Actuele incidenten in Fryslân

Op deze pagina kun je informatie vinden over actuele incidenten in Fryslân. Bijvoorbeeld wanneer er een NL-Alert is verstuurd.

Het kan soms een paar minuten duren voordat de informatie over een actueel incident (ook) op deze pagina staat. 

Dit kun je altijd doen om jezelf en anderen te helpen:

  • Rook is altijd schadelijk! Ruik je rook of zie je rook in jouw omgeving? Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Als de rook en de rooklucht weer weg is, kun je alles weer openzetten en luchten. 
  • Geef hulpdiensten de ruimte. Zorg dat je hen niet in de weg staat. De hulpdiensten moeten zo snel mogelijk bij het incident kunnen komen en daar hun werk kunnen doen.
  • Stormt het, valt er heel veel regen of ligt er sneeuw of ijzel? Bel 112 alleen in acute, levensbedreigende situaties. Zo blijft 112 bereikbaar als elke seconde telt.
  • Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

Op Omrop Fryslân is vaak al snel actuele informatie over een incident te vinden.

Actueel incident

Dinsdag 11 juni 2024: Zeer grote brand Struikheide Wolvega (GRIP 1)

19.05 uur: We sluiten het incident in Wolvega af. NL alert is is ingetrokken. Ventileren is nu juist goed! De bewoners van het blok zijn elders ondergebracht. Einde berichtgeving over dit incident.

16.25 uur: De eerder verzonden NL Alert in Wolvega en omgeving verwijst naar de website www.VRF.nl. Dit is niet juist. De juiste website is www.fryslanveilig.nl

15.49 uur: De brand aan de Zilverlaan in #Wolvega is inmiddels onder controle, daar is het sein 'brand meester' gegeven. Stichting Salvage helpt de bewoners bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident. 

15.43 uur: Wil je meer weten over de opschaling naar GRIP? Dat kan je lezen op onze pagina over crisis.

15.37 uur: De brand aan de Struikheide in Wolvega is opgeschaald naar GRIP1. Verdere berichtgeving hierover vind je hier en het X-kanaal van Veiligheidsregio Fryslân.

15.27 uur: Bij de branden in Wolvega zijn veel toeschouwers. Blijf uit de rook, blijf op afstand en geef hulpdiensten de ruimte, zodat zij hun werk kunnen doen.

15.18 uur: Update Wolvega: Bij de brand aan de Struikheide komt veel rook vrij. Daarom is er zojuist een NL Alert verstuurd. 

Het NL alert is verstuurd in onderstaand gebied. 

Op een kaart wordt een gebied aangegeven in Wolvega

15.15 uur: Op dit moment zijn we ter plaatse bij twee branden in #Wolvega. Een woningbrand op de Zilverlaan, die is opgeschaald naar middelbrand, en een brand aan de Struikheide. Deze laatste brand is opgeschaald naar zeer groot. De woordvoerder gaat naar de #Struikheide. 

 

Zondag 26 mei 2024: Zeer grote brand Kleine Kerkstraat Sneek

In de binnenstad van Sneek is brand uitgebroken in een pand aan de Kleine Kerkstraat.

07.56 uur: Naast de horecagelegenheid heeft ook het casino schade opgelopen. De brandweer is nog meerdere uren bezig met nabluswerkzaamheden. Einde berichtgeving over dit incident.

06:48 uur: In Sneek is het sein 'brand meester'  gegeven. In het dak zit nog wel vuur, maar de brand kan niet verder uitbreiden. We laten de brand nu gecontroleerd naar buiten komen om hem daarna goed te kunnen afblussen.

05.58 uur: Update brand Sneek: Een groot deel van het dak is ingestort. Het pand heeft aanzienlijke schade. Het dak is volledig verwoest en de rest van het pand heeft veel rook en waterschade. Er komt bij de brand nog veel rook vrij. Heeft u last van de rook? Sluit dan ramen en deuren.

04.54 uur: Update brand Sneek: het gaat om een groot pand in de binnenstad met dichte bebouwing. Om genoeg slagkracht ter plaatse te krijgen komt er nog een extra tankautospuit en een 2e hoogwerker ter plaatse.

04.52 uur: Update brand Sneek: de 2e verdieping van het pand staat volledig in de brand. We zetten in op het blussen van de brand en het voorkomen van uitbreiding naar de omliggende panden. Er zijn geen personen meer in het pand aanwezig.

04.38 uur: Update brand Sneek: we zijn ter plaatse en bezig met een verkenning en gestart met het blussen van de brand. De brand zit in het dak en is uitslaand. Het is onduidelijk of er nog personen in het pand aanwezig zijn.

04.25 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand aan de Kleine Kerkstraat in Sneek. Het zou gaan om een brand in het dak. Er is opgeschaald naar zeer grote brand. Meer informatie volgt. Woordvoerder gaat ter plaatse.

---

Maandag 20 mei 2024: GRIP 1 Wateroverlast Buitenpost

Door de extreme neerslag is er sprake van veel wateroverlast in Buitenpost.

20.32 uur: In Buitenpost is de GRIP-situatie niet meer van kracht, de hulpdiensten hebben afgeschaald naar GRIP 0. De brandweer rijdt ter controle nog een ronde door het dorp. Einde berichtgeving over dit incident.

20.21 uur: Bericht van de gemeente Achtkarspelen voor inwoners van Buitenpost die schade hebben door de wateroverlast: Door de hevige regenval vandaag is er veel schade ontstaan. Heeft u schade? U hoeft geen contact met de gemeente op te nemen maar neem rechtstreeks contact op met uw verzekering.

19.51 uur: De situatie in Buitenpost is op dit moment onder controle. Het water zakt, maar we houden het weer nog wel goed in de gaten.

