Rijkswaterstaat: droogte zet door ondanks verwachte neerslag

16 augustus 2022

De droogte in Nederland zet door ondanks de neerslag die de komende dagen verwacht wordt. Het neerslagtekort is verder opgelopen en zal naar verwachting enigszins stabiliseren door de verwachte neerslag. De aanvoer van de Rijn bij Lobith is afgenomen tot iets onder 700 m3/s. De waterstand van de Rijn is uitzonderlijk laag. Tot het weekend zal de aanvoer naar verwachting verder dalen om vervolgens toe te nemen. Dit hangt af van de neerslag die nog moet vallen. De aanvoer van de Maas bedraagt gemiddeld 25 m3/s. Naar verwachting neemt deze aanvoer de komende dagen licht toe als gevolg van de verwachte neerslag in het stroomgebied. De waterstand in zowel het IJsselmeer als het Markermeer daalt geleidelijk richting NAP -0.30 m. Op dit moment is voldoende water in beide meren beschikbaar om in die regio aan de watervraag te voldoen.

Het wordt in steeds meer gebieden lastig om voldoende water aan te voeren en aan de watervraag van alle gebruikers te voldoen. Op dit moment ondervinden voornamelijk watergebruikers in categorie 4 van de verdringingsreeks beperkingen, zoals natuur, landbouw en scheepvaart. Door de zeer lage waterstanden zijn steeds meer extra maatregelen nodig om wateraanvoer naar regionale gebieden in stand te houden, zoals de inzet van extra pompen. Verschillende maatregelen zijn genomen om verzilting gebiedsgericht te bestrijden door aanvoer van extra zoet water. Het risico op verzilting in met name West-Nederland neemt wel toe.

Hinder voor de scheepvaart blijft toenemen door afnemende vaardieptes, langere wachttijden en in sommige gevallen stremming van sluizen. Een toenemend aantal waterschappen voert inspecties uit van droogtegevoelige kades en dijken. Droogval en verder uitzakkende grondwaterstanden hebben groot effect op landbouw en natuur. Verschillende natuurgebieden (hoogveen, bossen) staan onder toenemende druk. De lage grondwaterstanden zijn aanleiding voor waterschap Vechtstromen om in Twente en delen van Salland een verbod op het onttrekken van grondwater rond kwetsbare natuurgebieden. Verder neemt het aantal onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater toe. Dit heeft met name consequenties voor de landbouw.

De volledige droogtemonitor is te lezen opĀ de website van Rijkswaterstaat.