Incidenten in het verleden

2024

 

In de binnenstad van Sneek is brand uitgebroken in een pand aan de Kleine Kerkstraat.

07.56 uur: Naast de horecagelegenheid heeft ook het casino schade opgelopen. De brandweer is nog meerdere uren bezig met nabluswerkzaamheden. Einde berichtgeving over dit incident.

06:48 uur: In Sneek is het sein 'brand meester'  gegeven. In het dak zit nog wel vuur, maar de brand kan niet verder uitbreiden. We laten de brand nu gecontroleerd naar buiten komen om hem daarna goed te kunnen afblussen.

05.58 uur: Update brand Sneek: Een groot deel van het dak is ingestort. Het pand heeft aanzienlijke schade. Het dak is volledig verwoest en de rest van het pand heeft veel rook en waterschade. Er komt bij de brand nog veel rook vrij. Heeft u last van de rook? Sluit dan ramen en deuren.

04.54 uur: Update brand Sneek: het gaat om een groot pand in de binnenstad met dichte bebouwing. Om genoeg slagkracht ter plaatse te krijgen komt er nog een extra tankautospuit en een 2e hoogwerker ter plaatse.

04.52 uur: Update brand Sneek: de 2e verdieping van het pand staat volledig in de brand. We zetten in op het blussen van de brand en het voorkomen van uitbreiding naar de omliggende panden. Er zijn geen personen meer in het pand aanwezig.

04.38 uur: Update brand Sneek: we zijn ter plaatse en bezig met een verkenning en gestart met het blussen van de brand. De brand zit in het dak en is uitslaand. Het is onduidelijk of er nog personen in het pand aanwezig zijn.

04.25 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand aan de Kleine Kerkstraat in Sneek. Het zou gaan om een brand in het dak. Er is opgeschaald naar zeer grote brand. Meer informatie volgt. Woordvoerder gaat ter plaatse.

 

Door de extreme neerslag is er sprake van veel wateroverlast in Buitenpost.

20.32 uur: In Buitenpost is de GRIP-situatie niet meer van kracht, de hulpdiensten hebben afgeschaald naar GRIP 0. De brandweer rijdt ter controle nog een ronde door het dorp. Einde berichtgeving over dit incident.

20.21 uur: Bericht van de gemeente Achtkarspelen voor inwoners van Buitenpost die schade hebben door de wateroverlast: Door de hevige regenval vandaag is er veel schade ontstaan. Heeft u schade? U hoeft geen contact met de gemeente op te nemen maar neem rechtstreeks contact op met uw verzekering.

19.51 uur: De situatie in Buitenpost is op dit moment onder controle. Het water zakt, maar we houden het weer nog wel goed in de gaten.

19.42 uur Ook de Fonteinkerk in #Buitenpost is ontruimd. De 60 Oekraïners die daar worden opgevangen, zijn tijdelijk naar een andere locatie in Burgum gebracht.

18.43 uur: De buien zijn onze provincie nog niet uit. Er kan op sommige plekken in Fryslân nog steeds veel regen vallen. Krijg je te maken met wateroverlast? Bij acuut gevaar bel je 112. Is er geen spoed, maar is de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904. Kijk ook op Extreme regen - Veiligheidsregio Fryslân - Veiligheidsregio Fryslân (veiligheidsregiofryslan.nl)

18.38 uur: De begane grond van woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost is ontruimd vanwege de wateroverlast. 22 personen worden opgevangen op een andere plek in het zorgcentrum en zij kunnen daar vannacht ook blijven, mocht dat nodig zijn.

18.12 uur: Ben je in #Buitenpost en ben je buiten? Let dan heel goed op waar je loopt of rijdt: de putdeksels kunnen loszitten. Deze putdeksels zijn onder water en zie je niet. Kijk voor meer informatie over dit incident ook op www.fryslanveilig.nl  

17.59 uur: In Buitenpost ligt zo’n 25 cm water in de straten. Het heeft ook flink gehageld. Hierdoor kan het op sommige plekken glad zijn.

17.30 uur: In Buitenpost is sprake van erg veel wateroverlast door de extreme regenval. Er is opgeschaald naar GRIP 1,  zodat de verschillende hulpdiensten beter met elkaar kunnen samenwerken. Meer informatie volgt. Kijk voor meer informatie over GRIP op Wat gebeurt er tijdens een crisis? - Veiligheidsregio Fryslân (veiligheidsregiofryslan.nl)

 

In Tzum is brand uitgebroken in een woonboerderij. 

11.10 uur: In Tzum is het sein ‘brand meester’ gegeven. We beginnen nu met het ventileren en de nacontrole van de woning. Bij de brand zijn geen personen of dieren gewond geraakt. Einde berichtgeving over dit incident.

10.37 uur: In Tzum is de situatie onder controle. Liander gaat de stroom uitschakelen, zodat wij kunnen starten met nablussen.

09.46 uur: In Tzum bouwen we het groot watertransport op om over voldoende water te kunnen beschikken. Hiervoor wordt de Franekerweg ongeveer 20 minuten afgesloten.

09.14 uur: Bij de brand komt rook vrij. Blijf uit de rook! Rook is altijd schadelijk. Heb je last van de rook? Sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit. De woordvoerder komt ter plaatse.

Blijf uit de rook! Ga niet naar de brand toe. Blijf binnen en sluit ramen, deuren en roosters en schakel het ventilatiesysteem uit. Waarschuw en help anderen.

09.11 uur: We hebben opgeschaald naar grote brand, omdat rondom de woonboerderij meerdere woningen en gebouwen staan. We zetten het groot watertransport in. Daarmee kunnen we bluswater halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

09.04 uur: 
We zijn gealarmeerd voor een brand in een woonboerderij in Tzum. We gaan met meerdere eenheden ter plaatse. Meer informatie volgt.

 

Zondagavond brak brand uit in een agrarisch bedrijf in Bantega. Hierbij zijn geen mensen en dieren gewond geraakt. 

20.12 uur: Update brand Bantega: De brand is uit. Door snel optreden is uitbreiding van de brand voorkomen en is de schade beperkt tot een gedeelte van de schuur. Salvage staat de eigenaar bij met het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

19.49 uur: In de boerderij in Bantega waren geen mensen aanwezig. Er staat wel vee in de stal, maar deze dieren staan veilig.

19.39 uur: Om te zorgen voor voldoende bluswater zetten we het groot watertransport in. Daarmee kunnen we water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

19:17 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand bij een agrarisch bedrijf in Bantega. Er is staat een schuur in brand. Er is opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse. Nadere info volgt.

 

In Pingjum is brand uitgebroken in een loods. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

07.27 uur: de eerste blusploegen gaan zo weer richting de kazerne. We denken nog een paar uur nodig te hebben met de nabluswerkzaamheden. Einde berichtgeving over dit incident.

07.24 uur: bij de brand komt geen rook meer vrij die hinderlijk is voor de omgeving. Het is weer veilig om ramen en deuren te openen en de mechanische ventilatie aan te zetten. Vanwege het tijdstip komt er geen afsluitend NL-Alert bericht.

07.00 uur: het sein “brand meester” is gegeven. De loods kan als verloren worden beschouwd. Er is een mobiele kraan onderweg; deze wordt gebruikt om de loods 'af te pellen' zodat de laatste vuurhaarden ook geblust kunnen worden.

06.10 uur: de NL-Alert is verzonden in dit gebied: 

Het verzendgebied van de NL-Alert op 7 april 2024 in Pingjum

Heb je een NL-Alert gekregen terwijl je niet in dit gebied bent? Dan is je telefoon verbonden met een zendmast die bereik heeft in het verzendgebied voor de NL-Alert. Op de websitepagina over NL-Alert leggen we uit hoe dat komt. 

06.03 uur: bij de brand komt veel rook vrij. Daarom is een NL-Alert verstuurd in de omgeving van Pingjum. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook? Sluit dan ramen en deuren en zet de ventilatie uit. 

Hoe zet je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

05.22 uur: In de loods staan meerdere vrachtwagens die worden aangestraald door de brand. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

05.13 uur:
Wij zijn gealarmeerd voor een brand in een loods aan de Kleinehuisterweg in Pingjum. Het gaat om een loods van 30 x 100 meter. Vanwege de grote van de loods is opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse.

 

In Leeuwarden wordt aan het Ruiterskwartier rook waargenomen. Er wordt uit voorzorg opgeschaald naar grote brand. Het blijkt uiteindelijk om een brand in een afvoerkanaal te gaan. 

Update 17.01 uur: bewoners van de ontruimde appartementen hebben geen schade en kunnen terug. Voor het bedrijf op de begane grond is Stichting Salvage onderweg om de eigenaar bij te staan bij de afhandeling van de schade. Er zijn geen mensen gewond geraakt. Einde berichtgeving.

Update 17.00 uur: de situatie is onder controle. Het sein ‘brand meester’ is dan ook gegeven. Het ging om een brand in een afvoerkanaal. De eerste eenheden zijn terug naar de kazerne en we zijn aan het inpakken.

Update 16.35 uur: we zijn nog druk bezig de situatie in kaart te brengen. De rookontwikkeling is wel afgenomen. Vermoedelijk gaat het om een schoorsteenbrand.

Update 16.03 uur: vanwege de dichte bebouwing in de binnenstad en de oude panden die hier staan hebben we uit voorzorg opgeschaald naar grote brand. Daardoor hebben we genoeg materieel ter plaatse om de mogelijke brand te bestrijden. 

Update 15.55 uur: We zijn ter plaatse bij een brandmelding aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden. Er wordt rook waargenomen vanaf het dak en er hangt een brandlucht. We zijn druk bezig om de vuurhaard te lokaliseren. Meer info volgt. De woordvoerder gaat ter plaatse.

 

In Heerenveen is grote brand uitgebroken in autobedrijf. Er is opgeschaald naar GRIP 1 zodat de hulpdiensten zo goed mogelijk kunnen samenwerken.

17.10 uur: In Heerenveen is het sein 'brand meester' gegeven. We zijn nog wel even bezig met nabluswerkzaamheden. Stichting Salvage is ter plaatse om de eigenaren te helpen met het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

16.45 uur: In Heerenveen zit er nog brand in het het plafond van het pand. We zijn bezig om gaten in het dak te maken om zo beter bij de brandhaard te kunnen.

16.01 uur: De NL-Alert voor de brand in Heerenveen is ingetrokken. De brand is onder controle. Als je geen last meer hebt van de rook, kun je ramen en deuren weer openen en de ventilatie aanzetten. De rook is verminderd, maar is er nog wel. Heb je nog last van de rook, houdt dan de ramen en deuren nog even gesloten en schakel de mechanische ventilatie uit.

