Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier de vijf meest recente crises, of kies een jaar voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Zaterdagavond 2 oktober 2021 is een zeer grote uitslaande brand uitgebroken in een stal bij een melkgeitenbedrijf aan de Hesseweg in Kollum. In de stal stonden zo’n vijfhonderd geiten. Korpsen uit Grijpskerk, Zuidhorn, Dokkum, Kollum en Buitenpost werden opgeroepen om de brand te bestrijdenEén persoon is onderzocht door het ambulancepersoneel vanwege rookinhalatie. Van de vijfhonderd geiten hebben minder dan tien het niet overleefd.

Zie ook:

In het WTC Hotel aan de Heliconweg in Leeuwarden brak zaterdagmiddag 2 oktober 2021 een grote brand uit. Het ging om een brand in een sauna op de vierde etage van het hotel. Brandweer Fryslân schaalde uiteindelijk op naar ‘zeer grote brand’, waarna vrijwel direct werd opgeschaald naar GRIP 1In het pand kwam veel rook vrij. Het gebouw werd ontruimd;  ongeveer 30 personen zijn opgevangen in het casino in Leeuwarden. Enkele mensen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken, er zijn verder geen slachtoffers gevallen. Het hotel heeft veel schade opgelopen. De hotelgasten konden die nacht niet terug naar het hotel en zijn naar andere locaties geholpen.

Zie ook:

Op zondag 22 augustus 2021 viel er veel regen in Fryslân. In Woudsend was veel overlast: in enkele uren tijd viel daar maar liefst 80 tot 90 millimeter water. Deze hoeveelheid regen valt normaal gesproken in een hele maand. Deze hoeveelheid water kon het riool niet aan. Daardoor hadden veel mensen wateroverlast en daardoor schade aan hun woning of bedrijf. Toegangswegen naar Woudsend waren tijdelijk afgesloten en een zeilschool was korte tijd ontruimd.

De hulpdiensten waren zondag aanwezig om het water weg te pompen. Meerdere brandweerkorpsen uit de regio hebben geholpen en ook Wetterskip Fryslân zette extra materieel in. De gemeentelijke reinigingsdienst is maandag 23 augustus gestart met het opruimen en schoonmaken van de straten.

Zie ook:

Op donderdag 1 juli 2021 is op Vliegbasis Leeuwarden een F-16 bij het opstarten een tegenoverstaand gebouw ingereden. De Belgische vlieger heeft zichzelf met de schietstoel in veiligheid kunnen brengen. Hij raakte daarbij gewond. Naast de vlieger is ook een tweede persoon gewond geraakt.

Zie ook:

Lees hier het interview

 

Op donderdag 20 mei 2021 breekt er brand uit bij Van der Wal Hout aan de Woudweg in Noardburgum. Een loods van 100x40 meter staat in brand en slaat over naar het woonhuis. Er komt veel rook vrij; daarom is een NL-Alert verzonden. De loods en het woonhuis moeten als verloren worden beschouwd. Er waren geen personen meer in het pand aanwezig.

Er zijn bij de brand dunne scherpe delen van zonnepanelen, die op het dak van de loods lagen, vrijgekomen. Deze deeltjes hebben zich verspreid in een gebied van meerdere kilometers rondom Noardburgum.

Zie ook: