Ga naar de inhoud

Onweer

Onweer is een gevaarlijk weersverschijnselen. In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in. Bliksem levert vooral gevaar op wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksemflits en donder minder dan tien seconden is.  Onweer gaat vaak gepaard met veel wind of zware tot zeer zware windstoten en soms ook hagel. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor:

Hoe bereid ik me voor op onweer?

  • Blijf op de hoogte van de weersverwachting en volg adviezen op.
  • Hoe ver weg is het onweer? Tel het aantal seconden tussen flits en onweer: 1 seconden betekent 300 meter afstand. Tel je minder dan 10 seconden, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij.
  • Blijf als dat kan binnen. Binnen ben je het veiligst.
  • Trek stekker van elektrische apparaten uit het stopcontact. Daarmee voorkom je kapotte apparatuur en brand door kortsluiting.
  • Sluit alle ramen en deuren. Zo voorkom je schade door windvlagen en regen.

Hoe bereid ik me voor op onweer? Check de weersverwachting. Blijf op de hoogte van de weersverwachting en volg adviezen op. Hoe ver weg is onweer? Tel het aantal seconden tussen flits en donder: elke 3 tellen is ongeveer 1 kilometer. 3 kilometer is nog steeds dichtbij. Blijf als dat kan binnen. Binnen ben je het veiligst. Trek stekkers uit de stopcontacten. Daarmee voorkom je kapotte apparatuur en brand door kortsluiting. Sluit alle ramen en deuren. Zo voorkom je schade door windvlagen en regen. Bel altijd 112 bij een levensbedreigende situatie.

Wat moet ik doen als ik toch buiten ben tijdens onweer?

  • Zoek een schuilplaats, zoals een gebouw of afgesloten auto. Deze fungeren als bliksemafleider. Blijf hier zitten tot het onweer voorbij is.
  • Is er geen schuilplaats in de buurt? Maak je zo klein mogelijk. Houd je voeten tegen elkaar. Dit verkleint de kans dat je getroffen wordt. Ga nooit op de grond liggen.
  • Schuil nooit onder bomen, in de buurt van hoge masten of bij een metalen hek. De kans om getroffen te worden is daar het grootst.
  • Blijf uit de buurt van open water. Als je op het water bent, ga dan zo snel mogelijk aan land.
  • Blijf buiten niet als groep bij elkaar. Verspreid je over de vlakte en maak jezelf zo klein mogelijk.

Wanneer bel ik 112?

Stormschade - wie bel ik?

Bij acuut gevaar bel je 112. 
Is er geen spoed, maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig, bel dan 0900-0904.

Enkele voorbeelden:

Omgevallen boom in je tuin - Zelf regelen.
Omgevallen boom in de berm - Meld bij je gemeente.
Boom dreigt over de openbare weg te vallen - Geen spoed, wel brandweer ter plaatse: bel 0900-0904.
Instortingsgevaar - Acuut gevaar: bel 112.

Bij twijfel bel je altijd 112.
Meer informatie: brandweer.nl/geenspoed.