Rijkswaterstaat: "Toename aanvoer Rijn brengt tijdelijke verlichting, extra onttrekkingsverboden afgekondigd"

30 augustus 2022

De toegenomen aanvoer van de Rijn heeft in de afgelopen week voor enige verlichting gezorgd voor de scheepvaart, verzilting en wateraanvoer mogelijkheden. In gebieden waar geen water aangevoerd kan worden nemen echter door het uitblijven van neerslag de negatieve effecten verder toe. Dit geldt met name voor de natuur. Daarom zijn extra onttrekkingsverboden afgekondigd. Tot het weekend wordt er in Nederland geen neerslag van betekenis verwacht en zal het neerslagtekort oplopen. De komende twee weken wordt er neerslag in de stroomgebieden van de Rijn en Maas én in Nederland verwacht.

De aanvoer van de Rijn is na een piek van rond de 1050 m3/s in het weekend nu ongeveer 900 m3/s. Tot en met vrijdag zal de aanvoer min of meer stabiel blijven. Daarna is het onzeker of er een stabilisatie of een daling plaatsvindt. De aanvoer van de Maas ligt rond de 25 m3/s, en zal komende dagen waarschijnlijk licht dalen. De waterpeilen van het IJsselmeer en Markermeer dalen maar zijn voldoende om aan de watervraag te voldoen.

De waterbeschikbaarheid in het hoofdwatersysteem is door de toegenomen aanvoer van de Rijn iets verbeterd. De maatregel om het waterpeil op het stuwpand Driel-Amerongen te verhogen is succesvol. Ondanks dat zijn de effecten van de droogte nog op grote schaal merkbaar. De grondwaterstanden zijn op veel plaatsen uitzonderlijk laag met grote effecten voor flora en fauna. In de regionale systemen is er nog steeds grootschalig sprake van droogvallende waterlopen en verslechterde waterkwaliteit (blauwalgen en botulisme) en vissterfte.

Eerder genomen maatregelen gericht op wateraanvoer en het vasthouden van water blijven grotendeels van kracht. Wel zijn de afgelopen week door twee waterschappen extra onttrekkingsverboden afgekondigd voor het onttrekken van grondwater. Deze maatregel is ingesteld om verdere daling van het grondwaterpeil en onherstelbare schade aan de natuur te voorkomen.

De volledige droogtemonitor is op de website van Rijkswaterstaat te lezen.