunnen geven, maar geen acuut (levens)gevaar, schade of letsel opleveren.

Hieronder kun je lezen wie je in welke situatie belt:

  • Vuurwerkschade aan of om je huis: dit regel je zelf. Denk aan kleine reparaties of contact met je verzekering.
  • Schade aan straatmeubilair: dit meld je bij de gemeente. Denk hierbij aan een kapotte prullenbak of speeltoestel.
  • Kleine buitenbrand, maar geen spoed: bel 0900-0904. Dit doe je bij kleine buitenbrandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar iets anders. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.
  • Nu overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bel 0900-8844.
  • Brand, acuut (levens)gevaar of als je twijfelt: bel 112.

Jaarwisseling, wie bel ik? Geen spoed maar wel brandweer nodig, bel 0900-0904. Geen spoed maar wel politie nodig, bel 09008844. •	Vuurwerkschade aan of om je huis: dit regel je zelf. Denk aan kleine reparaties of contact met je verzekering. •	Schade aan straatmeubilair: dit meld je bij de gemeente. Denk hierbij aan een kapotte prullenbak of speeltoestel. •	Kleine buitenbrand, maar geen spoed: bel 0900-0904. Dit doe je bij kleine buitenbrandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar iets anders. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak. Nu overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bel 0900-8844. Brand, acuut (levens)gevaar of als je twijfelt: bel 112.

Vuurwerk

Niet al het vuurwerk mag door consumenten worden afgestoken. Zo is het afsteken van een Chinese rol verboden, net als bepaald knalvuurwerk, zoals rotjes. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dat is vuurwerk dat het hele jaar vanaf twaalf jaar mag worden afgestoken. Bereid jezelf voor om ongelukken te voorkomen. Tips om veilig vuurwerk af te steken kun je vinden op de pagina over vuurwerk en carbidschieten.  

Heb je overlast door illegaal vuurwerk en weet je wie de daders zijn? Bel dan het ‘geen spoed, wel politie’ nummer: 0900-8844. Als de overlast langer geleden plaatsvond en/of je weet niet wie de daders zijn, meld de overlast dan bij je gemeente.

Carbidschieten

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten! Alle informatie over veilig carbidschieten vind je op de website van Wie Is De Bock.

Wensballonnen

Volgens de Aziatische cultuur brengt de wensballon geluk. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico’s met zich mee. Wensballonnen hebben een open vlam en kunnen daardoor brandgevaarlijk zijn. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. De regels zijn namelijk zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Meer informatie over de risico’s van wensballonnen kun je vinden op de website van de brandweer.

Veiligheidsregio Fryslân wenst je een veilige jaarwisseling!