Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier de vijf meest recente crises, of kies een jaar voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Op maandag 27 juni breekt er door blikseminslag brand uit in het dak van een flat aan de Ubbemastins in Leeuwarden. Omdat het om een flat gaat is al snel opgeschaald naar grote brand en GRIP 1 voor de coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten. De bovenste twee verdiepingen van de flat worden ontruimd vanwege de brand, maar de bewoners konden na het blussen weer naar hun woning.

Zie ook:

Op donderdag 9 juni breekt brand uit op het dak van transportbedrijf Bakker Logistiek in Heerenveen. De brand slaat over naar de zonnepanelen die op het dak liggen. De brandweer schaalt al snel op naar zeer grote brand en vanwege de coördinatie wordt er ook opgeschaald naar GRIP1. Doordat er zonnepanelen bij de brand betrokken waren, kon het zijn dat er deeltjes van de zonnepanelen in de omgeving terechtkwamen. De Gemeente Heerenveen heeft hierover gecommuniceerd.

Zie ook:

 

Op maandag 25 april 2022 breekt brand uit in woonzorgcentrum Nij Nazareth aan de Sytsingawiersterleane in Sneek. Omdat er veel rook vrij komt wordt het complex ontruimd. De bewoners worden opgevangen in de Frittemahof. Twee mensen met ademhalingsproblemen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De meeste bewoners kunnen aan het eind van de dag gefaseerd terug naar hun woning. Voor een aantal bewoners wordt elders onderdak gezocht. Waarschijnlijk is de brand ontstaan in een wasdroger

Zie ook:

Bij een grote brand aan de Dennenstraat in Leeuwarden is in de nacht van zondag 27 op maandag 28 maart 2022 één persoon gewond geraakt. Deze persoon is met rookklachten naar het ziekenhuis gebracht. Twintig naastgelegen woningen zijn ontruimd; de bewoners zijn opgevangen in een scoutinggebouw in de buurt. Acht woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. De bewoners van de andere twaalf woningen konden weer naar huis terug.

Zie ook:

Op zondag 27 februari 2022 breekt er brand uit in een kringloopwinkel in Dokkum. De brand is volledig uitslaand. Vanwege de rook wordt een NL-Alert verstuurd. Een appartementencomplex naast de kringloopwinkel wordt ontruimd.

De bewoners van het appartementencomplex worden eerst opgevangen in het politiebureau. Wanneer duidelijk is dat zij de hele nacht nog niet terug kunnen naar hun woningen, gaat een deel naar familie om daar te overnachten. Ook brengt een aantal bewoners de nacht door in een hotel. ’s Ochtends kunnen zij allemaal weer terug naar huis.

Er is niemand gewond geraakt bij de brand. Wel zijn twee auto's uitgebrand en hebben een aantal andere auto's die geparkeerd stonden bij het appartementengebouw grote schade.

Zie ook: