Ga naar de inhoud

Veiligheidsregio Fryslân helpt gemeenten bij veilige energietransitie

Energieprojecten brengen veiligheidsrisico’s voor de fysieke leefomgeving met zich mee. Veiligheidsrisico’s zijn de mogelijke negatieve gevolgen voor de veiligheid en gezondheid van mens en milieu. Daarbij ligt een rol voor veiligheidsregio’s voor wat betreft brandweerzorg, het organiseren van rampenbestrijding, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening. De risico’s van vernieuwingen met betrekking tot de winning, opslag, productie, transport en het gebruik van energie zijn nog grotendeels onbekend. Volgens het Ministerie van Economische Zaken zijn alle partijen, maar primair de overheid (en daarmee ook de veiligheidsregio’s als verlengd lokaal bestuur), gezamenlijk verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement bij energieprojecten. Het afwegen van verschillende omgevingsfactoren zoals milieu, gezondheid, veiligheid etc. is dus een integrale opgave.

Omgevingswet

Met de komst van de Omgevingswet wordt die integrale werkwijze gefaciliteerd en komt er meer ruimte om op lokaal niveau afwegingen te maken over hoe initiatieven op een veilige manier mogelijk te maken. Naast bijvoorbeeld kosteneffectiviteit, technische haalbaarheid en omgevingskwaliteit, vormt veiligheid namelijk één van de afwegingsfactoren in de besluitvorming over de inrichting van de fysieke leefomgeving. Energievormen of energiedragers welke in de regionale praktijk een mogelijk veiligheidsrisico vormen zijn:

  • Geothermie;
  • Windenergie;
  • Biomassa;
  • Zonne-energie;
  • Waterstof;

Het traject van de energietransitie kan als zeer dynamisch worden beschouwd. In sneltreinvaart worden nieuwe toepassingen gepresenteerd. Daarmee is het bovenstaande overzicht van energievormen of energiedragers niet uitputtend. Met het oog op betrokkenheid en samenwerking op gebied van de energietransitie bezoekt Albert Hofman van Brandweer Fryslân momenteel de Friese gemeenten om de meerwaarde van de betrokkenheid van Veiligheidsregio Fryslân nader toe te lichten.

Veiligheidsregio’s willen een veilige energietransitie faciliteren, door vroegtijdig te adviseren op beleidskeuzes en optiedocumenten die lokaal voorliggen.1  Tevens is tijdens het Klimaat Overleg Fryslân van 29 januari 2019 een presentatie gegeven door Albert Hofman over de mogelijke veiligheidsrisico’s van energieprojecten. Voor vragen wat betreft de veiligheid van energieprojecten in Fryslân kan je contact opnemen via risicobeheersing@brandweerfryslan.nl.

1Infoblad Energietransitie ten bate van Veiligheidsregio’s (2021), Instituut Fysieke Veiligheid.

Meer informatie over veilige energietransitie

Bron: IFV