Uitval internet en telefonie

We maken de hele dag door gebruik van allerlei netwerken: we bellen mobiel, WhatsAppen, internetbankieren en doen online aankopen. Bij storingen kampen dit soort netwerken met problemen. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor.

Hoe bereid ik me voor op uitval van internet en telefonie?

  • Als de telefonie is uitgevallen, kun je het alarmnummer 112 niet meer bereiken. Daarom is het goed om te weten, waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, brandweer- of politiepost is, zodat je daar naar toe kan als dat nodig is.
  • Is alleen het internet uitgevallen, maar kun je nog wel bellen? Dan kun je WhatsApp niet meer gebruiken, maar je kunt nog wel SMS-en.
  • Zorg voor wat contant geld in huis. Geldautomaten en pinapparaten in winkels zijn misschien buiten werking.
  • Houd rekening met een verminderde dienstverlening. Zo kan het openbaar vervoer met problemen kampen en kunnen artsen misschien niet meer bij medische dossiers. Verkeerslichten en spoorbomen werken mogelijk niet meer goed en het bedrijfsleven en de industrie kan zijn verstoord.

Cyberaanval

Een ICT-storing kan ontstaan door een softwarefout of -update. In sommige gevallen worden er moedwillig computers of computersystemen geïnfecteerd. Hierbij gaat het om ransomware, in de volksmond ook wel gijzelvirussen genoemd. Deze virussen blokkeren een computer en/of gegevens die erop staan. Als grote organisaties getroffen worden, kan dit invloed hebben op onze samenleving. Openbare voorzieningen kunnen bijvoorbeeld tijdelijk platgegooid worden. Maar het kan je thuis ook gebeuren dat je computer besmet raakt door een gijzelvirus. Alles over online gevaren en hoe je je kan beschermen, lees je op onze pagina over Cybersecurity.