Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Veilig schaatsen op natuurijs

Zodra het begint de vriezen slaat de schaatskoorts toe. Wil je weten hoe & waar je veilig het ijs op kunt? Op deze pagina lees je daar meer over.

Veilig het ijs op

Veilig schaatsen is vooral je eigen verantwoordelijkheid. Daar kun je op een eenvoudige manier voor zorgen:

Veilig ijs en sneeuwijs
Wat is nu eigenlijk veilig ijs? En wat is sneeuwijs precies? IJsmeester Sietse Kroes van de Friesche IJsbond legt het in deze video uit (interview van Nu.nl, 11 februari 2021).

Wist je trouwens dat als de IJsbond het ijs aan het vegen is, dat dat niet meteen betekent dat je er ook al veilig op kunt schaatsen? Vaak wordt het ijs juist geveegd omdat het nog te dun is; door het vegen groeit het ijs sneller. Handig om te weten!

Corona & ijspret
Let op: vanwege corona moet je je ook op natuurijs aan de geldende coronamaatregelen houden, want het virus is nog niet onder controle.
Houd dus 1,5 meter afstand, schaats met zijn tweeën en vermijd drukke plekken. Voor natuurijsbanen zijn een aantal aanvullende afspraken gemaakt, deze kun je hier lezen.

Samen werken aan mooi en veilig ijs

De Friesche IJsbond, de Friese gemeenten, Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân doen er samen alles aan om schaatsen op natuurijs mogelijk te maken; Veiligheidsregio Fryslân adviseert hen daarbij.

  • De 22 ijswegencentrales van de Friesche IJsbond controleren het ijs op dikte en betrouwbaarheid, maar zorgen er ook voor dat het ijs sneeuwvrij blijft, zetten banen uit, plaatsen wegwijzers op het ijs en zetten wakken en gevaarlijke plekken af.
  • De Friese gemeenten zorgen o.a. voor de orde en veiligheid op het ijs en voor vergunningen (en de juiste naleving daarvan) voor evenementen op het ijs. Voor het verlenen van een vergunning gebruiken de gemeenten o.a. het advies van de ijswegencentrale over de betrouwbaarheid van het ijs.
  • Wetterskip Fryslân kan bij vorst de gemalen stilzetten, zodat het water tot rust komt en het ijs sneller kan groeien.
  • Provincie Fryslân kan een vaarverbod instellen.

Zo werken we samen aan mooi en veilig ijs!

Elfstedentocht

Giet it oan of niet? Elke jaar wordt de Elfstedentocht volledig voorbereid, zodat de schaatstocht binnen 48 uur kan worden georganiseerd – mits er genoeg ijs ligt, natuurlijk. De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden is verantwoordelijk voor de organisatie van de Elfstedentocht. De Vereniging is verantwoordelijk voor alles op het ijs en alles dat betrekking heeft op de deelnemers aan de tocht.

Maar bij een Elfstedentocht komt natuurlijk meer kijken dan alleen dat wat op het ijs plaatsvindt. Denk alleen maar aan de duizenden bezoekers die naar Fryslân komen tijdens een tocht. Veiligheidsregio Fryslân is samen met o.a. de hulpdiensten, gemeenten, vervoersorganisaties, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor alles wat niet op het ijs plaatsvindt. Denk dan bijvoorbeeld aan het vervoer van de bezoekers en het in goede banen leiden van het publiek in de steden.

Op die manier zijn de taken goed verdeeld. Tussen alle betrokken organisaties wordt nauw samengewerkt, om zo samen voor een mooie en memorabele Elfstedentocht te kunnen zorgen.