Extreme regen

Ons klimaat verandert en de kans op extreme neerslag neemt toe. Hier komt steeds vaker wateroverlast uit voort. Vervelend, want ook jouw straat kan blank komen te staan. Weet jij wat je kunt doen bij extreme neerslag en wateroverlast? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor:
 • Houd de weersvoorspellingen in de gaten (extreme regenval wordt doorgaans voorspeld) en volg de aanwijzingen op. 
 • Informeer bij je gemeente of jouw straat of buurt extra kwetsbaar is bij regenval en ga na wat je zelf mogelijk kunt doen om eventuele gevolgen te beperken. Vervang bijvoorbeeld tegels door groen, leg een geveltuintje aan, plaats een regenton, houd de dakgoten schoon en repareer een slecht functionerende waterafvoer. 

Hoe kun je schade in huis voorkomen? 

 • Hoor je het rioolwater borrelen in de wc en gootsteen? Maak dan de wc's, gootsteen, wastafels en fonteintjes dicht met zware zakken, zodat het rioolwater niet omhoog kan komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld vuilniszakken, jutezakken of kussenslopen gevuld met zandbakzand, tuinaarde, strooizout, wat je maar in huis hebt.
 • Staat er water in een (deel van) je woning? Sluit dan de stroom af, in elk geval voor dat deel van het huis waar water staat. Daarmee voorkom je dat de stroom er uit klapt en apparatuur schade oploopt, of dat er brand ontstaat. Sluit zo nodig ook het water en gas af.

 

Moet je naar buiten of ben je al buiten? 

 • Zoek als het nog hard regent beschutting in een gebouw en wacht tot het niet meer regent of minder hard regent.
 • Ben je met de auto onderweg? Luister naar de verkeersinformatie en volg de adviezen op.
 • Ga geen ondergelopen straten op, tenzij het noodzakelijk is om iemand te helpen. Putdeksels kunnen losraken. Daardoor kun je in een gat in de straat lopen of fietsen en jezelf bezeren.
 • Rijd niet met je auto door getroffen straten of buurten. Dat hindert de hulpdiensten. Bovendien veroorzaak je er golven mee, waardoor er (extra) water over de drempels van de huizen in de straat kan stromen. Dat levert schade op. 
 • Het water op straat is vuil water. Ben je nat geworden door dit water? Was jezelf dan goed zodra dat kan en trek schone, droge kleren aan. 
 • Volg de instructies van je gemeente en de hulpdiensten op.

Denk altijd aan je buren of andere mensen in je omgeving. Vooral als deze personen ouder, slechthorend of om een andere reden hulpbehoevend zijn. 

Wateroverlast - wie bel je? 

 • Is er sprake van spoed of een levensbedreigende situatie voor mens of dier? Bel dan 112.
 • Is het geen spoedsituatie, maar is wel de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan 0900-0904.
 • Als er geen acuut gevaar is en het gaat om schade aan de openbare ruimte, bel dan de gemeente.
 • Is er geen acuut gevaar is maar wel schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan na de bui zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij je verzekering. Voorbeelden: een verstopte riolering in huis, ondergelopen ruimtes.

Wateroverlast - Wie bel ik? Bij acuut gevaar bel je 112. Is er geen spoed, maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig, bel dan 0900 0904. Wateroverlast. Ondergelopen ruimte - Zelf regelen. Verstopte riolering in huis - Zelf regelen. Verstopte riolering in de straat - Meld bij je gemeente. Losliggende putdeksels op de weg - Geen spoed, wel brandweer ter plaatse, bel 0900 0904. Er is risico op kortsluiting of brand - Geen spoed, wel brandweer ter plaatse, bel 0900 0904. Je kunt jezelf niet in veiligheid brengen - Acuut gevaar, bel 112. Bij twijfel bel je altijd 112. Meer informatie: brandweer.nl/geenspoed

Als je schade wilt melden, wacht dan tot het ergste noodweer voorbij is. Zo raken de hulpdiensten niet overbelast.

Wat kun jij zelf doen tegen wateroverlast?

Gemeenten en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte, maar kunnen dit niet alleen. Vijftig tot zeventig procent van het oppervlak in dorpen en steden is namelijk niet van de gemeente, maar van de mensen die er wonen of werken.

Wat kun jij doen tegen wateroverlast? Op de website van Ons Water vind je handige tips.