Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier actuele incidenten of de vijf meest recente crises. Je kunt ook een jaar kiezen voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Actuele incidenten in Fryslân

Op de pagina incidenten in Fryslân kun je informatie vinden over actuele incidenten in Fryslân. Bijvoorbeeld wanneer er een NL-Alert is verstuurd.

Recente afgelopen crises

Hieronder kun je de vijf meest recente afgeronde GRIP-incidenten vinden.

Op woensdag 11 juni breken er rond 15.00 uur twee branden uit in Wolvega in zeer korte tijd. Een woningbrand op de Zilverlaan en een woningbrand aan de Struikheide. De brand aan de Struikheide wordt opgeschaald naar zeer grote brand. Er wordt opgeschaald naar GRIP 1, voor gecoördineerde samenwerkingen tussen alle hulpdiensten.

Rond 15.15 uur wordt er een NL-Alert verstuurd. Hierin worden mensen opgeroepen om uit de rook en op afstand te blijven. Dit heeft te maken met de brand aan de Struikheide waarbij veel rook vrijkomt.

Rond 15.50 uur is de brand aan de Zilverlaan onder controle en wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. Stichting Salvage komt om de bewoners te helpen bij de afhandeling van de schade.

Rond 19.00 uur wordt ook de brand aan de Struikheide afgeschaald. Ook wordt het NL-alert ingetrokken. De bewoners van enkele woningen krijgen tijdelijk ergens anders onderdak.

Zie ook:

Op maandagmiddag 20 mei krijgt Buitenpost te maken met erg veel wateroverlast door extreme regenval. In sommige straten staat het water tot zo’n 25 centimeter hoog. De begane grond van woonzorgcentrum Haersmahiem en de Fonteinkerk, waar 60 Oekraïners opgevangen worden, moeten worden ontruimd. Rond 17.00 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1. Hierdoor kunnen verschillende hulpdiensten beter met elkaar samenwerken.

Naast de extreme regenval is er ook sprake van flinke hagelbuien. De riolering kan het water niet  verwerken. Hierdoor komen er grote hoeveelheden water via de riolering bij mensen naar binnen. Er zijn geen ongelukken gebeurd door het noodweer. 

Iets na 19.30 uur zakt het water waardoor de situatie onder controle is. Rond 20.30 uur is er afgeschaald. Er is veel schade aan woningen en mensen zijn nog lang bezig met schoonmaakwerkzaamheden.

Zie ook:

Op woensdag 13 maart 2024 rond 14.40 uur breekt er brand uit in een autobedrijf aan het Beurtschip in Heerenveen. Bij de brand komt veel rook vrij. Rond 15.10 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1 om de verschillende hulpdiensten beter te laten samenwerken.

De brand in het autobedrijf ontwikkelt zich snel. Ook komt er veel rook vrij. Daarom wordt er rond 15.00 uur een NL-Alert verstuurd. De brandweer zet o.a. twee hoogwerkers en een groot watertransport in. Met een groot watertransport kan de brandweer water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

Rond 16.00 uur wordt de NL-Alert ingetrokken. De brand is onder controle. Om 17.10 uur wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. De brandweer is daarna nog een tijd bezig met de nabluswerkzaamheden.

Zie ook:

Op zondag 3 maart 2024 is er rond 17.00 uur een zeer grote brand ontstaan in een flatgebouw aan de Haverstuk in Drachten. Het flatgebouw wordt grotendeels ontruimd, vooral omdat er in het gebouw veel rook is vrijgekomen. Om 17.25 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1.

De bewoners van het flatgebouw zijn opgevangen in de bedrijfskantine van ziekenhuis Nij Smellinghe. Alle woningen in het flatgebouw worden gecontroleerd om te bepalen welke bewoners terug kunnen naar hun woning en voor welke bewoners langdurige opvang nodig is.

Om 22.25 uur wordt er afgeschaald naar GRIP 0. Bijna alle bewoners van het flatgebouw zijn terug naar huis. De bewoner van het appartement waar de brand uitbrak kan voorlopig nog niet naar huis. Deze bewoner heeft tijdelijk een andere woning in hetzelfde gebouw gekregen. Een andere woning moet eerst worden schoongemaakt voor de bewoner terug kan. Deze bewoner heeft zelf tijdelijk ergens anders onderdak gevonden.

Zie ook:

In het timmerbedrijf Fa. H. van der Zee & Zn is donderdagmiddag rond 11.20 uur een zeer grote brand ontstaan. Het bedrijfspand staat in een woonwijk en in de buurt van een school, supermarkt en cultureel centrum. Door de locatie van het bedrijfspand en de rookontwikkeling is er om 12.32 uur opgeschaald naar GRIP 1, voor gecoördineerde samenwerkingen tussen alle hulpdiensten.

Er zijn gelukkig geen slachtoffers. Vanwege de rookontwikkeling is er een NL-Alert verstuurd met het advies om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. De rook trektook richting Wijnaldum en Sexbierum. Meetploegen van de brandweer zien dat er geen gevaarlijke stoffen in de rookwolk zitten. Na verloop van tijd neemt de rookontwikkeling snel af en liggen alleen nabij gelegen gebouwen nog in de rook.

Om 15.00 uur wordt er afgeschaald naar GRIP 0. Om 15.45 uur is het sein ‘brand meester’ gegeven. De schade is groot en het gebouw wordt als verloren beschouwd. Er wordt na het sein ‘brand meester’ nog nageblust door de brandweer.

Zie ook: