Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier de vijf meest recente crises, of kies een jaar voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Op 29 december 2021 breekt er een uitslaande keukenbrand uit in een woonunit in het asielzoekerscentrum in Sneek. Meerdere units worden ontruimd. Vijf bewoners van het AZC raken gewond. Twee gewonden zijn ter plaatse behandeld, drie gewonden zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft één persoon aangehouden op verdenking van brandstichting.

Zie ook:

Op donderdag 21 oktober 2021 breekt er brand uit in de binnenstad van Leeuwarden, nabij het Zwitserswaltje. De brand woedt in 2 panden met een restaurant en meerdere woonruimtes. Daarbij komt er veel rook vrij. Meerdere woningen rondom de brand worden ontruimd en de brandweer probeert overslag van de brand naar omliggende panden te voorkomen. Omdat de brandweer moeite heeft om de brandhaard te bereiken zijn een aantal voordeuren geforceerd. Vijf tankautospuiten, twee hoogwerkers en een grootwatertransport zijn ingezet.

In de loop van de dag kunnen de bewoners van de omliggende panden weer terug naar hun woning. De bewoners van de panden waar de brand heeft gewoed kunnen niet terug naar hun woning; deze woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. Voor deze bewoners wordt opvang geregeld. Salvage is ingeschakeld om bewoners bij te staan bij de afhandeling van de schade.

Zie ook:

Op donderdag 14 oktober 2021 breekt er een uitslaande brand uit op de bovenste verdieping van een flat in Drachten. 35 woningen worden ontruimd. Het Rode Kruis district Fryslân en het noodhulpteam worden ingezet voor eerste opvang en begeleiding van de bewoners die zijn geëvacueerd.

Bij de brand komt één persoon om het leven; deze persoon is aangetroffen in het pand waar de brand heeft gewoed. Daarnaast zijn er twee gewonden, waarvan één persoon naar het ziekenhuis is vervoerd. Vier woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. Vier andere woningen moeten eerst worden schoongemaakt voordat de bewoners terug kunnen. De bewoners van de andere woningen kunnen terug naar huis. Salvage wordt ingezet voor bijstand van de bewoners, o.a. voor het schoonmaken van de woningen. De politie zal onderzoek doen naar de toedracht van de brand.

Zie ook:

Zaterdagavond 2 oktober 2021 is een zeer grote uitslaande brand uitgebroken in een stal bij een melkgeitenbedrijf aan de Hesseweg in Kollum. In de stal stonden zo’n vijfhonderd geiten. Korpsen uit Grijpskerk, Zuidhorn, Dokkum, Kollum en Buitenpost werden opgeroepen om de brand te bestrijdenEén persoon is onderzocht door het ambulancepersoneel vanwege rookinhalatie. Van de vijfhonderd geiten hebben minder dan tien het niet overleefd.

Zie ook:

In het WTC Hotel aan de Heliconweg in Leeuwarden brak zaterdagmiddag 2 oktober 2021 een grote brand uit. Het ging om een brand in een sauna op de vierde etage van het hotel. Brandweer Fryslân schaalde uiteindelijk op naar ‘zeer grote brand’, waarna vrijwel direct werd opgeschaald naar GRIP 1In het pand kwam veel rook vrij. Het gebouw werd ontruimd;  ongeveer 30 personen zijn opgevangen in het casino in Leeuwarden. Enkele mensen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken, er zijn verder geen slachtoffers gevallen. Het hotel heeft veel schade opgelopen. De hotelgasten konden die nacht niet terug naar het hotel en zijn naar andere locaties geholpen.

Zie ook: