Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier actuele incidenten of de vijf meest recente crises. Je kunt ook een jaar kiezen voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Actuele incidenten in Fryslân

Op de pagina incidenten in Fryslân kun je informatie vinden over actuele incidenten in Fryslân. Bijvoorbeeld wanneer er een NL-Alert is verstuurd.

Recente afgelopen crises

Hieronder kun je de vijf meest recente afgeronde GRIP-incidenten vinden.

Op woensdag 13 maart 2024 rond 14.40 uur breekt er brand uit in een autobedrijf aan het Beurtschip in Heerenveen. Bij de brand komt veel rook vrij. Rond 15.10 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1 om de verschillende hulpdiensten beter te laten samenwerken.

De brand in het autobedrijf ontwikkelt zich snel. Ook komt er veel rook vrij. Daarom wordt er rond 15.00 uur een NL-Alert verstuurd. De brandweer zet o.a. twee hoogwerkers en een groot watertransport in. Met een groot watertransport kan de brandweer water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

Rond 16.00 uur wordt de NL-Alert ingetrokken. De brand is onder controle. Om 17.10 uur wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. De brandweer is daarna nog een tijd bezig met de nabluswerkzaamheden.

Zie ook:

 

Op zondag 3 maart 2024 is er rond 17.00 uur een zeer grote brand ontstaan in een flatgebouw aan de Haverstuk in Drachten. Het flatgebouw wordt grotendeels ontruimd, vooral omdat er in het gebouw veel rook is vrijgekomen. Om 17.25 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1.

De bewoners van het flatgebouw zijn opgevangen in de bedrijfskantine van ziekenhuis Nij Smellinghe. Alle woningen in het flatgebouw worden gecontroleerd om te bepalen welke bewoners terug kunnen naar hun woning en voor welke bewoners langdurige opvang nodig is.

Om 22.25 uur wordt er afgeschaald naar GRIP 0. Bijna alle bewoners van het flatgebouw zijn terug naar huis. De bewoner van het appartement waar de brand uitbrak kan voorlopig nog niet naar huis. Deze bewoner heeft tijdelijk een andere woning in hetzelfde gebouw gekregen. Een andere woning moet eerst worden schoongemaakt voor de bewoner terug kan. Deze bewoner heeft zelf tijdelijk ergens anders onderdak gevonden.

Zie ook:

In het timmerbedrijf Fa. H. van der Zee & Zn is donderdagmiddag rond 11.20 uur een zeer grote brand ontstaan. Het bedrijfspand staat in een woonwijk en in de buurt van een school, supermarkt en cultureel centrum. Door de locatie van het bedrijfspand en de rookontwikkeling is er om 12.32 uur opgeschaald naar GRIP 1, voor gecoördineerde samenwerkingen tussen alle hulpdiensten.

Er zijn gelukkig geen slachtoffers. Vanwege de rookontwikkeling is er een NL-Alert verstuurd met het advies om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. De rook trektook richting Wijnaldum en Sexbierum. Meetploegen van de brandweer zien dat er geen gevaarlijke stoffen in de rookwolk zitten. Na verloop van tijd neemt de rookontwikkeling snel af en liggen alleen nabij gelegen gebouwen nog in de rook.

Om 15.00 uur wordt er afgeschaald naar GRIP 0. Om 15.45 uur is het sein ‘brand meester’ gegeven. De schade is groot en het gebouw wordt als verloren beschouwd. Er wordt na het sein ‘brand meester’ nog nageblust door de brandweer.

Zie ook:

Op dinsdagmiddag 23 januari is er rond 15.30 uur een zeer grote brand ontstaan in het bedrijf Nesta Shipping B.V. De brand is in een loods van het bedrijf en er is veel rookontwikkeling. Om 15.45 uur wordt GRIP 1 gealarmeerd, voor een gecoördineerde samenwerking tussen alle hulpdiensten.

Vanwege de rookontwikkeling richting Wijnaldum, Pietersbierum en Sexbierum is er een NL-Alert verstuurd. Hierin is het advies gegeven om deuren en ramen gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te zetten. Er zijn gelukkig geen slachtoffers, alleen twee mensen met inhaleringsklachten door de rook. Zij zijn door het ambulancepersoneel nagekeken, maar vervoer naar het ziekenhuis blijkt niet nodig te zijn.

Om 20.00 uur wordt er afgeschaald naar GRIP 0. Om 20.45 uur wordt het sein 'brand meester' gegeven door de brandweer. Wel wordt er de gehele nacht nog nageblust. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Bij aankomst was het voor de brandweer niet meer mogelijk om het pand binnen te gaan.

Zie ook:

In de nacht van 3 december is er een brand ontstaan bij het voedselproductiebedrijf Tyson Foods in Oosterwolde. Het gaat om een zeer grote brand met veel rookontwikkeling in een loods naast de fabriekshallen. Om 02.46 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1 voor de gecoördineerde samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten. Vanwege de rookontwikkeling worden een aantal woningen ontruimd.

Op het moment van de brand zijn er geen mensen aanwezig in de loods. Door de rookontwikkeling is omwonenden geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden en ventilatiesystemen uit te zetten. Om 08.30 uur is afgeschaald naar GRIP 0. De bewoners van de ontruimde woningen zijn opgevangen in het gemeentehuis van Oosterwolde. Zij kunnen rond 09.00 uur in de ochtend weer terug naar huis. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Zie ook: