Waar en wanneer worden dode vogels opgeruimd?
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je gemelde dode vogel niet altijd (direct) op wordt opgehaald? Dode vogels worden in elk geval opgeruimd op locaties die gemakkelijk toegankelijk zijn én waar veel mensen komen. De reden daarvoor is om de kans te verkleinen dat mensen of hun huisdieren besmet raken met het virus door contact met dode vogels. Daarnaast beoordelen gemeenten en terreinbeheerders (zoals It Fryske Gea, Staatbosbeheer en Natuurmonumenten) of grote aantallen dode vogels in minder gemakkelijk toegankelijke gebieden worden opgeruimd.
Waarom wordt een gemelde vogel niet altijd (direct) opgehaald?
De natuurgebieden en buitengebieden zijn de verblijfplaats van veel wilde vogels. Je wilt ze liever niet verstoren door het opruimen van dode vogels. Een dergelijke verstoring kan bovendien ertoe leiden dat vogels opvliegen en daarmee het virus verder verspreiden.
Aan de andere kant kunnen dode vogels een bron zijn voor infectie, voor dieren zoals bijvoorbeeld honden wanneer ze in contact komen met de vogel. Of doordat aasetende vogels zoals buizerds en zeearenden of aasetende zoogdieren zoals zeehonden en marters de dode vogels eten. Daarom maken terreinbeheerders telkens een afweging om wel of niet dode vogels in buitengebieden op te ruimen.
De keuze om wel op te ruimen is onder andere wanneer dode vogels zich bevinden op plekken waar veel wilde vogels bij elkaar komen en daar grote aantallen dode vogels worden waargenomen, zoals op hoogwaterrustplaatsen in de Waddenzee en op plekken waar aasetende vogels vaak foerageren.
We moeten ons wel realiseren dat deze maatregelen niet bedoeld zijn om de ziekte te bestrijden laat staan uit te roeien. Dat is niet mogelijk, maar wel om de hoeveelheid virus in de omgeving iets te verlagen. Nu wilde vogelpopulaties besmet zijn geraakt met het hoog-pathogene vogelgriepvirus, kunnen we helaas geen maatregelen nemen om ze weer helemaal vrij te krijgen van dit virus.
Meer weten?
Meer informatie over de vogelgriep is te vinden op onder andere de website van Veiligheidsregio Fryslân, de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de website van de Rijksoverheid.