15.39 uur: We zijn druk bezig met het bestrijden van de brand. Daarbij worden 2 hoogwerkers en een groot watertransport ingezet. Zo kunnen we over grote afstand genoeg water bij de brand krijgen. Ook zijn er twee meetploegen actief die het rookbeeld in kaart brengen.

Met een groot watertransport kan de brandweer water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

15.08 uur: We zijn druk bezig met het bestrijden van de brand. De brand zit al in het dak en is uitslaand. Om de verschillende hulpdiensten beter te laten samenwerken is opgeschaald naar GRIP 1.

15.05 uur: De NL-Alert is verzonden in onderstaand gebied: 

Heb je een NL-Alert ontvangen terwijl je niet in dit gebied bent? Of kreeg je geen NL-Alert, terwijl je er juist wel bent? Op deze websitepagina leggen we uit hoe dat kan. 

Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

14.56 uur: Bij de brand komt veel rook vrij. Daarom is zojuist een NL-Alert verstuurd. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook? Sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit. 

14.44 uur: De brand ontwikkelt zich snel. Om genoeg materieel ter plaatse te krijgen is opgeschaald naar zeer grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse.

14.39 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand in een autobedrijf aan het Beurtschip in #Heerenveen. In het gebouw zou brand zijn. Er is opgeschaald naar middelbrand.

 

In Rottevalle is brand uitgebroken in een woonboerderij. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

14.20 uur: In Rottevalle is het sein ‘brand meester’ inmiddels gegeven. Stichting Salvage is aanwezig om onderdak te zoeken voor de bewoners en om te helpen bij het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

14.15 uur: In Rottevalle zijn we bezig de naastgelegen schuren te sparen. De woonboerderij is helaas verloren gegaan. Er waren geen mensen of dieren meer in de woning aanwezig.

13.40 uur: Bij de brand in Rottevalle komt veel rook vrij. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

13.20 uur: Update brand Rottevalle: we zijn inmiddels ter plaatse en gestart met het blussen. Er is opgeschaald naar ‘zeer grote brand’ zodat we genoeg materieel ter plaatse krijgen. De brand was bij aankomst van de eerste eenheid al uitslaand en staat volledig in de brand.

13.00 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand in een woonboerderij in Rottevalle. Omdat het om een woning gaat met een rieten dak is opgeschaald naar grote brand. De woordvoerder gaat ter plaatse.

 

In Franeker is brand uitgebroken in een loods. Er is opgeschaald naar zeer grote brand. 

18.51 uur: In Franeker is het sein ‘brand meester’ gegeven. De brand is onder controle, de eerste eenheden pakken weer in en gaan terug naar de kazerne. Het nablussen en de daarvoor benodigde sloopwerkzaamheden, zullen nog enige tijd in beslag nemen. Einde berichtgeving over dit incident.

18.23 uur: Het pand in Franeker bestaat uit 32 units. Deze units zijn in gebruik voor verschillende doeleinden. De beheerder van het pand zal de gebruikers informeren.

18.14 uur: de NL-Alert voor de brand in Franeker is ingetrokken. De brand is onder controle. Als je geen last meer hebt van de rook, dan kun je ramen en deuren weer openen en de ventilatie aanzetten. 

17.45 uur: In Franeker zijn we nog steeds druk bezig met blussen. We zijn sloopwerkzaamheden aan het doen om de brandhaarden in het pand beter te kunnen bereiken.

17.18 uur: De NL-Alert is verzonden naar dit gebied tussen Franeker en Harlingen: 

Verzendgebied NL-Alert 8 maart 2024

Heb je een NL-Alert ontvangen terwijl je niet in dit gebied bent? Of kreeg je geen NL-Alert, terwijl je er juist wel bent? Op deze websitepagina leggen we uit hoe dat kan. 

17.06 uur: vanwege de rookontwikkeling hebben we zojuist een NL-Alert verzonden. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

16.24 uur: Bij de brand in Franeker komt veel rook vrij. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

16.17 uur: Het gaat om een uitslaande brand. Er staan veel mensen te kijken naar de brand. Dat maakt het lastiger voor de aanrijdende hulpdiensten om de brand te bereiken. Geef de hulpverleners de ruimte!

16.07 uur: We zijn opgeroepen voor een brand aan De Roede in Franeker. De brand is opgeschaald naar ‘groot’. De woordvoerder gaat ter plaatse.

 

13.13 uur: We hebben de brand afgeblust en doen nu een naverkenning. We hebben een hond veilig uit de woning kunnen halen. De woning heeft de nodige schade opgelopen. Stichting Salvage helpt de bewoners bij het afhandelen daarvan. Einde berichtgeving over dit incident.

12.54 uur: Wij zijn op dit moment aan De Wiek in Buitenpost, waar brand is in een woning. We hebben opgeschaald naar middelbrand; een tweede tankautospuit komt ter plaatste. Meer informatie volgt.

 

22.25 uur: Bijna alle bewoners van het flatgebouw in Drachten zijn inmiddels weer terug naar huis. De bewoner van het appartement waar de brand uitbrak, kan voorlopig nog niet terug naar huis. Deze bewoner heeft tijdelijk een andere woning in dezelfde flat gekregen. Daarnaast moet een andere woning in het flatgebouw in Drachten eerst worden schoongemaakt voordat de bewoner daarvan terug naar huis kan. Deze bewoner heeft elders tijdelijk onderdak gevonden. Wij hebben afgeschaald naar GRIP 0. Einde berichtgeving over dit incident.

20.55 uur: Alle woningen in het flatgebouw zijn inmiddels door de brandweer gecontroleerd. We zijn nu samen met de beheerder van het gebouw in overleg welke bewoners terug kunnen naar hun woning. De bewoners worden daar zo snel mogelijk over geïnformeerd.

18.43 uur: We zijn op dit moment bezig met het controleren van alle woningen in het flatgebouw. Daarna kunnen we bepalen welke bewoners terug kunnen naar hun woning en voor welke bewoners langdurigere opvang nodig is.

18.38 uur: In Drachten is op dit moment opvang nodig voor 70 bewoners van het flatgebouw en een aantal huisdieren. De bewoners van de verdiepingen 1-5 zijn opgevangen in de bedrijfskantine van ziekenhuis Nij Smellinghe. Een aantal bewoners staat nog buiten naast een naastgelegen winkel. De bewoners van de 10e en 11e verdieping kunnen veilig in hun woning blijven. De 12e en 13e verdieping zijn onbewoond.

18.09 uur: De bewoners van het flatgebouw die uit hun woning moesten, zijn opgevangen in een naastgelegen winkel. Er staat nog steeds veel rook in het flatgebouw.

17.25 uur: In Drachten is met name binnen rookontwikkeling. We zijn aan het evacueren van mensen en dieren. Inmiddels opgeschaald naar GRIP We stellen onze COPI (coördinatie plaats incident) nabij de flat op. Hier woedde kort even een brand. De brand is geblust. Er is nog rook binnen. Bewoners worden geëvacueerd

17.21 uur: Omdat er in Drachten nog mensen in de flat aanwezig zijn en er veel rookontwikkeling is, hebben we vooral veel brandweermensen nodig. Daarom zijn er meerdere eenheden onderweg. Geef ons de ruimte!

17.18 uur: In Drachten hebben we inmiddels opgeschaald naar een Zeer Grote Brand. Het betreft een appartement in flatgebouw.

17.01 uur: Wij zijn onderweg naar een brand in een zorgcomplex aan de Haverstuk in Drachten. We hebben opgeschaald naar grote brand. Het complex wordt op dit moment ontruimd. De woordvoerder komt ter plaatse. Meer informatie volgt.

 

17.26: Wij zijn nu bezig met de laatste controles in het pand. Daarna kunnen ook de laatste ploegen terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

17.09: Zojuist is het sein ‘brand meester’ gegeven. Het groot watertransport, de hoogwerker en één van de tankautospuiten pakken in en kunnen terug naar de kazerne. Wij zijn nog even bezig met nablussen en controles.

16.41 uur: Het blijkt te gaan om een brand in de papierverwerking. Het groot watertransport staat klaar om voor extra bluswater te zorgen, maar hoeft op dit moment nog niet te worden ingezet. Er zijn geen personen meer in het pand aanwezig.

16.17 uur: Om voldoende bluswater te hebben voor de brand in Franeker is het groot watertransport ook gealarmeerd. 

15.52 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand aan de Zuidelijke Industrieweg in Franeker. Het gaat mogelijk om een brand in een opslag voor oud papier. We hebben opgeschaald naar grote brand. De woordvoerder komt ter plaatste. Meer informatie volgt.

 

In een rijtjeswoning aan de Kingmastate in Leeuwarden is brand uitgebroken. Twee personen zijn gewond geraakt. Een kat en een kooi met cavia's zijn veilig uit de woning gehaald. 

10.44 uur: Wij zijn klaar met de laatste controles. We gaan inpakken en daarna terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

10.12 uur: De bewoners van de woning waar de brand uitbrak kunnen voorlopig niet terug naar hun huis. Voor hen wordt vervangende woonruimte geregeld. Salvage helpt hen en de bewoners van de naastgelegen woningen bij het afhandelen van de schade.

09.24 uur: Zojuist is het sein ‘brand meester’ gegeven. Twee personen zijn gewond geraakt. Eén persoon is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De andere persoon is ter plaatste door het ambulancepersoneel nagekeken.

08.49 uur: We hebben kunnen voorkomen dat de brand overslaat naar de naastgelegen woningen. Een kat en cavia’s zijn door ons veilig uit de woning gehaald. We zijn nog steeds bezig met blussen en het controleren van de woning.

08.15 uur: Wij hebben opgeschaald naar grote brand, omdat het gaat om een uitslaande brand in een rijtjeswoning. We willen ook de naastgelegen woningen goed kunnen controleren. De woordvoerder komt ter plaatste.

08.05 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand in een woning aan de Kingmastate in Leeuwarden. De brand is uitslaand. De eerste ploegen zijn inmiddels ter plaatste en zijn gestart met blussen. Alle bewoners zijn uit de woning. Meer informatie volgt.

 

00.39 uur: We hebben verdere nacontrole gedaan. Einde berichtgeving van dit incident.

23.30 uur: In De Blesse is het sein 'brand meester' gegeven. We schalen af. De meeste eenheden keren terug.

23.20 uur: Het gaat om een uitslaande brand in een leegstaande woning. De woordvoerder is onderweg en verwacht over ongeveer 30 minuten ter plaatse te zijn. Meer informatie volgt.

