Aanslag in Nederland

De kans dat je slachtoffer wordt van een terroristische aanslag of een situatie waarbij extreem geweld wordt gebruikt, is klein. Maar toch kan het gebeuren. Daarom is het goed om nu na te denken wat je kunt doen als je een aanslag meemaakt. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor!

Daders plegen een aanslag alleen of met een groep. Bijvoorbeeld omdat ze bepaalde politieke of religieuze motieven hebben. Maar een dader kan ook psychische of sociale problemen hebben. Een aanslag heeft vaak ernstige gevolgen. Denk aan mogelijke slachtoffers, symbolische impact of grote materiƫle en emotionele schade. Vooraf nadenken en praten over wat je zou kunnen doen bij een aanslag kan je helpen een betere beslissing te nemen als het echt gebeurt. Jouw reactie bij een aanslag kan van levensbelang zijn.

Wat kan ik zelf doen om een aanslag te voorkomen?

 • Wees alert op verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer, iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiligingsmaatregelen van een gebouw of terrein, of een onbekend bestelbusje dat al weken bij je in de straat staat.
 • Daders kiezen vaak drukke plekken op om een aanslag te plegen. Let daarom extra op in situaties waar veel mensen bij elkaar zijn. Bijvoorbeeld op een station, een festival, bij een concert of in een winkelcentrum.
 • Als je op een plek bent waar veel mensen samenkomen, controleer dan eerst hoe je snel weg kunt komen of waar de nooduitgangen zijn.
 • Controleer of je mobiele telefoon NL-Alert ontvangt.
 • Bel bij een acute situatie 112. Geen spoed, wel verdacht? Bel de politie via 0900-8844.
 • Je kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Wat kan ik doen bij een aanslag?

De kans dat je een aanslag meemaakt, is klein. Maar als het toch gebeurt, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen:

 • Ben je op de plek van de aanslag en kun je vluchten? Doe dit zo snel mogelijk. Zeg dit ook tegen mensen om je heen.
 • Kan je niet wegkomen? Verstop je op een plek met dikke muren of sluit jezelf op. Blijf rustig en zet je telefoon op stil zodat de dader je niet kan horen.
 • Bel 112 als dat veilig kan. Geef informatie over de dader en de plek waar je bent. Als je niet (hard) kunt praten, laat dan de persoon aan de telefoon instructies geven wat je moet doen.
 • Breng eerst jezelf in veiligheid, pas dan kun je andere mensen helpen. Help slachtoffers als ze gewond zijn, want ook zonder EHBO-diploma en medische spullen kun je levens redden. Probeer slachtoffers weg te halen bij de plek van de aanslag als het veilig is om ze te verplaatsen.
 • Als er hulpverleners aanwezig zijn, volg dan altijd hun aanwijzingen op.

Weet jij wat je moet doen bij een aanslag? De kans dat je een aanslag meemaakt is klein. Maar als het toch gebeurt, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Vlucht. Ben je op de plek van de aanslag en kun je veilig wegkomen? Doe dit zo snel mogelijk. Waarschuw mensen om je heen. Laat anderen je niet vertragen. Verstop je. Kan je niet wegkomen? Verstop je op een plek met dikke muren of sluit jezelf op. Blokkeer de deur en blijf weg van ramen of deuren. Wees zo stil mogelijk en roep niet om hulp. Zet je telefoon stil. Bel 112. Bel 112 als dat veilig kan. Geef informatie over de dader en plek waar je bent. Voorkom dat anderen naar de plek van de aanslag gaan. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen.

Meer weten?

Neem dan een kijkje op de website van Denk Vooruit.