“Een NL-Alert zetten we altijd met een goede reden in”

29 mei 2020

In de nacht van 23 op 24 mei 2020 is NL-Alert is ingezet bij een grote brand in Gorredijk. Ingrid Weert, woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân, geeft een toelichting op de inzet.

Wat is de reden dat NL-Alert is ingezet?

“Een NL-Alert zetten we altijd met een goede reden in. Bij de brand in Gorredijk had een groot aantal lege afvalcontainers vlamgevat. Daardoor kwam er heel veel rook vrij in het gebied tussen ongeveer Gorredijk, Beetsterzwaag, Hemrik en Jubbega Schurega. Omdat rook altijd schadelijk is besloten we om de bewoners in dit gebied te informeren en waarschuwen met een NL-Alert. Zo voorkwamen we dat mensen rook zouden inademen. Toen de rookontwikkeling afnam en de situatie weer veilig was hebben we er om 05.00 uur bewust voor gekozen om geen NL-Alert te verzenden met de mededeling dat het eerder verzonden bericht niet meer van kracht is. Je wilt mensen ook niet onnodig wakker maken midden in de nacht.”

Wat stond er in het NL-Alert bericht?

“In het NL-Alert stond dat mensen die last van de rook hadden naar binnen moesten gaan, ramen en deuren moesten sluiten en de ventilatie moesten uitzetten.”

Veel mensen hebben het NL-Alert ontvangen. Wat kunnen mensen doen die het NL-Alert niet hebben ontvangen?

“Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen geen NL-Alert ontvingen, terwijl ze wel in het verzendgebied waren. Misschien stond de telefoon in de vliegtuigmodus, stond hij uit, had de telefoon tijdelijk geen bereik of was hij verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied die het NL-Alert niet uitzond. Het is daarom altijd handig om anderen in je omgeving te vragen om jou voor de zekerheid te informeren wanneer zij een NL-Alert ontvangen. Zo weet ook jij wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden.”

Wat is je advies wanneer ik een NL-Alert ontvang?

“Ons advies is heel simpel. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help ook anderen daarbij.”

Meer weten?

Meer informatie over het NL-Alert

 

Meer informatie over de brand in Gorredijk