19.42 uur Ook de Fonteinkerk in #Buitenpost is ontruimd. De 60 Oekraïners die daar worden opgevangen, zijn tijdelijk naar een andere locatie in Burgum gebracht.

18.43 uur: De buien zijn onze provincie nog niet uit. Er kan op sommige plekken in Fryslân nog steeds veel regen vallen. Krijg je te maken met wateroverlast? Bij acuut gevaar bel je 112. Is er geen spoed, maar is de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904. Kijk ook op Extreme regen - Veiligheidsregio Fryslân - Veiligheidsregio Fryslân (veiligheidsregiofryslan.nl)

18.38 uur: De begane grond van woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost is ontruimd vanwege de wateroverlast. 22 personen worden opgevangen op een andere plek in het zorgcentrum en zij kunnen daar vannacht ook blijven, mocht dat nodig zijn.

18.12 uur: Ben je in #Buitenpost en ben je buiten? Let dan heel goed op waar je loopt of rijdt: de putdeksels kunnen loszitten. Deze putdeksels zijn onder water en zie je niet. Kijk voor meer informatie over dit incident ook op www.fryslanveilig.nl  

17.59 uur: In Buitenpost ligt zo’n 25 cm water in de straten. Het heeft ook flink gehageld. Hierdoor kan het op sommige plekken glad zijn.

17.30 uur: In Buitenpost is sprake van erg veel wateroverlast door de extreme regenval. Er is opgeschaald naar GRIP 1,  zodat de verschillende hulpdiensten beter met elkaar kunnen samenwerken. Meer informatie volgt. Kijk voor meer informatie over GRIP op Wat gebeurt er tijdens een crisis? - Veiligheidsregio Fryslân (veiligheidsregiofryslan.nl)

--

Dinsdag 23 april 2024: grote brand Tzum

In Tzum is brand uitgebroken in een woonboerderij. 

11.10 uur: In Tzum is het sein ‘brand meester’ gegeven. We beginnen nu met het ventileren en de nacontrole van de woning. Bij de brand zijn geen personen of dieren gewond geraakt. Einde berichtgeving over dit incident.

10.37 uur: In Tzum is de situatie onder controle. Liander gaat de stroom uitschakelen, zodat wij kunnen starten met nablussen.

09.46 uur: In Tzum bouwen we het groot watertransport op om over voldoende water te kunnen beschikken. Hiervoor wordt de Franekerweg ongeveer 20 minuten afgesloten.

09.14 uur: Bij de brand komt rook vrij. Blijf uit de rook! Rook is altijd schadelijk. Heb je last van de rook? Sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit. De woordvoerder komt ter plaatse.

09.11 uur: We hebben opgeschaald naar grote brand, omdat rondom de woonboerderij meerdere woningen en gebouwen staan. We zetten het groot watertransport in. Daarmee kunnen we bluswater halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

09.04 uur:
We zijn gealarmeerd voor een brand in een woonboerderij in Tzum. We gaan met meerdere eenheden ter plaatse. Meer informatie volgt.

---

Zondag 7 april 2024: grote brand Bantega

Zondagavond brak brand uit in een agrarisch bedrijf in Bantega. Hierbij zijn geen mensen en dieren gewond geraakt. 

20.12 uur: Update brand Bantega: De brand is uit. Door snel optreden is uitbreiding van de brand voorkomen en is de schade beperkt tot een gedeelte van de schuur. Salvage staat de eigenaar bij met het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

19.49 uur: In de boerderij in Bantega waren geen mensen aanwezig. Er staat wel vee in de stal, maar deze dieren staan veilig.

19.39 uur: Om te zorgen voor voldoende bluswater zetten we het groot watertransport in. Daarmee kunnen we water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

19:17 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand bij een agrarisch bedrijf in Bantega. Er is staat een schuur in brand. Er is opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse. Nadere info volgt.

----

Zondag 7 april 2024: grote brand Pingjum

In Pingjum is brand uitgebroken in een loods. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

07.27 uur: de eerste blusploegen gaan zo weer richting de kazerne. We denken nog een paar uur nodig te hebben met de nabluswerkzaamheden. Einde berichtgeving over dit incident.

07.24 uur: bij de brand komt geen rook meer vrij die hinderlijk is voor de omgeving. Het is weer veilig om ramen en deuren te openen en de mechanische ventilatie aan te zetten. Vanwege het tijdstip komt er geen afsluitend NL-Alert bericht.

07.00 uur: het sein “brand meester” is gegeven. De loods kan als verloren worden beschouwd. Er is een mobiele kraan onderweg; deze wordt gebruikt om de loods 'af te pellen' zodat de laatste vuurhaarden ook geblust kunnen worden.

06.10 uur: de NL-Alert is verzonden in dit gebied: 

Het verzendgebied van de NL-Alert op 7 april 2024 in Pingjum

Heb je een NL-Alert gekregen terwijl je niet in dit gebied bent? Dan is je telefoon verbonden met een zendmast die bereik heeft in het verzendgebied voor de NL-Alert. Op de websitepagina over NL-Alert leggen we uit hoe dat komt. 

06.03 uur: bij de brand komt veel rook vrij. Daarom is een NL-Alert verstuurd in de omgeving van Pingjum. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook? Sluit dan ramen en deuren en zet de ventilatie uit. 

Hoe zet je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

05.22 uur: In de loods staan meerdere vrachtwagens die worden aangestraald door de brand. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

05.13 uur:
Wij zijn gealarmeerd voor een brand in een loods aan de Kleinehuisterweg in Pingjum. Het gaat om een loods van 30 x 100 meter. Vanwege de grote van de loods is opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse.

Oudere incidenten

Oude incidenten kun je teruglezen op de pagina incidenten in het verleden.