Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Hieke en Jet: "We maken soms werkweken van 60, 70 uur"

09 maart 2021

Hieke Huistra en Jet Eringa werken in het COVID-huis in Drachten. Hier zorgen zij dat verstandelijk gehandicapten met COVID-19 alle complexe zorg krijgen, terwijl ze twee weken verblijven in een huiselijke sfeer. En voor onze reeks ‘frontlinie-berichten’ interviewden wij hen over hoe dat er aan toe gaat.

Als een cliënt positief getest wordt, bekijkt het uitbraakteam van Talant of een cliënt op eigen locatie kan blijven of dat hij/zij uitgeplaatst gaat worden. Een uitplaatsing is een verandering die natuurlijk behoorlijk impact heeft, maar soms is in de eigen woonvorm blijven geen optie. "Maatregelen zoals isolatie kunnen lastig zijn, zeker als cliënten die niet begrijpen en het bijvoorbeeld moeilijk is op de eigen kamer te blijven. Doordat ze hier komen, bescherm je ook de medebewoners.”   

Een uitplaatsing naar het COVID-huis aan het Akkerland heeft tot gevolg dat cliënten bewegingsvrijheid hebben en kunnen gaan en staan waar ze willen. In het huis wordt – voor zover de gezondheid dat toelaat –  zoveel mogelijk in de groep geleefd. De cliënten doen spelletjes, kijken televisie, koken samen als dat kan en de (afgesloten) tuin zorgt voor veel plezier. Hieke laat een paar foto's zien van de huiskamer. ,,Iemand zei: het is hier net Center Parcs”, lacht ze. ''We hebben alleen geen zwembad.” 

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het hele interview met Hieke Huistra en Jet Eringa op onze website of bekijk de video hieronder: