Verkeersongeval op de weg
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Even niet goed uitkijken en een aanrijding kan het gevolg zijn. Soms gaat het om ernstige ongevallen, waarbij meerdere voertuigen en slachtoffers betrokken zijn. Veroorzaakt door bijvoorbeeld grote drukte of slechte weersomstandigheden als dichte mist of gladheid. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor:Wat kan ik doen om goed voorbereid op weg te gaan?
- Bekijk informatie over weer en verkeer. Wees op de hoogte van problemen op de weg en weersomstandigheden.
- Hang een veiligheidshamer op. Zorg ervoor dat de hamer binnen handbereik is. Hiermee kun je een raam inslaan en gordels los snijden.
- Draag altijd een gordel, óók bij korte ritten.
- Neem spullen voor nood mee, zoals een gevarendriehoek, reflecterend hesje, opgeladen telefoon, drinken, wat eten en een EHBO-set.
- Bereid je in de winter voor op kou. Neem in de winter extra warme kleding of een deken mee. Bij een noodgeval kan dit onderkoeling voorkomen.
Rijden bij laagstaande zon
Als de zon laag staat gebeuren er meer ongelukken op de weg. Wat kun je doen om toch veilig op pad te gaan?
- Pas je snelheid en rijstijl aan. Wees je ervan bewust dat je minder ziet, neem geen risico’s.
- Zet een zonnebril op. Leg er standaard eentje in je auto!
- Maak gebruik van de zonneklep in je auto.
- Zet je verlichting aan: dat maakt je beter zichtbaar, vooral voor tegenliggers die tegen de zon in kijken.
- Maak de autoruiten schoon: als ze vies zijn zie je bij tegenlicht nóg minder.
- Heb je last van laagstaande zon in de achteruitkijkspiegel? Dan zien je tegenliggers nog minder, want zij kijken immers tegen de zon in. Houd daar rekening mee en rijd voorspelbaar, doe geen onverwachte dingen.
Wat kan ik doen bij een verkeersongeval?
- Zorg voor zichtbaarheid. Draag een veiligheidshesje en plaats een gevarendriehoek.
- Bel 112 als er gewonden zijn. Geef de locatie door en wacht op de hulpdiensten. Verleen eerste hulp als dat mogelijk is.
- Houd de weg vrij. Blijf zoveel mogelijk achter de vangrail en loop niet over de rijbaan.
- Handel blikschade elders af. Geen gewonden, wel schade? Rijd als het kan samen naar een parkeerplaats om materiële schade af te handelen.
- Blijf niet kijken naar ongelukken. Ga niet langzamer rijden of stoppen om te kijken. Dit is gevaarlijk.
Wat kan ik doen bij een ongeval in een tunnel?
- Zorg voor je eigen veiligheid. Rook is in een tunnel het grootste gevaar. Meer rook betekent minder tijd. Je kunt binnen een paar minuten bewusteloos raken, ook in de auto of trein. Probeer direct weg te komen via de vluchtgangen of tunnelbuis. Let hiervoor op de verlichting en bordjes. De rook zal met de rijrichting meegeblazen worden. Let dus op welke kant de rook op gaat. Let ook op aankomend verkeer.
- Blijf bij veel rook laag bij de grond en houd een (natte) zakdoek voor je neus en mond.
- Draag een reflecterend hesje zodat je zichtbaar bent.
- Informeer de hulpdiensten. Mobiel bellen is soms lastig. Ga eerst naar buiten en waarschuw dan de hulpdiensten. Vertel hen wat er aan de hand is en of er nog mensen achter zijn gebleven.
- Verleen hulp en probeer anderen te waarschuwen. Een beginnende brand kan nog wel geblust worden. Maar kijk uit voor de rook. Probeer mensen mee naar buiten te krijgen.
Wat moet ik doen als ik met mijn auto te water raak?
- Doe de binnen- en buitenverlichting aan. Zo heb je zelf beter zicht en ben je voor hulpdiensten beter zichtbaar. Laat de sleutels in het contact zitten.
- Maak de gordel los en open de zijruit. Gaat dit niet vanzelf? Met het mes in de veiligheidshamer kun je je gordel doorsnijden en het raam verbrijzelen.
- Krijg je het raam niet open of stuk? Neem dan een ferme hap lucht en wacht tot de auto grotendeels gezonken is. Hierdoor is de druk binnen en buiten de auto hetzelfde, waardoor het openen van het portier mogelijk wordt.
- Verlaat de auto, zwem naar de kant en roep om hulp.
Meer weten?
Kijk dan ook op de website van Hulp Bij Auto Te Water. Of bekijk de video:
Met goed licht zie je meer
Autoverlichting speelt een cruciale rol in verkeersveiligheid. Met goede autoverlichting ben je niet alleen zelf beter zichtbaar, maar zie je ook de weg en medeweggebruikers beter. In het donker, maar óók overdag. Om bewustzijn te creëren en Friezen veilig op pad te laten gaan in de auto, lanceert provincie Fryslân de verkeersveiligheidscampagne ‘Met goed licht zie je meer’. Bekijk de website van provincie Fryslân voor meer informatie.