Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier de vijf meest recente crises, of kies een jaar voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Op maandag 25 april 2022 breekt brand uit in woonzorgcentrum Nij Nazareth aan de Sytsingawiersterleane in Sneek. Omdat er veel rook vrij komt wordt het complex ontruimd. De bewoners worden opgevangen in de Frittemahof. Twee mensen met ademhalingsproblemen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De meeste bewoners kunnen aan het eind van de dag gefaseerd terug naar hun woning. Voor een aantal bewoners wordt elders onderdak gezocht. Waarschijnlijk is de brand ontstaan in een wasdroger

Zie ook:

Bij een grote brand aan de Dennenstraat in Leeuwarden is in de nacht van zondag 27 op maandag 28 maart 2022 één persoon gewond geraakt. Deze persoon is met rookklachten naar het ziekenhuis gebracht. Twintig naastgelegen woningen zijn ontruimd; de bewoners zijn opgevangen in een scoutinggebouw in de buurt. Acht woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. De bewoners van de andere twaalf woningen konden weer naar huis terug.

Zie ook:

Op zondag 27 februari 2022 breekt er brand uit in een kringloopwinkel in Dokkum. De brand is volledig uitslaand. Vanwege de rook wordt een NL-Alert verstuurd. Een appartementencomplex naast de kringloopwinkel wordt ontruimd.

De bewoners van het appartementencomplex worden eerst opgevangen in het politiebureau. Wanneer duidelijk is dat zij de hele nacht nog niet terug kunnen naar hun woningen, gaat een deel naar familie om daar te overnachten. Ook brengt een aantal bewoners de nacht door in een hotel. ’s Ochtends kunnen zij allemaal weer terug naar huis.

Er is niemand gewond geraakt bij de brand. Wel zijn twee auto's uitgebrand en hebben een aantal andere auto's die geparkeerd stonden bij het appartementengebouw grote schade.

Zie ook:

Op vrijdag 18 februari 2022 raast storm Eunice over Nederland. In Sneek komt daardoor een deel van een zijgevel van een flatgebouw aan de Hein Doekesstraat naar beneden.

Bij een andere flat dreigt de zijgevel naar beneden te komen. Hierop zijn in totaal 8 appartementen uit beide flats ontruimd. Even verderop in de wijk laat over een blok rijtjeswoningen aan de Pieter Sikkesstraat het dakleer los, wat voor flinke schade zou kunnen zorgen aan zes woningen aan de Liaukemastraat.

In totaal zijn 24 woningen in Sneek ontruimd. De bewoners van deze woningen hebben de nacht elders doorgebracht. Na inspectie van de appartementen en woningen konden de bewoners zaterdagochtend 19 februari weer terugkeren naar hun woning.

Zie ook:

Op 29 december 2021 breekt er een uitslaande keukenbrand uit in een woonunit in het asielzoekerscentrum in Sneek. Meerdere units worden ontruimd. Vijf bewoners van het AZC raken gewond. Twee gewonden zijn ter plaatse behandeld, drie gewonden zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft één persoon aangehouden op verdenking van brandstichting.

Zie ook: