Gas
De meeste woningen en gebouwen in Nederland zijn (nog steeds) aangesloten op het aardgasnet. Het gastransport via dit net is betrouwbaar, maar een storing is nooit helemaal uit te sluiten. Tijdens een gasstoring, kan je verwarming uitvallen en lukt koken op je gasfornuis niet meer. Wanneer de druk van het gasnet volledig wegvalt, kan het om veiligheidsredenen uren duren voordat de gastoevoer weer veilig kan worden hervat. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor:- Zorg voor warme dekens, een elektrische kachel en een noodpakket.
- Weet waar de hoofdgaskraan zit in je woning en hoe je deze afsluit.
- Zorg dat je weet welke apparaten in huis gas gebruiken en hoe je deze afsluit.
Wat kan ik doen als het gas uitvalt?
- Meld de storing bij je leverancier en het gratis Nationaal Storingsnummer 0800-9009.
- Sluit de hoofdgaskraan af en schakel alle apparaten die gas gebruiken uit.
- Houd bij kou de warmte zoveel mogelijk binnen en gebruik dekens en extra kleding om je warm te houden.
- Als de storing voorbij is, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan omdat je waakvlammen opnieuw moet aansteken. Controleer gastoestellen als fornuis, geiser en cv-ketel.
- Na een gasstoring kan het nutsbedrijf langskomen om de toevoer weer aan te sluiten. Sluit in dat geval nooit zelf het gas aan!
- Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.
Ik ruik een gaslucht in mijn huis. Wat moet ik doen?
- Open ramen en deuren. Zorg voor een goede ventilatie en schone lucht.
- Draai de hoofdgaskraan dicht. De hoofdgaskraan vind je in de meterkast bij de gasmeter. De kraan kan een gele knop, een hendel of een draaiwiel zijn.
- Gebruik geen vuur en zet elektrische apparaten niet aan of uit. Rook niet. Gebruik geen apparaten die elektriciteit gebruiken. Ook het vonkje van een lichtschakelaar, een mobieltje of deurbel kan voor een ontploffing zorgen.
- Ga naar buiten en bel buiten het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Blijf als het kan telefonisch bereikbaar.
- Is de gaslucht erg sterk en weet je niet waar die vandaan komt? Ga dan direct naar buiten en bel 112!