Rampenbestrijding op de Friese Waddeneilanden: hoe doen we dat precies?

13 maart 2018

Een natuurbrand op een Waddeneiland midden in de zomer, of paniek tijdens het Oerol festival… Wat als er een groot incident met veel gewonden plaatsvindt op een Fries Waddeneiland? Snel en effectief handelen is dan cruciaal, maar op een Waddeneiland gaat dat net even anders dan bij een crisis aan de vaste wal. Veiligheidsregio Fryslân zorgt er voor dat alle hulpverleningsdiensten ook op de Friese eilanden optimaal kunnen samenwerken tijdens een incident.

Moeilijk bereikbaar

Vanwege de geïsoleerde ligging van de Waddeneilanden zijn extra hulpverleners en hun materieel niet één-twee-drie op een eiland. “De Friese Waddeneilanden moeten zich de eerste paar uur dus zelf kunnen redden met de hulpdiensten en materialen die al aanwezig zijn op het eiland,” vertelt Ron Veenstra, beleidsmedewerker bij Veiligheidsregio Fryslân. “Zij hebben daarbij voortdurend contact met de hulpverleningsdiensten aan de vaste wal. Dat vraagt om hele goede afspraken en afstemming.”

 

Coördinatieteam Waddeneilanden

Om de samenwerking tussen de hulpdiensten op de eilanden in goede banen te leiden, is er sinds 2015 een Coördinatieteam Waddeneilanden (CoWa) actief op elk Fries Waddeneiland. Het Coördinatieteam Waddeneilanden is een overlegstructuur met o.a. de brandweer, politie en geneeskundige dienst. Omdat het CoWa al aanwezig is op de Friese Waddeneilanden, kunnen de hulpdiensten op de eilanden snel starten met de bestrijding van het incident.

 

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Bekijk de CoWa-film: 


Oefenen om vakbekwaam te blijven

Gelukkig komt een grote ramp of incident op de Friese Waddeneilanden niet vaak voor, maar de hulpverleningsdiensten moeten er wel klaar voor zijn. Veenstra: “Het is daarom belangrijk om te blijven oefenen. Want wat je vaak doet, doe je goed!” Om de CoWa-teams vakbekwaam te houden, organiseert de afdeling Crisisbeheersing van Veiligheidsregio Fryslân jaarlijks CoWa-oefeningen op de vier Friese Waddeneilanden. Zo dragen het CoWa en de crisisfunctionarissen van Veiligheidsregio Fryslân bij aan veiligheid op de Waddeneilanden.