Friese samenwerking lanceert serious game

16 februari 2023

Vandaag, 16 februari, wordt een serious game voor Eritrese ouders en jongeren gelanceerd genaamd Shkorey (‘schatje’ in het Tingrinya). Shkorey biedt een digitale spelomgeving die Eritrese nieuwkomers in Nederland voorziet van informatie over het menselijk lichaam, seksualiteit, geboortezorg en het opvoeden van kleine kinderen in Nederland.

Kwetsbaar ouderschap

      'Leeuwarden kent een relatief grote gemeenschap van Eritrese nieuwkomers,’ vertelt initiatiefnemer en projectleider Geertje Postma. ‘Deze doelgroep heeft regelmatig te maken met jong en kwetsbaar ouderschap en kan zich moeilijker een beeld schetsen van wat een prettige seksuele relatie inhoudt, hoe het menselijk lichaam functioneert en wat er komt kijken bij het opvoeden van een kind in Nederland. Met Shkorey willen we Eritrese jongeren hier spelenderwijs over informeren en het voor hen makkelijker maken om in contact te komen met lokale zorgverleners.’

Friese samenwerking

De serious game Shkorey wordt gefinancierd door ZonMW. Wanneer het in Leeuwarden goed werkt, kan dit eventueel in de rest van Nederland ingezet worden. De samenwerking bestaat uit Gemeente Leeuwarden, PincKlouds, Amaryllis, KraamZus, Verloskundepraktijk Dochter & Zn, Stichting Lemat en Leti Arts, 8D Games, Rutgers Stichting, BOAProducties, en diverse ISK’s, ROC’s en GGD Fryslân.

Rol GGD Fryslân

GGD Fryslân gebruikt Shkorey in gesprek met Eritreërs. Zo is Shkorey een handig middel om in te zetten vanuit SOA Sense, maar ook wanneer jeugdzorgverpleegkundigen in gesprek zijn met Eritreërs.

Voor het programma en meer informatie zie ook de website van : https://www.shkorey.nl/