23.04 uur: We zijn onderweg naar een grote brand in De Blesse. Het betreft een leegstaande woning.

 

16.48 uur: Het gaat vanavond stevig waaien, met mogelijk windstoten van meer dan 100 km per uur. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Ruim losliggende spullen rondom je huis op, sluit ramen en deuren en wees voorzichtig als je onderweg bent.

Meer tips: Laat je niet verrassen: wind en storm 

 

13.10 uur: de brand is uit. Wij gaan weer terug naar de kazerne. Stiching Salvage helpt de bewoner bij het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

12.50 uur: De eerste ploeg is ter plaatse. In de meterkast van de woning blijkt een kleine smeulbrand te zijn. Voor het blussen hiervan zijn twee tankautospuiten voldoende. Wij schalen terug naar middelbrand. Omdat er is terug geschaald naar middelbrand komt de woordvoerder niet meer ter plaatse.

12.46 uur: Wij zijn onderweg naar Elahuizen, waar brand is in de woning van een boerderij. Om voldoende bluswater te hebben en omdat de boerderij meerdere schuren heeft, is uit voorzorg opgeschaald naar grote brand. Meer informatie volgt.

 

We zijn in Bolsward ter plaatse bij een melding van woningbrand aan de nieuwmarkt. Het ging achteraf gezien om aangebrand pannetje op een kookplaat. De bewoner wordt uit voorzorg nagekeken door het ambulancepersoneel. De woning is geventileerd. Einde berichtgeving.

 

In een ventilatiesysteem bij European Aerosols in Wolvega is korte tijd brand geweest.

12.59 uur: we hebben de hotspots in het ventilatiesysteem geblust en we zijn klaar met de nacontrole. Einde berichtgeving over dit incident.

12.13 uur: In het ventilatiesysteem zitten twee kleine brandhaarden / hotspots. Samen met de technische dienst van het bedrijf gaan we ter hoogte van de hotspots de platen van het ventilatiesysteem verwijderen om deze hotspots te blussen.

11.32 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand in een ventilatiesysteem bij European Aerosols in Wolvega. Uit voorzorg is opgeschaald naar middelbrand. Nadere info volgt.

 

We zijn gealarmeerd voor een woningbrand in Leeuwarden.

00.59 uur: De eerste blusploeg is ter plaatse en heeft de brand in de slaapkamer geblust. Bij aankomst was de bewoner al uit de woning. Einde berichtgeving over dit incident.

00.56 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een woningbrand in de Ypeijstraat in Leeuwarden. Er zou brand zijn in een slaapkamer. Uit voorzorg is opgeschaald naar middelbrand. Nadere info volgt.

 

In een kamer van woon- en zorgcentrum in Dokkum is korte tijd brand geweest.

18.12 uur: Er is korte tijd brand geweest in een kamer in het complex. De brand is uit, situatie is onder controle. Er zijn geen gewonden. We doen nog een controle en gaan ventileren. Einde berichtgeving over dit incident.

18.01 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand in een kamer van een woon- en zorgcentrum aan de Dongeradyk in Dokkum. De ontruiming van de vleugel is gestart. Er is opgeschaald naar middelbrand. Een tweede ploeg komt ter plaatse.

 

11.44 uur: We zijn onderweg naar een brand aan de Zuiderweg in St. Jacobiparochie. Er zou brand zijn in een stal op een agrarisch bedrijf. Omdat er nog koeien in de stal staan is opgeschaald naar middelbrand. Een tweede ploeg is ook onderweg. Meer info volgt.

12.08 uur: Update brand St. Jacobiparochie: bij aankomst van het 1e voertuig was van brand al geen sprake meer. Het is onder controle. Er is korte tijd een steekvlam geweest wat voor enige rookontwikkeling heeft gezorgd. De mensen en de koeien zijn allemaal ongedeerd. Einde berichtgeving.

 

11.27 uur: We zijn met meerdere eenheden onderweg naar een brand aan de Grettingalaan in Harlingen. Het betreft een bedrijfspand en er is opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse. Nadere informatie volgt.

Update 11.39 uur: De brand in Harlingen betreft een timmerbedrijf. De brand is inmiddels uitslaand. Er komt veel rook vrij bij deze brand. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit. Er zijn meerdere eenheden onderweg, geef de hulpdiensten de ruimte.

Update 12.12 uur: Zojuist is in Harlingen een NL-Alert uitgegeven in verband met de rook: sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit! De rook trekt over de Oosterparkwijk. Blijf uit de buurt en geef de hulpverleners de ruimte. De straten rondom de Grettingalaan zullen ruim worden afgezet.

Ben je in de buurt van het incident, maar heb je geen NL-Alert ontvangen? Of heb je het bericht juist wel ontvangen, terwijl je helemaal niet in de buurt bent? Dat kan! Op onze pagina met informatie over NL-Alert leggen we uit wat daar de oorzaak van kan zijn.

Update 12.48 uur: Er is opgeschaald naar GRIP 1.

Update 13.23 uur: In Harlingen zijn momenteel vier eenheden en een hoogwerker ingezet om deze brand te bestrijden. De rookontwikkeling in het pand maakt dat de brandweer niet meer naar binnen gaat om te blussen.

Update 13.33 uur: In Harlingen is nogmaals een NL-alert uitgegeven voor de stad Harlingen en de dorpen Wijnaldum en Sexbierum met het dringende advies: heeft u last van de rook sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit.

Blijf uit de rook! Ga niet naar de brand toe. Komt de rook bij of in je huis? Blijf binnen en sluit ramen, deuren en roosters en schakel he ventilatiesysteem uit. Waarschuw en help anderen.

Update 13.52 uur: In Harlingen geldt voor de gehele Oosterparkwijk de oproep: ben je binnen en zit je in de rook blijf dan binnen. Voor de scholen en overige openbare gebouwen geldt, dat men weg mag als dit veilig (uit de rook) kan. De Oosterparkwijk is in verband met de rook niet toegankelijk.

Update 15.42 uur: Zojuist is in Harlingen het sein 'brand meester' gegeven. De rook is afgenomen. Daarom is het NL-Alert bericht nu ingetrokken. Alleen de Grettingalaan van de Kimswerderweg tot aan de Groen van Prinstererlaan blijft afgesloten.

De eerste ploegen keren terug naar de kazerne. Er is inmiddels gestart met nabluswerkzaamheden. Er zijn geen gewonden gevallen bij deze brand. Het pand kan als verloren worden beschouwd. Einde berichtgeving over het incident in Harlingen.

 

In Harlingen is brand uitgebroken aan de Korte Lijnbaan. Bij deze brand komt veel rook vrij. 

Update 15.48 uur: Aan de Korte Lijnbaan in Harlingen woedt op dit moment een grote brand in een loods. De brand is uitslaand. We hebben opgeschaald naar GRIP 1. Meer informatie volgt.

Update 15.56 uur: Bij de brand komt veel rook vrij. Blijf uit de rook! Rook is altijd schadelijk. Heb je last van de rook? Sluit dan ramen, deuren en roosters, en schakel ventilatiesystemen uit.

Blijf uit de rook! Ga niet naar de brand toe. Komt de rook bij of in je huis? Blijf binnen en sluit ramen, deuren en roosters en schakel he ventilatiesysteem uit. Waarschuw en help anderen.

Update 16.30 uur: Er is zojuist een NL-Alert verstuurd vanwege de rook die vrijkomt. Blijft uit de rook! Rook is altijd schadelijk. Heb je last van de rook? Sluit dan ramen, deuren en roosters en schakel ventilatiesystemen uit.

Ben je in de buurt van het incident, maar heb je geen NL-Alert ontvangen? Of heb je het bericht juist wel ontvangen, terwijl je helemaal niet in de buurt bent? Dat kan! Op onze pagina met informatie over NL-Alert leggen we uit wat daar de oorzaak van kan zijn.

Voor het bestrijden van de brand zet Brandweer Fryslân op dit moment een peloton in. Zo'n peloton bestaat in elk geval uit 4 tankautospuiten, 1 officier van dienst en groot watertransport. Een tweede peloton is gealarmeerd.

Het groot watertransport wordt ingezet om te zorgen voor voldoende bluswater. Hiermee kan water worden gehaald tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

Update 16.55 uur: de rook gaat richting Wijnaldum, Pietersbierum en Sexbierum. Het advies om uit de rook te blijven en ramen, deuren en roosters te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen geldt voor alle mensen in deze dorpen, en in het gebied tussen deze dorpen, de zeedijk en Harlingen. Als je buiten dat gebied bent en ook last van de rook hebt, dan geldt hetzelfde advies!

Update 17.21 uur: Twee mensen zijn gewond geraakt. Zij zijn nagekeken door het ambulancepersoneel, maar vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig te zijn. De medewerkers van het bedrijf waar de brand woedt worden elders op het terrein opgevangen.

Update 18.08 uur: Op dit moment wordt nog steeds hard gewerkt om de brand te bestrijden. De wegen direct rondom het incident zijn afgesloten voor verkeer. De mogelijke oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Update 20.34 uur: Op het terrein bleken ook 2 grote dieseltanks te staan. Deze werden eerst door de brandweer gekoeld waarna de eigen koelinstallatie dit overnam. Doordat deze tanks werden gekoeld kon volledig worden ingezet op het voorkomen van uitbreiding van deze brand.

Update 20.45 uur: Het sein "brand meester" is gegeven. Er is een kraan ter plaatse om het gebouw open te pellen om de vuurhaard beter te kunnen bestrijden. Het nablussen zal naar verwachting nog uren zo niet de hele nacht duren.

Update 20.59 uur: Vanwege de rookontwikkeling die nog altijd is blijft het NL-Alert: "sluit ramen en deuren en schakel mechanische ventilatie uit" van kracht. Inmiddels pakken de eerste eenheden in en keren terug naar de kazerne of worden in verband met het nablussen afgelost door collega's. Einde berichtgeving over dit incident.

 

21.32 uur: Alles is onder controle, we zijn ‘brand meester’. Het vuur is uit en we hebben alles geveegd. We zijn aan het inpakken en gaan dan retour kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

21.16 uur: Via een veegluik hebben we een groot deel van de pijp kunnen vegen. In het bovenste gedeelte zit nog vuur. Met behulp van de hoogwerker gaan we naar de nok om ook in dit gedeelte de brand uit te maken.

20.56 uur: We zijn inmiddels ter plaatse en hebben een verkenning gedaan. Zoals het nu lijkt zit de brand alleen in het schoorsteenkanaal en is nog niet overgeslagen naar de rietenkap. Wij gaan de schoorsteen vegen.

