Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier actuele incidenten of de vijf meest recente crises. Je kunt ook een jaar kiezen voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Actuele incidenten in Fryslân

Op de pagina incidenten in Fryslân kun je informatie vinden over actuele incidenten in Fryslân. Bijvoorbeeld wanneer er een NL-Alert is verstuurd.

Recente afgelopen crises

Hieronder kun je de vijf meest recente afgeronde GRIP-incidenten vinden.

Bij een ongeval tussen een taxibus en een streekbus zijn dinsdagmiddag 26 september 14 personen gewond geraakt. Een streekbus en een taxibus raakten aan de Westergoawei in Berltsum rond 14.30 uur met elkaar in botsing.

Meerdere hulpdiensten kwamen na de melding ter plaatse, waaronder ook de traumahelikopter. Om deze verschillende hulpverleners goed te laten samenwerken is er opgeschaald naar Grip 1. De weg is enige tijd in beide richtingen afgesloten geweest.

Van de 14 gewonden zijn er vier personen ernstig gewond geraakt. Het gaat hierbij om twee minderjarigen, een inzittende van de lijnbus en de bestuurder van het taxibusje, een 33-jarige vrouw uit de gemeente Leeuwarden. Ook de bestuurder van de lijnbus, een 59-jarige man uit de gemeente Smallingerland, is naar het ziekenhuis vervoerd. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd. De overige gewonden zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

De politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Verkeersspecialisten hebben op de plaats van het ongeluk sporenonderzoek gedaan. Ook is er gesproken met getuigen.

Zie ook:

Op donderdag 21 september 2023 wordt vanwege de vermissing van een 80-jarige man op Schiermonnikoog opgeschaald naar GRIP 1.

Om 21.56 uur wordt er een Burgernetbericht verstuurd waarin wordt opgeroepen om naar de vermiste man uit te kijken. Verschillende hulpdiensten op het eiland zoeken naar de man. Om 23.25 uur wordt opgeschaald naar GRIP 1; de man is dan nog steeds vermist. Door de opschaling kan het overzetten van extra hulpdiensten naar het eiland goed worden gecoördineerd. Rond middernacht wordt de man in goede gezondheid aangetroffen.

Zie ook:

Op dinsdagmiddag 15 augustus 2023 verwoest een grote uitslaande brand een groot deel van appartementencomplex Eureka op Vlieland. Vanwege de hevigheid van de brand word er opgeschaald naar GRIP1. Er worden twee extra brandweerploegen door de KNRM van de vaste wal naar het eiland gebracht. Daarnaast wordt ook een hoogwerker van de brandweer overgevaren door Rederijk Doeksen. De brandweer kan, met ondersteuning van Defensie en de KNRM, voorkomen dat het vuur overslaat naar het omringende bos. Om 20:30 uur wordt het sein 'brand meester' gegeven en is er afgeschaald naar GRIP 0.

Er raken geen mensen gewond door de brand. Alle (tijdelijke) bewoners van de recreatieappartementen blijven ongedeerd, maar sommigen zijn alles kwijt wat ze bij zich hebben. In de middag worden alle gedupeerden opgevangen in Strandhotel Seeduyn. Voor alle mensen wordt voor de nacht onderdak gevonden; een aantal gaat terug naar de wal met de veerdienst.

Zie ook:

De brandweer krijgt op zondag 13 augustus rond 09.15 uur een melding van een brand in een transformatorhuisje op Vlieland. Door de brand in de elektriciteitskast ontstaat er stroomuitval op heel Vlieland. Het is op dat moment druk op Vlieland mede door een marathon en het vakantietoerisme. Daarom wordt er rond 10.30 uur opgeschaald naar GRIP 1.

Door de gevolgen van de stroomuitval is coördinatie nodig tussen de verschillende hulpdiensten. De stroomuitval heeft onder andere als gevolg dat de telefonie is uitgevallen, waardoor 112 niet meer te bereiken is. Het politiebureau op Vlieland gaat open en uit voorzorg worden extra agenten van de vaste wal naar Vlieland gebracht.

Netbeheerder Liander stuurt een monteur naar Vlieland. Rond 11.00 uur is voor een groot deel van Vlieland de stroom weer terug. Ook de telefonie komt daardoor weer langzaam op gang. Het transformatorhuisje op het industrieterrein is inmiddels volledig uitgebrand. Enkele bedrijfspanden op het industrieterrein hebben nog geen stroom. Er wordt een aggregaat geregeld die in de middag van de vaste wal komt. Liander plaatst deze aggregaat om het transformatorhuisje tijdelijk te vervangen.

Zie ook:

Op zaterdag 1 april 2023, rond 18.45 uur, krijgt de brandweer een melding van een woningbrand in Heerenveen. De woonruimte bevindt zich boven een grillroom aan het Breedpad. Bij aankomst van de brandweer is het al een grote brand en wordt er vervolgens opgeschaald naar zeer grote brand. De brandhaard bevindt zich in het dak van het pand. Er worden sloopwerkzaamheden verricht om beter bij de brand te kunnen.

De klanten die aanwezig zijn in de grillroom worden geëvacueerd. Ook omliggende huizen worden ontruimd. De brand trekt veel publiek. De hulpdiensten roepen mensen op niet naar het centrum te komen. Door de rookontwikkeling bij de brand wordt er een NL-Alert verstuurd.

Rond 19.45 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1. Door de ernst van de brand is er coördinatie nodig tussen de verschillende hulpdiensten. De verdiepingen van de grillroom zijn ingestort en liggen op de grond. De twee appartementen die in het pand zaten zijn volledig verloren gegaan. De gebouwen naast de grillroom hebben geen schade opgelopen.

Zie ook: