Water

Schoon drinkwater uit de kraan en je toilet kunnen doorspoelen: voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Een enkele keer kan het voorkomen dat drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is, of dat je het water niet kan drinken door verontreiniging. Dit kan bijvoorbeeld komen door werkzaamheden aan de waterleiding of een leidingbreuk. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor.

Hoe kan ik me voorbereiden op de uitval van (drink)water?

Zorg dat je de volgende spullen standaard in huis hebt:

  • Flessen water en een aantal lege, schone flessen of een jerrycan.
  • Andere soorten drinken, zoals melk, frisdrank en sapjes.
  • Desinfecterende handgel om je handen mee te kunnen 'wassen'.
  • Emmers: daarmee kun je bijvoorbeeld water uit een sloot te halen om het toilet mee door te spoelen.
  • Wanneer het drinkwaterbedrijf vooraf werkzaamheden aankondigt waardoor er tijdelijk geen water uit de kraan komt, dan kun je van tevoren extra flessen met drinkwater vullen. Reken op zo’n 4 liter per persoon.

 

Bruin water

Soms is het water dat uit de kraan komt bruin van kleur. Dat komt vooral voor bij storingen of werkzaamheden. De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het water. Dit ziet er niet fris uit, maar is wel veilig om te drinken. Voor de zekerheid raden drinkwaterbedrijven vaak het drinken van bruin water af voor ouderen en baby's. Op de website van Vitens kun je hier meer over lezen. 

Kookadvies

Soms geeft een waterbedrijf een kookadvies voor kraanwater. Vaak wordt zo'n advies tijdens of na werkzaamheden aan het waterleidingnet gegeven. Het houdt in dat je drinkwater eerst drie minuten kookt, voordat je het gaat drinken. Bij een kookadvies hoef je meestal alleen het water te koken dat je gaat drinken. Je kan er bijvoorbeeld wel gewoon mee douchen. Als dit advies voor jou geldt, krijg je een oranje of rode kaart in de brievenbus. Het waterbedrijf laat ook weten wanneer je kan stoppen met het koken van drinkwater.

Meer informatie over watervervuiling