20.41 uur: We zijn gealarmeerd voor een woningbrand aan de Ursaladyk in It Heidenskip. Het gaat om een schoorsteenbrand in een woonboerderij. Er is uit voorzorg opgeschaald naar middelbrand om genoeg materiaal en mensen ter plaatse te krijgen.

 

19.02 uur: De brand is uit. Op dit moment zijn we aan het nablussen en doen we een nacontrole bij beide buren. De bewoonster wordt nagekeken door de ambulance. Salvage komt ter plaatse om de bewoonster bij te staan bij de afhandeling van de schade.

18.41 uur: We zijn bezig met het blussen van de brand. De complete benedenverdieping stond in de brand en is korte tijd uitslaand geweest. De bewoner en een hond hebben de woning tijdig kunnen verlaten.

18.25 uur: We zijn gealarmeerd voor een woningbrand aan de Ame in Drachten. Er zou een behoorlijke brand zijn op de benedenverdieping. Er is opgeschaald naar middelbrand. Er zijn twee ploegen aanrijdend.

 

10.25 uur: Voor de zekerheid hebben wij nog een extra controle onder de vloer gedaan. Wij hebben het pand nu weer overgedragen aan de beheerder en keren terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

09.04 uur: De rook bleek afkomstig van een brand onder de vloer van de keuken. Deze brand is inmiddels uit. Wij zijn de ruimte nu aan het ventileren.

08.55 uur: Wij zijn ter plaatse bij een verzorgingstehuis aan de Midlumerlaan in Harlingen. Hier is rook in de keuken. Uit voorzorg hebben we opgeschaald naar middelbrand. Wij gaan op onderzoek naar de oorzaak van de rook.

 

16.21 uur: In Akkrum is bij een schoorsteenbrand middelbrand gemaakt. De tweede eenheid zou kunnen worden ingezet om de hoogwerker te voorzien van water. Zoals het nu lijkt is de schoorsteenbrand onder controle.

 

16.18 uur: In Waskemeer is het sein brand meester gegeven. Einde berichtgeving van dit incident.

15.16 uur: In Waskemeer zijn we nu ook bezig met het blussen van het rieten dak. We proberen de brand zo snel en zo veel mogelijk te beperken.

15.00 uur: In Waskemeer zijn we bezig met het bestrijden van een schoorsteenbrand. Uit voorzorg hebben we meerdere eenheden gealarmeerd.

11.46 uur: Op dit moment is er een zeer grote brand aan de Gemaalweg in Rutten. Volg het   of Facebook van Brandweer Flevoland voor meer informatie over dit incident. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren zet ventilatie uit. Blijf uit de rook!

 

2023

22.03 uur: In Drachten betrof het een brand in een carport. Alle personen die aanwezig waren hebben de woning verlaten. Brandweer heeft net het sein brandmeester gegeven. Salvage wordt ingeschakeld om bewoners bij te staan voor de afhandeling van de schade aan de woning.

 

21.16 uur: De brand is onder controle. Het sein brand meester is zojuist gegeven. We doen nog een naverkenning met de hoogwerker op het dak. Einde berichtgeving over dit incident.

20.41 uur: Er is ook een hoogwerker inmiddels ter plaatse. We zijn druk aan het blussen. Het zou gaan om een leegstaande woning.

20.32 uur: We zijn ter plaatse bij een brand aan de Dokkumertrekweg in Leeuwarden. De brand is uitslaand aan de achterzijde. Er is opgeschaald naar middelbrand. Een 2e ploeg komt ter plaatse.

 

08.42 uur: Salvage helpt de eigenaar bij het afhandelen van de schade. Wij gaan inpakken en daarna terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

08.39 uur: Alle ruimtes van het hotel zijn gecontroleerd. We hebben de ruimtes die vol stonden met rook geventileerd. In de hotelkamers heeft geen rook gestaan. De hotelgasten kunnen straks, in overleg met het hotel, terug naar hun hotelkamers.

08.35 uur: De brand lijkt te zijn ontstaan in een droger. Een aantal personen is ter plaatse door de ambulancemedewerkers gecontroleerd, omdat zij mogelijk rook hadden ingeademd. Zij hoefden niet mee voor verdere zorg.

07.43 uur: De gasten van het hotel worden opgevangen in een ander deel van het hotel waar geen rook staat. Wij zijn nog steeds bezig met het controleren van alle ruimtes in het hotel.

07.32 uur: Zojuist is het sein 'brand meester' gegeven. Wij gaan nu nacontroles doen.

07.30 uur: Wij zijn op dit moment ter plaatse bij een brand in het WestCord Hotel Schylge op Terschelling. Vanwege de rookontwikkeling wordt het hotel ontruimd. We hebben opgeschaald naar middelbrand.

 

 

01.20 uur: Update brand Drachten: we zijn de brand meester. We doen op dit moment een naverkenning en controleren ook de naastgelegen woningen. Er zijn geen mensen gewond geraakt. Er is flinke rookschade. Salvage helpt de bewoners bij het afhandelen van de schade.

00.58 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand in een woning aan de Boekweitkamp in Drachten. Omdat de brand uitslaand dreigt te worden is opgeschaald naar middelbrand. Er zijn geen mensen meer aanwezig in de woning.

 

 

09.35 uur: Update brand Harkema: het sein ‘brand meester’ is gegeven. De woning heeft behoorlijk wat schade opgelopen. Salvage helpt de bewoners bij het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

09.04 uur: Update brand Harkema: de situatie lijkt onder controle. We hebben in de woning plafond verwijderd en op het dak een aantal dakpannen weggehaald. We wachten nu even af en gaan straks nog een keer alles controleren.

08.26 uur: Wij zijn op dit moment bij een brand in een woning in #Harkema. Omdat de vlammen uit het dak komen is middelbrand gemaakt. De tankautospuiten van Surhuisterveen en Drogeham zijn ter plaatse; daarnaast is de hoogwerker uit Drachten onderweg. Alle bewoners zijn uit de woning.

 

 

22.08 uur: Update brand Franeker: we zijn brand meester. Er zijn 5 katten levend door de brandweer uit de woningen gehaald. In totaal hebben 4 appartementen zoveel schade dat de bewoners zeker komende nacht niet thuis kunnen slapen. Hier wordt onderdak voor geregeld. Einde berichtgeving.

21.52: Update brand Franeker: de bewoners hebben tijdig de woning kunnen verlaten. Naast de woning waar de brand naar was overgeslagen zijn er nog een aantal woningen met rookschade. Salvage komt ter plaatse om deze bewoners bij te staan bij de afhandeling van de schade.

21.44 uur: Update brand Franeker: door een snelle en effectieve blussing en een binnenaanval in de woning door de eerste ploeg is de situatie onder controle. De tweede ploeg komt dan ook niet meer ter plaatse.

21.41 uur: In Franeker zijn we ter plaatse bij een brand aan het Sint Martiniplantsoen. Een buitenbrand was zo fors dat deze was overgeslagen naar de naastgelegen woning. Er is opgeschaald naar middelbrand.

 

 

19.23 uur: Update brand Hallum: tijdens het uitbreken van de brand was er niemand in de woning aanwezig. De brand is uit. We zijn aan het ventileren. Salvage komt ter plaatse om de bewoner bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving.

19.15 uur: We zijn ter plaatse bij een woningbrand aan de Rondweg in Hallum. Uit voorzorg is opgeschaald naar middelbrand. Een tweede voertuig is onderweg. Door middel van een binnenaanval hebben we de brand kunnen lokaliseren en inmiddels kunnen blussen.

 

 

17.57 uur: Update brand Sneek: wij zijn klaar met de nacontrole en gaan weer terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

17.19 uur: Update brand Sneek: om de oorzaak van de rookontwikkeling te vinden gaan we de technische ruimte ventileren. Het hotel wordt op dit moment gebruikt als opvanglocatie voor Oekraïners. De bewoners worden in het restaurant van de opvanglocatie opgevangen.

17.03 uur: Update brand Sneek: de eerste blusploeg is ter plaatse en op verkenning. Ze zien geen vuur verschijnselen maar wel rookontwikkeling in de gang.

16.56 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand in voormalig hotel Amacitia in Sneek. Er is brand in de technische ruimte. Het aanwezige personeel is gestart met het ontruimen van het hotel.

 

 

15.07 uur: In Sint Annaparochie zijn we ter plaatse bij een woningbrand. Omdat de woning in een woongebouw ligt was uitvoorzorg middelbrand gemaakt. De situatie is onder controle en de inzet van de 2e auto is niet nodig. Einde berichtgeving over dit incident.

 

 

17.57 uur: We keren terug uit De Wilgen einde berichtgeving van dit incident.

17.46 uur: Bij de brand in De Wilgen hebben we uitbreiding naar het dak weten te voorkomen. Er brandt ook iets in de vloer. Hier zetten we op in.

17.44 uur: Bij de grote brand in De Wilgen hebben we samen met de politie een deel van de Trisken afgesloten. Zo hebben we de ruimte om de hoogwerker goed te kunnen plaatsen. Woordvoerder is bijna ter plaatse

17.24 uur: We zijn met meerdere eenheden aanwezig bij een schoorsteenbrand in De Wilgen. Vanwege de waterwinning is er opgeschaald naar grote brand. Een aantal straten rondom de Biskopswei worden afgezet. Blijf uit de buurt en geef de hulpverleners de ruimte. Woordvoerder gaat ter plaatse.

 

 

08.23 uur: In Sneek heeft de brandweer een verkenning gedaan en geen brand aangetroffen. Vanwege de lichte rookontwikkeling wordt er nog geventileerd. De school is na het ventileren door de brandweer weer toegankelijk voor leerlingen en personeel. Einde berichtgeving over dit incident.

08.18 uur: In Sneek zijn we aanwezig bij een brandmelding bij een school. Ter plaatse bleek er sprake van rookontwikkeling in een lokaal. Het aanwezige personeel heeft het schoolgebouw verlaten. Er waren nog geen leerlingen aanwezig.

 

 

15.55 uur: Zojuist is in Hoornsterzwaag het sein brand meester gegeven. De schuur welke in brand stond kan als verloren worden beschouwd. Door snel optreden hebben de aanwezige brandweerkorpsen overslag naar de naastgelegen schuur weten te voorkomen. Einde berichtgeving over dit incident.

15.24 uur: We zijn met meerdere eenheden aanwezig bij een brand in Hoornsterzwaag. Hier staat een schuur in brand, in verband met de nabijheid van een andere schuur is er uit voorzorg opgeschaald naar middelbrand.

