Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Water

Schoon drinkwater uit de kraan en je toilet kunnen doorspoelen. Voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Een enkele keer kan het voorkomen dat drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Of dat je het water niet kan drinken door verontreiniging. Dit kan komen door werkzaamheden aan de waterleiding of een leidingbreuk. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor door alvast de volgende spullen standaard in huis te hebben:
  • Flessen water en een aantal lege, schone flessen of een jerrycan.
  • Overige drinkbare vloeistoffen (frisdrank, sappen etc.).
  • Desinfecterende handgel.
  • Emmers (om bijvoorbeeld water uit een sloot te halen voor het toilet).

Wanneer het drinkwaterbedrijf werkzaamheden vooraf aankondigt, kun je van tevoren extra flessen met drinkwater vullen. Reken op zo’n 4 liter per persoon.

 

Kookadvies

Het waterbedrijf geeft dit advies tijdens of na werkzaamheden aan het waterleidingnet. Het houdt in dat je drinkwater eerst drie minuten kookt, voordat je het gaat drinken. Bij een kookadvies hoef je alleen het water te koken dat je gaat drinken. Je kan er bijvoorbeeld wel gewoon mee douchen. Als dit advies voor jou geldt, krijg je een oranje of rode kaart in de brievenbus. Het waterbedrijf laat ook weten wanneer je kan stoppen met het koken van drinkwater.