Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Droogtemonitor: Seizoen begint na enigszins natte winter met weinig neerslag

30 maart 2021

Na een winter die wat natter was dan gemiddeld en met grondwaterstanden die eind februari redelijk op peil waren gekomen, overheerst momenteel een drogere periode. Daardoor dalen de grondwaterstanden op de hogere zandgronden in met name het oosten en het zuiden van het land. Diverse waterschappen hebben de waterpeilen opgezet en nemen maatregelen om water vast te houden.

De natte winter zorgde voor een goede sneeuwlaag in de Alpen en de stuwmeren in Zwitserland en de Bodensee zijn goed aangevuld. Dit leidt tot een goede basis-aanvoer van de Rijn vanuit Zwitserland komende maand. De afvoer bij Lobith is momenteel enigszins onder gemiddelde waarden. De afvoer van de Maas is normaal. Voor de landbouw is de startsituatie normaal. De ontwikkeling van de grondwaterstand in komende periode is belangrijk, onder andere voor de weidevogels.

Toelichting droogteseizoen
Rijkswaterstaat en de waterschappen monitoren dagelijks de situatie met het oog op eventuele problemen met droogte, watertekort of waterkwaliteit. Tijdens het droogteseizoen, van april tot oktober, gebeurt dit intensiever, omdat door het groeiseizoen en stijgende temperaturen een grotere kans op watertekorten aanwezig is. De eerste droogtemonitor van het seizoen, dit startbericht, verschijnt elk jaar rond 1 april en beschrijft de uitgangssituatie voor het droogteseizoen.

Lees op de website van Rijkswaterstaat de volledige Droogtemonitor startbericht 2021 met o.a. een terugblik op het winterseizoen.