 

 

09.54 uur: De eerste brandweereenheden in Oosterwolde worden momenteel door collega’s afgelost. De bewoners van de ontruimde woningen mogen inmiddels weer terugkeren naar hun woning. Einde berichtgeving over dit incident.

09.39 uur: In Oosterwolde is inmiddels afgeschaald naar grip0. Naar verwachting zullen de brandweereenheden hier nog uren dan wel de gehele dag bezig zijn met het bestrijden van deze brand. Voor deze brand zijn ook collega’s uit Drenthe aanwezig om het vuur te bestrijden.

08.01 uur: In Oosterwolde komen drie kranen om de bedrijfshal open te ‘pellen’ om zo beter bij de brandhaard te komen. Hierbij komt mogelijk meer rook vrij. Blijf uit de buurt en blijf uit de rook. Het advies om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen geldt nog altijd.

07.28 uur: In Oosterwolde zijn de straten rondom het incident ruim afgezet. Deze zijn niet toegankelijk voor al het verkeer. De brand is nog altijd niet onder controle. De bewoners van de ontruimde woningen worden opgevangen in het gemeentehuis van @Owerf.

05.42 uur: In Oosterwolde komt veel rook vrij wat over landelijk gebied trekt. Uit voorzorg zijn, vanwege de rook, een aantal woningen ontruimd. De bewoners worden opgevangen. Meetploegen van de brandweer blijven de rook meten. Blijf uit de rook, rook is altijd schadelijk!

05.36 uur: In Oosterwolde is de brand nog altijd niet onder controle. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de brand ontdekt door een medewerker die aanwezig was op een ander onderdeel van het terrein.

04.53 uur: In Oosterwolde woedt een grote brand in een bedrijfshal van een voedselverwerkingsbedrijf. Bij het uitbreken van de brand waren er geen personen aanwezig. Bij deze brand komt rook vrij. Heeft u last van de rook, sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit.

03.35 uur: In Oosterwolde is opgeschaald naar grip1. Er komt veel rook vrij bij deze brand. Blijf uit de buurt en geef de hulpverleners de ruimte!

02.38 uur: We zijn met meerdere eenheden onderweg naar een melding van een brand aan de Houtwal in Oosterwolde. Het betreft hier een bedrijfspand waarbij de brand al uitslaand is. Woordvoerder gaat ter plaatse, nadere informatie volgt.

 

 

05.45 uur: In Lemmer is het sein brand meester inmiddels gegeven. Er zijn olieschermen om het schip heen gelegd. De eenheden zijn inmiddels retour kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

02.36 uur: In Lemmer worden olieschermen geplaatst om eventuele verontreiniging van het water door bluswater en diesel zo veel mogelijk tegen te gaan.

02.33 uur: We zijn met meerdere eenheden aanwezig bij een brand in Lemmer. Het betreft een brand op een schip. Er is niemand meer aan boord. Het betreft een stalen schip. Vanwege de de hoeveelheid diesel aan boord is er opgeschaald naar middelbrand.

 

 

14.50 uur: In Noordwolde is asbest vrijgekomen, dit heeft zich beperkt tot het perceel van het garagebedrijf zelf. Stichting Salvage zal de eigenaar bijstaan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

14.39 uur: In Noordwolde is zojuist het sein brand meester gegeven. Momenteel zijn we aan het nablussen. Hiervoor is ook een kraan ter plaatse om delen van het pand te slopen om beter na te kunnen blussen. De woning welke voor het garagebedrijf staat is niet bij de brand betrokken geraakt.

12.53 uur: In Noordwolde werken we met groot watertransport vanaf de Spokeplas. Omdat dit meer dan 1000 mtr van het pand ligt is ook het groot watertransport van Heerenveen opgeroepen.

12.50 uur: De Hoofdstraat-West in Noordwolde is in verband met de Grote brand afgesloten. Geef hulpverleners de ruimte!

12.45 uur: In het brandende pand in Noordwolde zit asbest. We zijn daarom de asbestprocedure gestart. Ontsmetten van materieel en kleding en het werken met ademlucht zijn hierbij erg belangrijk. Er wordt een deel van het terrein afgezet.

12.40 uur: Omdat noordwolde ook dichtbij Steenwijk ligt, zijn onze collega’s uit Overijssel ook opgeroepen om snel in te kunnen zetten.

12.35 uur: In noordwolde zijn geen personen meer in het pand. Inmiddels zijn we ter plaatse en doen van buitenaf een blussing.

12.32 uur: In Noordwolde betreft het een garagebedrijf. De brand is uitslaande.

12.24 uur: We zijn met meerdere eenheden onderweg naar een brand in Noordwolde. Er is inmiddels opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse, nadere informatie volgt.

 

 

00.55 uur: Inmiddels is in Heerenveen het sein ‘brand meester’ gegeven. Er wordt nu nog nageblust en de omringende woningen worden vanwege de rook nog gecontroleerd. Stichting Salvage zal de bewoners bijstaan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

00.15 uur: We zijn met meerdere eenheden aanwezig bij een woningbrand aan de Kornelis de Wildestraat in Heerenveen. Door snel optreden van de brandweer is een persoon uit de woning gehaald en overgedragen aan de ambulance.

 

 

16.37 uur: In Heerenveen zijn we met meerdere eenheden aanwezig bij de melding van een brand. Uit voorzorg is er opgeschaald naar middelbrand. Ter plaatse blijkt het na verkenning mee te vallen en gaat de eerste eenheid weer retour naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident

 

 

19.24 uur: De brand in Leeuwarden is geblust, het sein ‘brand meester’ is gegeven. We zijn nu aan het nablussen. Einde berichtgeving over dit incident.

19.00 uur: In Leeuwarden is inderdaad brand op een boot bij de Einsteinweg. De blusboot van Grou is ook onderweg voor ondersteuning vanaf het water.

18.41 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand aan de Slauerhoffweg in Leeuwarden. Het zou gaan om een brand in een boot. Meer informatie volgt.

 

 

21.03 uur: In Holwert is het sein ‘brand meester’ gegeven. Alleen de nok van de molen is beschadigd geraakt. De rest van de molen hebben we kunnen behouden. Einde berichtgeving over dit incident.

19.31 uur: In Holwert zijn we nog aan het blussen. De weersomstandigheden en het riet van de molen bemoeilijken de bluswerkzaamheden.

18.50 uur: De ploegen uit Ternaard en Ferwert zijn in Holwert om de brand te bestrijden. De hoogwerker uit Dokkum is uit voorzorg aanwezig. Er waren geen personen in de molen aanwezig.

18.27 uur: We zijn onderweg naar de Miedwei in Holwert. Daar staat de kap van een molen in brand door blikseminslag. Er is opgeschaald naar middelbrand.

 

 

12.26 uur: In Heerenveen is het sein brand meester gegeven. De woning heeft veel schade opgelopen door de brand. Er is inmiddels afgeschaald. Het eerste voertuig is inmiddels teruggekeerd. Einde berichtgeving dit incident.

12.02 uur: In Heerenveen zijn we ter plaatse bij een brand op een bovenverdieping van een vrijstaande woning aan de Essenhaag. De bovenverdieping zou volledig in brand staan. Er is opgeschaald naar middelbrand, er zijn geen mensen in het pand meer aanwezig.

 

 

23.59 uur: De brand in Jubbega is onder controle. Er moet nog wel enkele uren worden nageblust. Het is gelukt om overslag te voorkomen naar het woonhuis. Einde berichtgeving dit incident.

23.30 uur: In Jubbega zijn we ter plaatse bij een brand in een schuur met materieel en tractoren. Schuur zou volledig in brand staan. Er wordt ingezet om overslag te voorkomen naar een andere schuur en het woonhuis.

 

 

04.36 uur: Het achterste deel van de woonboerderij in Akkrum is volledig afgebrand. Het voorhuis staat ook in brand. Het is gelukt om overslag te voorkomen naar het naastgelegen pand. De woonboerderij kan als verloren worden beschouwd. Einde berichtgeving dit incident.

03.34 uur: In Akkrum wordt ingezet om overslag te voorkomen naar een naastgelegen woning/pakhuis. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

02.56 uur: In Akkrum is er opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatste.

02.46 uur: We zijn met meerdere eenheden onderweg naar een uitslaande brand in een woonboerderij in Akkrum. Alle personen zijn uit het pand. Zou gaan om het achterste deel van het dak van de woonboerderij.

 

 

07.38 uur: Update brand Harlingen: de brand is uit. We doen nog en nacontrole en gaan dan inpakken en weer terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

06.57 uur: Update brand Harlingen: wij zijn nog steeds bezig met blussen. De brand is in een voormalig bedrijfspand die als anti-kraak wordt verhuurd.

06.13 uur: Wij zijn ter plaatse bij een woningbrand aan de Kanaalweg in Harlingen. Er zijn geen personen en huisdieren meer in de woning aanwezig.

 

 

14.47 uur: Update brand Harlingen: zojuist is het sein 'brand meester' gegeven. Wij gaan nog een naverkenning doen. Einde berichtgeving over dit incident.

13.54 uur: Update brand Harlingen: het is gelukt om een gat in de romp van het schip te maken. Het schip lag bij het uitbreken van de brand al op de kade. We zijn het schip aan het afkoelen en gaan nu binnen op onderzoek.

13.23 uur: Update brand Harlingen: het is door de hitte lastig om bij de brandhaard in het schip te komen. We proberen nu een gat in de romp van het schip te maken, om zo bij de brandhaard te kunnen komen.

12.38 uur: Wij zijn ter plaatse bij een scheepsbrand aan de Kanaalweg in Harlingen. Er is niemand meer aan boord van het schip. Er trekt rook de naastgelegen woonwijk in. Heb je last van de rook? Blijf uit de rook! Sluit ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

 

 

14.56 uur: Update brand Sint Annaparochiezodra bekend is of er inderdaad asbest is vrijgekomen en hoe dit wordt opgeruimd communiceert de gemeente Waadhoeke hierover. Salvage helpt de bewoners bij het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

14.34 uur: Update brand Sint Annaparochie: zojuist is het sein 'brand meester' gegeven. We zijn nog wel enige tijd bezig met bluswerkzaamheden.

14.27 uur: Update brand Sint Annaparochie: bij de brand is vermoedelijk asbest vrijgekomen. Er wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om vast te stellen of het inderdaad om asbest gaat. Meer informatie over asbest.

14.07 uur: Wij zijn ter plaatse bij een woningbrand aan de Stadhoudersweg in St. Annaparochie. De brand is uitslaand. Alle bewoners zijn uit de woning.

