Crises in Fryslân
Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier de vijf meest recente crises, of kies een jaar voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.-
Op zaterdag 1 april 2023, rond 18.45 uur, krijgt de brandweer een melding van een woningbrand in Heerenveen. De woonruimte bevindt zich boven een grillroom aan het Breedpad. Bij aankomst van de brandweer is het al een grote brand en wordt er vervolgens opgeschaald naar zeer grote brand. De brandhaard bevindt zich in het dak van het pand. Er worden sloopwerkzaamheden verricht om beter bij de brand te kunnen.
De klanten die aanwezig zijn in de grillroom worden geëvacueerd. Ook omliggende huizen worden ontruimd. De brand trekt veel publiek. De hulpdiensten roepen mensen op niet naar het centrum te komen. Door de rookontwikkeling bij de brand wordt er een NL-Alert verstuurd.
Rond 19.45 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1. Door de ernst van de brand is er coördinatie nodig tussen de verschillende hulpdiensten. De verdiepingen van de grillroom zijn ingestort en liggen op de grond. De twee appartementen die in het pand zaten zijn volledig verloren gegaan. De gebouwen naast de grillroom hebben geen schade opgelopen.
Zie ook:
-
Vlak na 18.00 uur op zaterdag 11 maart 2023 krijgt de brandweer melding van een gasexplosie in Oosterwolde. Het incident vindt plaats op de tweede verdieping van het gebouw aan de Gijenham. Eén van de twee bewoners loopt brandwonden op. De bewoner is zelfstandig naar het ziekenhuis gegaan. De explosie heeft grote schade tot gevolg, vooral aan de zijmuur van het gebouw. Er wordt al snel opgeschaald naar GRIP 1 om zo de hulpverlening in goede banen te leiden.
Er blijkt geen sprake te zijn van brand. Wel is er paniek onder de bewoners. Het gebouw moet ontruimd worden. In totaal worden er zo'n twintig bewoners van dertien woningen geëvacueerd. De bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis. De brandweer inspecteert het gebouw op eventuele gaslekken en brandgevaar. Na inspectie blijkt het gebouw te onveilig om binnen te gaan. De Gemeente Ooststellingwerf en Woon Friesland zullen kijken welke vervolgstappen nodig zijn.
De politie wijst het gebouw aan als een plaats-delict, om de exacte oorzaak beter te kunnen onderzoeken.
Zie ook
-
Op donderdag 29 december 2022 breekt er rond 20.30 uur brand uit in een leegstaand pand aan de Kerkewal in Gorredijk. De brand slaat over naar een tweede pand. Brandweer Fryslân schaalt al snel op naar ‘zeer grote brand’. Voor een goede afstemming tussen de verschillende hulpdiensten wordt vervolgens opgeschaald naar GRIP 1.
Er komt veel rook vrij bij de brand. Daarom wordt een NL-Alert verstuurd, waarin mensen in de omgeving van de brand worden gewaarschuwd om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. In de omgeving van de Kerkewal worden acht huizen ontruimd. Rond 00:00 uur wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. De twee panden aan de Kerkewal kunnen als verloren worden beschouwd. De bewoners van de acht ontruimde woningen mogen weer terug naar hun huizen. Er raakt niemand gewond bij de brand.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. De recherche en de Forensiche Opsporing hebben (sporen)onderzoek op de locatie van de brand gedaan. Ook wordt er onderzocht of er sprake is van brandstichting.
Zie ook:
-
Vrijdagochtend 21 oktober rond 7.15 uur botsten snelboot de Tiger en watertaxi de Stormloper op elkaar. De botsing vond plaats in het Schuitengat, een vaargeul ten zuidwesten van Terschelling. Bij de aanvaring kwamen drie mensen om. Eén persoon is nog vermist. Bij het ongeluk raakten ook vier mensen gewond.
Slachtoffers
In de watertaxi de Stormloper zaten acht mensen. Vier van hen zijn gewond uit het water gehaald, twee personen zijn helaas overleden en twee personen werden nog vermist. Op zondag 6 november werd het lichaam van één van de twee vermisten gevonden op het strand van Terschelling. De snelboot de Tiger maakte na de botsing water en is na enige tijd op eigen kracht doorgevaren naar Harlingen. De 21 opvarenden en zes bemanningsleden zijn opgevangen in Harlingen.
Zoek- en reddingsactie
Er is door diverse organisaties gezocht naar de overboord geslagen personen. O.a. de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM), de kustwachthelikopter, drie boten van Rederij Noordgat, een politiehelikopter, het schip de Guardian van de Kustwacht, en de Terschelling, een schip van Rijkswaterstaat, kwamen ter plaatse. Ook beroeps- en recreatievaart op de Wadden- en Noordzee rondom de eilanden keken uit naar de vermisten en op de stranden is door vrijwilligers gezocht. Omdat er na een aantal uren in zee helaas geen kans meer is op overleven, is de zoekactie in de loop van de dag overgegaan in een bergingsactie onder leiding van de politie.
Oorzaak
Naar de oorzaak van de aanvaring wordt onderzoek gedaan. Team Maritieme Politie van de Landelijke Eenheid is een strafrechtelijk onderzoek naar de aanvaring gestart. De schippers zijn na de aanvaring volgens standaardprocedure aangehouden voor verhoor. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het incident.
GRIP 3
Tijdens het incident werd opgeschaald naar GRIP 3, o.a. voor de opvang van de slachtoffers. De GRIP-procedure zorgt voor onderlinge afstemming en coördinatie tussen hulpdiensten.
Zie ook:
- Nieuwsbericht op Omrop Fryslân (25 oktober 2022)
- Nieuwsbericht op de website van de gemeente Terschelling
- Nieuwsbericht van de Kustwacht
- Tweets van de Politie Landelijke Eenheid
-
Op woensdag 12 oktober 2022 breekt er brand uit op de 1e verdieping en in het dak van een appartement aan het van der Sandeplein in Wolvega. De brand is uitslaand en er is nog kans dat de brand overslaat naar een restaurant. Lange tijd wordt vermoed dat er nog personen in het pand aanwezig zijn. Dat blijkt uiteindelijk niet het geval.
Om de hulpdiensten beter samen te laten werken is opgeschaald naar GRIP 1. Brandweer Fryslân is met vier tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse voor het bestrijden van de brand. Zodra de brand meester is, worden sloopwerkzaamheden uitgevoerd zodat de brandweer het pand kan verkennen. Bij die verkenning wordt duidelijk dat er geen personen meer in het pand aanwezig waren. Stichting Salvage helpt de bewoners bij de afhandeling van de schade. In totaal worden 7 bewoners van het brandende appartement en het naastgelegen appartement tijdelijk elders ondergebracht. Er zijn geen gewonden gevallen.
Zie ook: