Veilig op vakantie
Als je op reis gaat, dan is het belangrijk om van tevoren een aantal dingen te checken en te regelen. Weet jij bijvoorbeeld hoe je in het buitenland de hulpdiensten kunt bereiken, waar je het reisadvies van je bestemming kunt vinden en wat je verplicht in je auto mee moet hebben? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor.Sla belangrijke telefoonnummer op in je telefoon
Heb je (dringend) medische hulp nodig of krijg je te maken met diefstal of vermissing van je reisdocument? Het is dan handig om te weten wie je moet bellen. Sla daarom een aantal telefoonnummers alvast op in je telefoon, of weet waar je de telefoonnummers kunt vinden.
- Alarmcentrale 112: In alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen kun je het alarmnummer 112 bellen. In de meeste landen kun je Engels spreken. Vaak ook Frans of Duits. Het alarmnummer is gratis en te bereiken vanaf de vaste en mobiele telefoon. Je belt alleen naar het alarmnummer als er een noodgeval is en elke seconde telt. Bijvoorbeeld bij brand, een ongeval of als je getuige bent van een misdrijf.
Met de Reisapp van NederlandWereldwijd en Douane heb je betrouwbare reisinformatie bij de hand. Ga naar de website van Rijksoverheid om de Reisapp te downloaden en check welk noodnummer je kunt bellen op jouw vakantiebestemming. - Verzekeraar: Je hoopt niet dat het gebeurt, maar ook op vakantie kun je te maken krijgen met een onverwachts ziekenhuisbezoek (en de kosten die daaruit voortkomen), diefstal, schade aan eigen of andermans spullen of misschien moet je je reis eerder afbreken omdat een dierbare overlijdt. Controleer voordat je op vakantie gaat bij je verzekeraar waar je wel en niet voor verzekerd bent. Sla het telefoonnummer van je verzekeraar op in je telefoon.
- Lokale hulpdiensten: Op de site van de Rijksoverheid en in de Reisapp kun je per land vinden wat de telefoonnummers zijn van de lokale politie of brandweer maar bijvoorbeeld ook van de Nederlandse Ambassade. Daar kun je terecht voor bijvoorbeeld een tijdelijk reisdocument of bij vermissing van een vriend of familielid. De Nederlandse Ambassade is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
- Reisorganisatie: Ben je op reis via een reisorganisatie? Dan kun je met hulpvragen terecht bij de reisleiding. Zij kunnen ook advies geven over bijvoorbeeld medische hulp of wat je moet doen als je te maken krijgt met diefstal of verlies van je reisdocument.
Onderweg met de auto
Op de website van de ANWB vind je een heleboel informatie over als je met de auto op vakantie gaat. Ze geven bijvoorbeeld informatie over het verkeer op de Europese wegen of hoe het tanken in het buitenland werkt. Verder vind je ook praktische informatie per land bijvoorbeeld over of je vignetten of milieustickers nodig hebt.
In veel landen ben je verplicht om een EHBO-doos of gevarendriehoek mee te nemen. Bekijk van te voren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes. Lees op de website van de ANWB wat verplicht mee moet in de auto in het buitenland.
Op de boot
Op een boot kun je te maken krijgen met noodsituaties. Denk bijvoorbeeld aan brand, iemand die medische hulp nodig heeft of bijvoorbeeld een ongeval met een gasfles of kookappararaat. Dit is extra gevaarlijk omdat vluchten vaak niet makkelijk is. Op onze pagina over verkeersongeval op het water hebben we een aantal tips om je goed voor te bereiden voor als je met de boot op vakantie gaat.
Meer tips over brand op een boot lees je op de website van de brandweer.