 

 

17.45 uur: We zijn gealarmeerd voor brand op een schip in de nabijheid van Tjerkgaast. Door snel optreden door de opvarenden is de brand geblust. Het schip vaart op eigen kracht naar een haven. De aanwezige personen aan boord zijn ongedeerd gebleven. Einde berichtgeving over dit incident.

 

 

16.59 uur: In Koarnjum zijn we gestart met een binnenaanval. De vlammen zijn eraf. Er is veel rook en waterschade. Salvage is onderweg. Over de oorzaak is nog niets bekend. Einde berichtgeving van dit incident.

16.47 uur: We zijn in Koarnjum bij een uitslaande woningbrand. Dak staat volledig in brand. Er zijn geen personen meer binnen.

 

 

16.45 uur: In de kelder van de rechtbank in Leeuwarden stond een elektrische fiets in brand (accu) Er was rook in het pand. Hierdoor is het pand kort ontruimd geweest.

 

 

23.42 uur: In Rotsterhaule zijn we aan het nablussen. Dit zal nog wel even duren. Einde berichtgeving over dit incident.

21.56 uur: In Rotsterhaule bestond de woonboerderij uit twee woningen. Beide woningen kunnen als verloren worden beschouwd.

21.10 uur: In Rotserhaule zijn we volop aan het blussen. De brand is uitslaand. We zijn met meerdere eenheden onderweg, geef ons de ruimte!

20.58 uur: In Rotsterhaule hebben we opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse .

20.44 uur: We zijn onderweg naar een middelbrand in Rotsterhaule Het betreft een woonboerderij met rieten dak. Nadere informatie volgt.

 

 

17.43 uur: In Kollum waren we opgeroepen voor een brand in een loods. Het betrof kortsluiting in een meterkast. We waren er snel bij! De schade valt gelukkig mee.

 

 

18.25 uur: De brand aan de Snelliusweg in Leeuwarden is onder controle. Er wordt op dit moment nageblust. De opgeroepen hoogwerker gaat uit voorzorg nog een dakinspectie van de hal uitvoeren. De 2e tankautospuit is inmiddels teruggekeerd naar de kazerne.

18.18 uur: In Leeuwarden staat op een bedrijventerrein aan Snelliusweg een mobiele kraan in brand. Er is opgeschaald naar middel brand ivm de waterwinning. De kraan staat in een open hal. Meer info volgt.

 

 

13.47 uur: In Suwald is het dak van het dorpshuis volledig ingestort. Met behulp van een kraan wordt er nu meer ruimte gemaakt zodat de brandweer beter kan blussen. De verwachting is dat er nog uren moet worden nageblust. Einde berichtgeving dit incident.

11.27 uur: In Suwald zien we de kleur van de rook veranderen. Dit betekent dat er rookgassen aan het verbranden zijn en de brand bijna door het dak komt.

11.16 uur: In Suwald gaan we niet meer naar binnen. Dat is niet veilig. We wachten daarom op het moment dat de brand uitslaande wordt.

10.04 uur: Bij de grote brand in Suwald zijn veel eenheden onderweg. Geef ons de ruimte! Woordvoerder is over 20 minuten ter plaatse.

09.52 uur: In Suwald is inmiddels opgeschaald naar grote brand. Er komen meerdere eenheden ter plaatse om uitbreiding te voorkomen.

09.47 uur: In het dorpshuis in Suwald is de brandweer ter plaatse. Er is brand op de 1e verdieping en er komt veel rook uit het pand. Brandweer is bezig om de brand van binnenuit het pand te bestrijden.

 

 

07.27 uur: In Langweer is in de sporthal alles gecontroleerd. Er blijkt geen sprake van brand te zijn. De eenheden keren terug naar de kazerne. Einde berichtgeving dit incident.

 

 

02.21 uur: De melding aan de Langewyk in Drachten is afgeschaald naar een kleine brand en de brandweer heeft het sein brand meester gegeven. Er stonden een aantal rolcontainers in brand buiten de woning welke zijn afgeblust. Einde berichtgeving.

 

 

22.02 uur: In Boazum is het sein brand meester gegeven. De oude woonboerderij en meerdere auto’s zijn verloren gegaan bij de brand. De naastgelegen stal is behouden maar zal wel rook en waterschade hebben. De brandweer is nog wel enige tijd aan het nablussen. Einde berichtgeving.

20.34 uur: In Boazum staat het woongedeelte van de boerderij volledig in brand. Er wordt ingezet om de naastgelegen stallen te behouden.

20.02 uur: In Boazum zijn geen personen meer in de boerderij. Ook het vee uit de naastgelegen stal staat buiten.

19.42 uur: We zijn met meerdere eenheden onderweg naar een boerderijbrand in Bozum. Er is opgeschaald naar zeer grote brand. De woordvoerder gaat ter plaatse. Meer informatie volgt.

 

14.57 uur: Bij de brand in Heerenveen zijn geen personen betrokken. De brandweer is met 2 tankautospuiten en een hoogwerker aanwezig om de brand te bestrijden. De rook die bij de brand vrij komt neemt af en inmiddels is het sein brand meester gegeven.

14.22 uur: We ter plaatse bij een brand in een kantoorpand aan aan het Abe Lenstra Boulevard in Heerenveen. Gaat om een uitslaande brand op de 2e etage. Meer info volgt.

 

 

00.07 uur: In Leeuwarden is de brand geblust en wordt er geventileerd. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Meerdere appartementen zijn ontruimd vanwege de rook. De verwachting is dat de bewoners na het ventileren weer terug keren naar de woning. Het appartement in Leeuwarden waar de brand is ontstaan heeft rook en brandschade. Ook het appartement van de buren heeft rookschade opgelopen. Einde berichtgeving dit incident.

23.35 uur: We zijn met meerdere eenheden onderweg naar een woningbrand in een flat aan de Rixtwei in Leeuwarden. Er is opgeschaald naar middelbrand. Bij de brand komt veel zwarte rook vrij. Meer informatie volgt.

 

 

12.24 uur: We zijn vanochtend opgeroepen voor een woningbrand in Heerenveen. De brand was snel onder controle. Salvage komt ter plaatse om de bewoners te helpen bij de afhandeling van de schade aan de woning. Einde berichtgeving over dit incident.

 

 

01.08 uur: In Leeuwarden waren we opgeroepen voor een woningbrand. Uit voorzorg is er opgeschaald middelbrand. Eenmaal ter plaatse bleek er na een verkenning geen sprake van brand meer te zijn en inmiddels zijn de eenheden weer retour kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

 

 

20.19 uur: In Leeuwarden heeft in de PI een cel in brand gestaan. Uitvoorzorg is middelbrand gemaakt. De situatie is onder controle. De 2e auto is niet ingezet en weer terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

 

 

21.09 uur: De brand in Burgum aan de Bulthuissingel valt mee. De eerste eenheid heeft de brand samen met de politie geblust. De andere eenheden keren retour. Einde berichtgeving.

 

 

20.17 uur: De buitenbrand aan de Einsteinweg in Leeuwarden is een kleine brand en is reeds geblust. De eerste brandweerwagen ter plaatse heeft de klus geklaard. Het 2e voertuig hoefde niet ter plaatse te komen.

 

 

11.09 uur: In Ravenswoud is zojuist het sein ‘brand meester’ gegeven. Salvage komt ter plaatse om de bewoners te helpen met de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

10.56 uur: We zijn ter plaatse bij een woningbrand in Ravenswoud. Er is opgeschaald naar middelbrand. Meer informatie volgt.

 

 

19.30 uur: De brand is onder controle. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. Een specialistisch bedrijf komt ter plaatse om te onderzoeken dit inderdaad het geval is. Einde berichtgeving over dit incident.

18.15 uur: We zijn gealarmeerd voor brand in een leegstaande boerderij in Rinsumageest. In verband met de waterwinning is opgeschaald naar grote brand. De woordvoerder gaat ter plaatse. Meer informatie volgt.

17.30 uur: We zijn gealarmeerd voor brand in een leegstaande boerderij in Rinsumageest. In verband met de waterwinning is opgeschaald naar grote brand. De woordvoerder gaat ter plaatse. Meer informatie volgt.

 

 

14.21 uur: De situatie is onder controle, het sein brand meester is net gegeven. Het brand appartement heeft veel brand-, rook-, en waterschade opgelopen. Salvage komt ter plaatse om de eigenaar bij te staan bij de afhandeling hiervan. Einde berichtgeving.

14.05 uur: De brand in de slaapkamer is geblust. Het betreft een appartement in de boerderij. Er is veel rook bij vrij gekomen. Daarnaast zit er nog veel warmte in het dak. We controleren deze net als het naastgelegen appartement op mogelijke doorslag.

13.41 uur: We zijn gealarmeerd en onderweg naar een woningbrand aan de Oudebildtdijk in Oudebildtzijl. Er zou brand zijn in slaapkamer van woonboerderij. Er is opgeschaald naar middelbrand.

 

 

10.10 uur: De situatie is onder controle. We hebben geventileerd en waar nodig nageblust. We pakken in en gaan retour kazernes. Een aantal woningen heeft breek- en waterschade. Salvage gaat deze bewoners bijstaan. Einde berichtgeving over dit incident.

08.54 uur: Salvage is aanwezig om de eigenaar van het gebouw en de bewoners van de ontruimde appartementen bij te staan bij de afhandeling van de schade. De bewoners van de ontruimde appartementen worden opgevangen bij een naastgelegen verzorgingstehuis.

08.11 uur: Er is brand geweest in een ventilator van een luchtventilatiesysteem. Deze hebben we geblust. We moeten nog ruimer slopen om te controleren of de brand zich niet verder uitgebreid heeft onder het dak.

07.17 uur: In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is het brand adres aan de Trosdravik. We hebben de 3 appartementen op de 2 verdieping onder het dak ontruimd. We zijn druk bezig op het dak om bij de vuurhaard te komen.

06.56 uur: Er lijkt sprake te zijn van een dakbrand. We gaan sloopwerkzaamheden verrichten op het dak en proberen zo bij de brandhaard te komen. We zijn met twee ploegen aanwezig en hebben hulp van een hoogwerker.

06.41 uur: We zijn ter plaatse bij een appartementencomplex aan de Timothee in Leeuwarden. Er is rookontwikkeling te zien vanaf het dak. We zijn op onderzoek of er daadwerkelijk sprake is van een brand. Er is opgeschaald naar middelbrand.

