Natuur- en bosbrand
We kennen in Nederland vele mooie bos- en natuurgebieden die in de zomer en in periodes van droogte extra kwetsbaar zijn voor brand. Bijna alle natuurbranden ontstaan door mensen. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan een enorm natuurgebied verwoesten. Bovendien vormt een natuurbrand een gevaar voor mens en dier, doordat je ingesloten kan raken en niet meer op tijd weg komt. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor!Hoe voorkom je of beperk je het risico op een natuurbrand?
- Rook liever niet in een natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
- Gooi afval in de afvalbak. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken!
- Houd je aan de regelgeving voor open vuur in de natuur. Ook als je gaat barbecueën, een kampvuur maakt of de vuurkorf aansteekt.
- Let op waar je je auto parkeert. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen. Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
Wat kan ik doen bij een natuurbrand?
- Blijf kalm, bel 112 en vraag naar de brandweer. Geef zo exact mogelijk je locatie door en beschrijf zo goed mogelijk de situatie.
- Probeer niet zelf de brand te blussen.
- Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, liefst in de richting van de openbare weg of bebouwde kom.
- Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt. Loop altijd haaks op de brand. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst.
- Check ook of anderen hulp nodig hebben en help hen indien nodig naar een openbare weg of verhard terrein.
- Volg in alle gevallen altijd het advies van de hulpdiensten op.
Hoe wordt het risico op een natuurbrand bepaald?
Elk jaar komt weleens de waarschuwing voorbij dat er extra groot risico is op natuurbrand. We weten dat het risico groter wordt wanneer het warm en droog is, maar er zijn meer factoren die het risico op een natuurbrand bepalen. Wil je meer weten over hoe we het risico op een natuurbrand in de gaten houden? En wat jij kunt doen bij een natuurbrand? Bekijk dan onderstaande video.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de landelijke brandweer website.