Aanslag in Nederland

De kans op een aanslag in Nederland is klein, maar reëel. Aanslagen zijn uitingen van extreem geweld - zoals schietincidenten, bomaanslagen en inrijden op menigten. Waarbij één of meerdere daders als doel hebben (veel) slachtoffers te maken. Dit kunnen uitingen van terrorisme zijn, maar dat hoeft niet. De overheid doet er uiteraard alles aan om een dreiging op tijd te herkennen en aanslagen te voorkomen. Zelf kun je hier ook een rol in spelen. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor:

Wat kan ik zelf doen om een aanslag te voorkomen?

Wees alert op verdachte situaties als een achtergelaten koffer of iemand die opvallend veel belangstelling heeft voor de beveiliging van een gebouw of terrein.

Bel bij een acute situatie 112. Meld een verdachte situatie of een vermoeden bij de politie via 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.  

Wat kan ik doen bij een aanslag? 

De kans dat je betrokken raakt bij een terroristische aanslag is zeer klein. Toch kan wat in de landen om ons heen gebeurt, ook Nederland treffen. Wat je moet doen, hangt af van de situatie. Over het algemeen gelden de volgende adviezen: 

  • Ga zo snel mogelijk weg van de rampplek.
  • Kun je niet veilig wegkomen? Ga dan op de grond liggen, verberg jezelf en zoek dekking.
  • Bij een bomaanslag: ga naar een open plek en blijf uit de buurt van grote gebouwen.
  • Heb je informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, meld dit bij de politie via 112.
  • Volg altijd de instructies van hulpverleners. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en check ook of anderen hulp nodig hebben.