 

 

20.17 uur: De situatie is onder controle. Het sein brand meester is gegeven. We hebben alles afgeblust en de leidingen gecontroleerd. Salvage komt ter plaatse om de eigenaar bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

18.56 uur: De brand zat in een motor aan de buitenzijde van het pand bij de waterzuivering van het bedrijf. Deze brand is geblust. We controleren nu het netwerk van leidingen vanaf de motor door de fabriek en over het dak op eventuele uitbreiding van de brand.

18.41 uur: We zijn ter plaatse bij een brandmelding bij een bedrijf aan de Houtwal in Oosterwolde. Er is opgeschaald naar middelbrand. Een tweede ploeg en een hoogwerker zijn ook onderweg.

 

 

00.38 uur: De brand is uit en we zijn begonnen met nablussen. Stichting Salvage zal de bewoners ondersteunen bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

00.22 uur: De eerste blusploeg is terplaatse en gestart met blussen. De brand is overgeslagen naar de woning.

00.18 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een woningbrand in Surhuisterveen. De garage van de woning staat in brand. Er zijn geen personen meer binnen.

 

 

11.26 uur: Salvage is aanwezig en helpt de eigenaar bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

10.22 uur: Zojuist is het sein ‘brand meester’ gegeven. Wij gaan nablussen en ventileren. Als je geen last meer hebt van de rook, dan kunnen de deuren en ramen weer open en kan de mechanische ventilatie weer worden ingeschakeld.

09.26 uur: De loods waarin de brand woedt is groot. Terwijl we van buitenaf blussen proberen we vanaf verschillende kanten binnen bij de brandhaard te komen.

09.01 uur: We zijn de brand van buitenaf aan het blussen. De brand woedt in het voormalige Petfood gebouw. Dit pand staat leeg.

08.20 uur: Bij de brand komt veel rook vrij. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook? Blijf dan binnen, sluit ramen en deuren en schakel de mechanische ventilatie uit.
Blijf uit de rook! Ga niet naar de brand toe. Rook is altijd schadelijk. Komt de rook bij of in je huis? Blijf binnen en sluit ramen, deuren en roosters en schakel het ventilatiesysteem uit. Waarschuw en help anderen. Zorg ervoor dat mensen in je omgeving ook uit de rook blijven.

08.08 uur: Wij zijn onderweg naar Feanwalden waar een loods in brand staat. Er is opgeschaald naar grote brand. De woordvoerder komt ter plaatste. Meer informatie volgt.

 

 

22.07 uur: Het café in het dorp is nog open. Dorpsbewoners praten hier nog even na. Wij hebben alles weer ingepakt en zijn weer terug op de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

21.15 uur: Bij de brand in de snackwagen is ook een explosie gehoord. In eerste instantie werd gedacht dat dit een exploderende gasfles was. Dat blijkt niet zo te zijn: de knal die is gehoord kwam van een ontploffende autoband.

21.01 uur: Op het moment dat de brand uitbrak was er een dorpsfeest gaande. De brand in de snackwagen is inmiddels geblust. Drie personen zijn licht gewond geraakt. Zij worden naar het ziekenhuis gebracht voor nadere controle.

20.31 uur: Wij zijn gestart met blussen van de snackwagen. Door de brand is een aantal mensen gewond geraakt. Zij krijgen op dit moment medische zorg. De woordvoerder komt ter plaatse.

20.19 uur: Wij zijn onderweg naar een brand in Reduzum. Hier staat een snackwagen in brand. Meer informatie volgt.

 

 

00.27 uur: Wij pakken weer in. We zijn het pand nog aan het ventileren en gaan, als dat klaar is, weer terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

22.30 uur: Het sein ‘brand meester’ is zojuist gegeven. Salvage staat de eigenaren bij met het afhandelen van de schade. Wij zijn nog enige tijd bezig met nablussen.

22.18 uur: Er zijn geen personen in het pand aanwezig. We hebben de brandhaard gelokaliseerd en zijn druk bezig met bluswerkzaamheden.

21.46 uur: De brand woedt op de eerste verdieping van een pand waar meerdere bedrijven in zitten. Het is nog niet duidelijk of er nog personen in het pand aanwezig zijn.

20.58 uur: Wij zijn bij een brand aan de Galvanistraat in Harlingen. Omdat er mogelijk nog iemand in het pand aanwezig is en om voldoende bluswater te hebben, is opgeschaald naar grote brand. De woordvoerder gaat ter plaatse. Meer informatie volgt.

 

 

08.36 uur: Rond 8.00 uur zijn we gealarmeerd voor een woningbrand aan de Jakob van Aakenstraat in Leeuwarden. Omdat er mogelijk nog een persoon in de woning was, is opgeschaald naar middelbrand. Ter plaatse bleek iedereen uit de woning en de brand was snel onder controle. Eén persoon is vanwege rookinhalatie naar het ziekenhuis gebracht. We zijn op dit moment bezig met het ventileren van de woning. Einde berichtgeving over dit incident.

 

 

18.02 uur: Vanmiddag zijn in een stal in Langweer mestgassen vrijgekomen. In de stal stonden ongeveer 40 koeien. Helaas zijn zes koeien bij dit incident overleden. Wij hebben met twee ploegen het vee uit de stal gehaald en de stal geventileerd. Einde berichtgeving over dit incident.

 

 

11.23 uur: Het sein brand meester is gegeven. De ploegen van Dokkum en De Westereen hebben de brand geblust. Einde berichtgeving over dit incident.

10.37 uur: De beide blusploegen zijn ter plaatse. De bus staat geheel in brand.

10.23 uur: We zijn onderweg naar brand in een lijnbus op de Centrale As bij Damwald. Er is opgeschaald naar middelbrand. Alle personen zijn uit de bus.

 

 

18.34 uur: Het sein brand meester is gegeven. De brand is onder controle. De bewoners en alle paarden hebben tijdig de schuur kunnen verlaten. 1 persoon is ivm rookinhalatie nagekeken door de ambulance. Er is geen asbest betrokken bij de brand. Einde berichtgeving.

18.00 uur: De paardenstal achter de boerderij is volledig uitgebrand. De brand was al overgeslagen naar het woongedeelte maar door een snelle inzet hebben we weten te voorkomen dat deze zich heeft kunnen uitbreiden.

17.28 uur: Bij de brand komt veel rook vrij. Last van de rook? Blijf uit de rook!

17.17 uur: De schuur van de boerderij staat volledig in brand. Er wordt ingezet op het behoud van de woning. Om de beschikking te hebben over voldoende bluswater is het grootwatertransport ook gealarmeerd.

16.48 uur: Eerste voertuig is ter plaatse. Er is opgeschaald naar zeer grote brand. De brand is uitslaand. Woordvoerder gaat ter plaatse.

16.43 uur: We zijn gealarmeerd voor een woning brand aan de Rewerterdyk in Dronryp. Het gaat om een brand in het woongedeelte van een boerderij. Er is uit voorzorg opgeschaald naar middelbrand. Meer info volgt.

 

 

18.40 uur: We zijn inmiddels weer retour kazernes. Door snel optreden van de boer en de brandweerploegen van Sneek en Heeg, die met adembescherming de koeien naar buiten gebracht hebben, is nog erger weten te voorkomen. Einde berichtgeving over dit incident.

18.04 uur: De situatie is onder controle. In totaal stonden er 140 koeien in de stal. 3 koeien zijn helaas bij dit incident overleden. 2 koeien hebben door aanvoer van frisse lucht en een controle van de veearts zich weer tussen de rest kunnen mengen.

17.13 uur: Een aantal koeien is door de vrijgekomen mestgassen versuft geraakt en hiervoor komt een veearts ter plaatse. Uit voorzorg is een ambulance opgeroepen om de boer te controleren.

17.06 uur: We zijn ter plaatse bij een boerderij aan de Lemmerweg in Sneek. Hier zijn bij het mixen in de stal mestgassen vrijgekomen. Er is opgeschaald naar middel-incident om genoeg handjes ter plaatse te krijgen om de koeien uit de stal te halen en de stal te ventileren.

 

 

15.55 uur: De eerste blusploeg is ter plaatse en heeft de brand onder controle. Bij de brand heeft de bewoner tijdens een bluspoging rook ingeademd. Deze wordt gecontroleerd door het ambulance personeel. Einde berichtgeving over dit incident.

15.48 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een woningbrand in Mitselwier. Er is brand in de keuken. Uit voorzorg is middelbrand gemaakt. Nadere info volgt.

 

 

20.46 uur: De brand is onder controle. Naar verwachting zijn we nog wel een paar uur bezig met de nablus werkzaamheden. Er is afgeschaald naar GRIP 0. Einde berichtgeving over dit incident.

18.10: Er is geen gevaar meer dat de brand overslaat naar het naastgelegen bosgebied.

18.07 uur: wij zijn nog druk bezig met het blussen van de brand. Vanaf de vaste wal zijn 2 blusploegen overgevaren door de KNMR om de collega’s op Vlieland te ondersteunen. Daarnaast wordt ook een hoogwerker overgevaren door Rederij Doeksen.

16.35 uur: Voor een goede afstemming tussen de verschillende hulpdiensten is opgeschaald naar GRIP 1.

16.33 uur: Er staan meerdere bouwlagen in brand. Voor het bestrijden van de brand worden ook twee brandweerauto's van defensie ingezet. Deze staan gestationeerd op Vlieland.

16.16 uur: De eerste auto is ter plaatse en gestart met de bluswerkzaamheden. Het gaat om een uitslaande brand. Er zijn geen personen meer in het appartementencomplex aanwezig.

16.09 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand in een logiesgebouw op Vlieland. Nadere info volgt.

 

 

17.04 uur: De brand is onder controle. We zijn bezig om het bluswater en het schuim uit de machinekamer weg te pompen. Hier zijn we waarschijnlijk nog wel anderhalf uur mee bezig. Einde berichtgeving over dit incident.

15.55 uur: Om te voorkomen dat het schip door het bluswater zinkt wordt het bluswater uit het schip naar een bunkerschip gepompt. Hiermee wordt ook vervuiling van het oppervlaktewater voorkomen.

15.48 uur: De brand zit nog steeds in de machinekamer van het schip (een Tjalk van 25 meter). Omdat het om een stalen schip gaat koelen we ook aan de buitenzijde van het schip. Dit om te voorkomen dat door de warmte overdracht van het staal andere delen gaan branden.

14.53 uur: De brand in de machinekamer is moeilijk te bereiken. Om de brand uit te krijgen schuimen we de machinekamer vol met blusschuim. Daarnaast koelen we het schip aan de buitenzijde.

14.25 uur: De eerste blusploeg is ter plaatse en gestart met de bluswerkzaamheden.

