Rijkswaterstaat: steeds minder water beschikbaar voor scheepvaart, landbouw en natuur

09 augustus 2022

De waterbeschikbaarheid in Nederland neemt af. De aanvoer van de Rijn bij Lobith is gedaald tot 780 m3/s en zal de komende week verder dalen richting 750 m3/s, dit is uitzonderlijk laag voor de zomerperiode. De aanvoer van de Maas bij Sint Pieter is gedaald tot 25 m3/s en zal verder dalen. Het neerslagtekort is opgelopen en zal de komende week onder invloed van de hoge temperaturen en het uitblijven van neerslag verder stijgen. Daarna zal mogelijk het neerslagtekort naar verwachting minder hard stijgen of gelijk blijven. De waterstanden in het IJsselmeer en Markermeer dalen, maar er is op dit moment voldoende water beschikbaar om aan de watervraag te voldoen.

Het wordt in steeds meer gebieden lastig om voldoende water aan te voeren en aan de watervraag van alle gebruikers te voldoen. Op dit moment ondervinden voornamelijk watergebruikers in categorie 4 van de verdringingsreeks beperkingen: natuur, landbouw en scheepvaart. In het westen van Nederland is sprake van een toenemend risico op verzilting. De scheepvaart ondervindt in heel Nederland steeds meer hinder door langere wachttijden bij sluizen en door afgenomen vaardieptes. De grondwaterstanden zijn met name in het zuiden en oosten laag tot zeer laag en dalen vrijwel overal. Op steeds meer plekken zijn problemen met de waterkwaliteit door oplopende watertemperaturen, blauwalg of botulisme of is sprake van vissterfte.

De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben op veel plaatsen extra maatregelen genomen om water vast te houden en waar mogelijk de aanvoer te vergroten. Daarbij wordt het beschikbare water zo goed mogelijk ingezet om schade en overlast door droogte zoveel mogelijk te beperken. Op steeds meer plekken zijn tijdelijke pompinstallaties ingezet om water aan te voeren naar gebieden om in de watervraag te voorzien of om waterkwaliteitsproblemen te voorkomen. Waterschappen in West en Noord Nederland voeren inspecties uit van droogtegevoelige kaden. Er zijn daarbij nog geen schades geconstateerd die aanleiding geven tot zorgen. Om het water op peil te houden en watergebruik te beperken kondigen steeds meer waterschappen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater af. Er zijn geen problemen met de drinkwatervoorziening, wel blijven drinkwaterbedrijven oproepen tot bewust en zuinig omgaan met drinkwater.

De volledige droogtemonitor is te lezen opĀ de website van Rijkswaterstaat.