Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Vakantieverlangens: dit moet je weten voordat je de grens oversteekt

30 juni 2021

Met de tent achterin de auto richting de Côte d'Azur. De beentjes omhoog in een hangmat voor de tent in Toscane. Flamingo’s bespieden onder de felle zon van Aruba. Oftewel; voor je zomervakantie de Nederlandse grenzen over te steken. Wij bundelden alle belangrijke informatie voor je inclusief belangrijke linkjes en in begrijpelijke taal. Is jouw reispuzzel nog niet compleet? Lees vooral verder.

Allereerst kleurt de wereld voor reizigers nog altijd voornamelijk oranje (alleen noodzakelijke reizen), met hier en daar een lap geel (reizen toegestaan, maar let op: mét veiligheids- of gezondheidsrisico’s). Hieronder lees je wat dit betekent voor jouw eventuele zomervakantie. 

Naar deze landen mag je reizen

Een paar landen in de wereld kleuren geel. Hoera! Je mag daar dus de landsgrenzen oversteken als je dat wilt. Benieuwd welke landen dat zijn? Bekijk daarvoor de wereldkaart van de overheid. Houd er rekening mee dat je ook in een geel land te maken kunt krijgen met een quarantaine- of testplicht. En dat een situatie in een land snel kan veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten. Via de link met de wereldkaart lees je hoe de wereld ervoor staat én via een app kun je en alerts instellen per land. Wil je bijvoorbeeld naar Duitsland op vakantie? Dan kun je een alert instellen op nieuwe ontwikkelingen in dit land; bijvoorbeeld als het land van oranje naar geel kleurt.

Soms mag je Nederland niet meer in

Wil je op vakantie naar een land buiten de EU? Let op, er geldt een Europees inreisverbod. Dit betekent dat reizigers uit niet-Europese landen met een rood en oranje kleur Nederland niet in mogen reizen. Ga je naar een land met een laag COVID-19-risico? Hiervoor geldt geen EU-inreisverbod. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je werkt als internationaal chauffeur of op een internationaal varend containerschip. Ook als jouw moeder buiten Europa woont, maar een ernstig ziek familielid of kerngezond en pasgeboren kleinkind wil bezoeken, dan mag ze naar Europa reizen.

Ga je toch naar een oranje of rood gebied?

Kom je uit een rood gebied dan moet je tien dagen verplicht in thuisquarantaine na thuiskomst. Met een coronatest op dag 5 kun je de duur van het thuisblijven verkorten. Ook als je gevaccineerd bent. Voor landen met een oranje reisadvies geldt alleen een dringend advies.

Kun je tijdens deze quarantaine of in afwachting van een test na terugkeer uit het buitenland je werk niet doen? Of kun je het vakantieland niet meer uitreizen? Houd er dan rekening mee dat jouw werkgever verwacht dat je verlofdagen opneemt. Er zijn uitzonderingen op de eigen verantwoordelijkheid bij reizen naar oranje of rood. Bekijk uitzonderingen per land via bovenstaande link.

Moet je ook in quarantaine als je twee vaccinaties hebt gehad?

Ook dan moet je in quarantaine. Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar het is nog niet zeker of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden.

Terug naar Nederland

Of je nu kilometers met de auto, bus, vliegtuig, schip of trein aflegt, als je uit een rood of oranje gebied komt moet je voordat je vertrekt een coronatest doen. Je kunt een boete van € 95 krijgen als je zonder negatieve testuitslag reist. Ga je vliegen? Dan is zo’n uitslag nog niet voldoende; alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Is jouw vakantieland geel? Dat betekent dat je bij terugkomst naar Nederland geen negatieve test meer hoeft te laten zien. Ook hoef je niet in quarantaine.

Coronapaspoort in de maak

Met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) kunnen we makkelijker binnen de EU reizen. In Nederland is dit DCC onderdeel van de CoronaCeck-app, waarmee je door middel van een QR-code kunt aantonen of je:

  • recent negatief getest bent op corona, of;
  • volledig gevaccineerd bent tegen corona, of;
  • de afgelopen 6 maanden genezen bent verklaard van corona.

Vanaf nu is het mogelijk je vaccinatie toe te voegen in CoronaCheck-app door in te loggen met de DigiD app of sms-controle van DigiD. Landen in Europa bepalen zelf welke van de bovengenoemde bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Check dus altijd op WijsopReis.nl de voorwaarden van het land waarnaar je wilt reizen.​​​​​​​

Testen voordat je op reis gaat

Ben je niet volledig gevaccineerd of genezen verklaard van corona? Dan kun je je in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties. Je kunt vanaf 30 juni een afspraak maken voor een gratis test via www.testenvoorjereis.nl. Zeker zijn van een plekje? Een afspraak inplannen kan al twee weken voordat je je moet laten testen. 

Bekijk op de website van de Rijksoverheid alle veel gestelde vragen over het DCC.

Wereldkaart met overzicht van kleurcodes per land

 

Welke regels en wat te doen bij thuiskomst