14.23 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een scheepsbrand in Stavoren. Er is brand in de machinekamer. Uit voorzorg is er opgeschaald naar middelbrand.

 

 

12.47 uur: We schalen bij het incident op Vlieland af naar GRIP 0. De gemeente Vlieland neemt de processen verder weer over. Einde berichtgeving van dit incident.

12.21 uur: Het stroomnetwerk op Vlieland is weer in orde. Er wordt door Liander een noodaggregaat geplaatst vandaag om het getroffen transformatorhuisje te vervangen. Op Vlieland zijn nog enkele panden op het industrieterrein en de jachthaven waar de stroom nog niet is aangesloten. Hier wordt aan gewerkt.

11.52 uur: Er is extra politie aangekomen op Vlieland het politiebureau is vandaag open en bereikbaar.

11.50 uur: Op Vlieland gaat de marathon vandaag gewoon door. De stroomstoring is voor het grootste deel opgelost. Vanmiddag wordt er een extra aggregaat van de wal overgezet.

11.05 uur: Op Vlieland heeft het hele eiland weer stroom, los van industrie terrein. We werken aan structurele oplossing.

10.58 uur: Op dit moment wordt er op Vlieland hard gewerkt om de stroomvoorziening weer op gang te krijgen.

10.53 uur: In verband met een brand in een transformatorhuisje op Vlieland is er een stroomstoring op het gehele eiland. We hebben daarom opgeschaald naar GRIP 1.

10.39 uur: Op Vlieland hebben we te maken met een brand in een transformator huisje. Hierdoor ligt het stroomnetwerk eruit. We hebben daarom opgeschaald naar GRIP 1. Nadere informatie volgt.

 

 

19.06 uur: In Hindeloopen zit onze inzet erop. Het terrein ligt vol met de weggevaagde chalet. DroomParken heeft veel zorg voor de bezoekers op het park en zoekt naar passende oplossingen. Einde berichtgeving van dit incident.

15.06 uur: In Hindeloopen zijn we inmiddels ter plaatse. Het gaat om een gasbrand. We zetten in op een blussing op omliggende brandende delen.

16.53 uur: In Hindeloopen zijn we inmiddels ter plaatse. Het gaat om een gasbrand. We zetten in op een blussing op omliggende brandende delen.

16.42 uur: In Hindeloopen lijkt het te gaan om een gasexplosie. We zijn met meerdere eenheden onderweg.

16.38 uur: We zijn onderweg naar een brand in een chalet in Hindeloopen

 

 

21.44 uur: Door de inzet van de brandweer in Buitenpost is voorkomen dat de brand is overgeslagen naar de naast gelegen bebouwing. Er wordt op dit moment afgeschaald. De woordvoerder van de brandweer is ter plaatse.

21.30 uur: Bij de brand in de loods in Buitenpost zijn geen personen betrokken. De eerste eenheden hebben de brand onder controle. Het grootwatertransport welke ook gealarmeerd was hoeft niet ingezet te worden.

21.18 uur: In Buitenpost is opgeschaald naar grote brand. Zou gaan om brand in een loods. Meer info volgt.

 

 

21.16 uur: In Balk is het sein brand meester gegeven. Einde berichtgeving van dit incident.

20.35 uur: In Balk is de brand uit. We zijn aan het na-controleren.

20.37 uur: Omdat we handjes nodig hebben in Balk hebben we ook de TS van Woudsend gealarmeerd.

20.30 uur: We zijn onderweg naar Balk voor een brand in een loods. We hebben opgeschaald naar middelbrand.

 

 

16.34 uur: We zijn brand meester. We hebben de smeulende resten afgeblust en de ruimte gecontroleerd. Salvage komt ter plaatse om de bewoners bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

16.06 uur: De situatie is onder controle. Er is daadwerkelijk brand geweest. We moeten sloopwerkzaamheden verrichten om alles goed af te kunnen blussen. De 2e ploeg is inmiddels retour kazerne.

15.32 uur: We zijn ter plaatse bij een melding van een woningbrand aan de Kanaalstraat in Leeuwarden. Er komt zwarte rook uit een kast. Uit voorzorg is opgeschaald naar middelbrand, een tweede ploeg is onderweg.

 

Boven Ameland, in de Noordzee, is rond middernacht een grote brand ontstaan op een vrachtschip met auto's aan boord. Alle opvarenden (23) zijn met reddingsboten en helikopters van het schip gehaald. Zij zijn naar Groningen Airport Eelde (in Drenthe) en naar Lauwersoog (regio Groningen) gebracht. We zien dat de berichtgeving in de media niet altijd klopt. Daarom dit bericht.

16 slachtoffers zijn naar Groningen Airport Eelde gebracht
In Drenthe landden bij Groningen Airport Eelde in totaal 2 helikopters met 16 (9+7) slachtoffers. Zij zijn vervoerd naar ziekenhuizen in de omgeving (Emmen, Groningen en Drachten). Dit gebeurde onder andere door ambulances die vanuit Noord-Holland en IJsselland kwamen ondersteunen.

7 slachtoffers kwamen in Lauwersoog aan wal
De overige 7 slachtoffers, inclusief de overledene, kwamen in Lauwersoog aan wal. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Drachten en Leeuwarden. 

Algemeen slachtofferbeeld
De 22 gewonden worden behandeld voor ademhalingsproblemen, brandwonden en botbreuken.

Meer informatie:

  • Voor meer informatie over het incident verwijzen we naar de website van de Kustwacht.
  • Voor informatie over de berging van het schip verwijzen we naar de website van Rijkswaterstaat
  • LET OP: (ook) ziekenhuizen geven géén informatie over de gezondheidssituatie van opgenomen patiënten.
  • Naar verwachting zijn er geen of nauwelijks verwanten van de bemanningsleden in Nederland. Verwanten die geen contact kunnen krijgen met hun betrokken familielid, kunnen contact opnemen met de rederij (Maripro). Die ontvangt later vandaag een overzicht van de plek waar ieder bemanningslid wordt behandeld.

 

 

09.03 uur: In West-Terschelling hebben wij al onze materialen weer ingepakt en zijn we weer terug op de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

08.12 uur: In West-Terschelling is het sein 'brand meester' gegeven. Er was op zolder een kleine brand, mogelijk ontstaan door een blikseminslag. Salvage helpt de bewoners bij het afhandelen van de schade.

07.75 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een woningbrand in West-Terschelling. Uit voorzorg is opgeschaald naar middelbrand. De bewoners en dieren zijn uit de woning.

 

 

13.30 uur: De bigbags in Heerenveen zijn afgeblust. Ook de ploeg van Tjalleberd is weer terug naar de kazerne. Einde berichtgeving over dit incident.

12.41 uur: Wij zijn op dit moment ter plaatse aan de Duitslanddreef in Heerenveen. Hier stonden buiten twee bigbags met afval in brand. Uit voorzorg was opgeschaald naar middelbrand. Bij aankomst bleek het mee te vallen; daarom gaan de extra gealarmeerde ploegen weer terug naar de kazerne.

 

 

18:54 uur: In Dronrijp hebben we de woning geventileerd. We gaan retour kazerne. Einde berichtgeving van dit incident.

17:40 uur: In Dronrijp is het sein brand meester gegeven.

17:27 uur: Door de snelle inzet in Dronrijp hebben we een persoon uit de brandende woning kunnen halen. We zetten nu in op blussing.

17:21 uur: We zijn onderweg naar Dronrijp voor een woningbrand. We hebben weinig informatie. Melding is dat er veel zwarte rook vrijkomt.

 

 

15.40 uur: In Berltsum doen we een binnenaanval. Er is veel rook in de woning.

15.32 uur: We zijn onderweg naar een woningbrand in Berltsum Omdat de brand zich snel uitbreid is er opgeschaald naar middelbrand.

 

 

13.34 uur: In Sint Nicolaasgs is net het sein brand meester gegeven. Het nablussen zal nog enkele uren duren. Einde berichtgeving van dit incident.

11.10 uur: Bij de brand in Sint Nicolaasga komt rook vrij. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Rook is altijd gevaarlijk. Blijf uit de rook!

10.48 uur: De brand in Sint Nicolaasga zal de rest van de dag zeker in beslag nemen. Er zijn nog steeds ruim 30 brandweermensen bezig de brand te bestrijden.

10.46 uur: De brand in Sint Nicolaasga is uitslaande. We zetten in om de panden van de buren te behouden. Later kom er een kraan om het pand “af te pellen” zo kunnen we goed nablussen.

09.24 uur: In Sint Nicolaasga kunnen we de binnenbrand niet houden. De brand is inmiddels uitslaande.

09.18 uur: In Sint Nicolaasga is de brand erg moeilijk te bestrijden. We zijn weer buiten. Een binnenaanval is te risicovol. Er komt veel zwarte rook vrij. Blijf uit de rook!

07.54 uur: In Sint Nicolaasga is er opgeschaald naar Zeer Grote Brand omdat er woningen direct naast het pand staan.

07.52 uur: In Sint Nicolaasga zijn we op dit moment bezig met een binnenaanval.

06.45 uur: In Sint Nicolaasga hebben we opgeschakeld naar Zeer Grote brand. Meerdere eenheden zijn gealarmeerd. Woordvoerder gaat ter plaatse.

06.35 uur: In Sint Nicolaasga is er brand in een restaurant. Omdat het binnen behoorlijk brandt is er middelbrand gemaakt. Er zijn geen personen in het pand aanwezig. We blussen van buiten naar binnen.

 

 

23.49 uur: In Sneek zijn we weer ingerukt. Einde berichtgeving over dit incident.

22.24 uur: In Sneek zetten we in op het voorkomen van verdere uitbreiding.

22.21 uur: In Sneek zijn we gealarmeerd voor een brand bij een garage. Inmiddels is ons duidelijk dat het om een autobrand achter het bedrijf gaat.

 

 

21.04 uur: In Heerenveen is het sein brand meester gegeven. Er komt een kraan om de loods open te pellen om zo goed te kunnen nablussen.

20.43 uur: In Heerenveen komt veel rook vrij. Rook is altijd gevaarlijk. BLIJF UIT DE ROOK! er is ook een NL Alert uitgegaan.

20.41 uur: In Heerenveen betreft het een bedrijfsverzamelgebouw. De brand woedt in een uitgiftepunt van kleding. We zijn volop aan het blussen.

19.57 uur: In Heerenveen zou het gaan om een haardbedrijf. Opgeschaald naar zeer grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse

19.54 uur: In Heerenveen zijn we uitgerukt voor een uitslaande brand aan de kuinder.