Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Maandag 2 december landelijk NL-Alert controlebericht

25 november 2019

De overheid zendt op maandag 2 december rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het NL-Alert controlebericht ontvang je op je mobiel. Ook is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale vertrekborden bij bushaltes. Waar je NL-Alert ook ziet: in het NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden.

Verschillende alarmeringsmiddelen

Bij een ramp bij jou in de buurt, kan de overheid je via NL-Alert alarmeren en informeren. Naast NL-Alert op je mobiele telefoon zie je de berichten van NL-Alert in Fryslân ook op digitale reclamezuilen en digitale vertrekborden bij bushaltes. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je het beste kunt doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Volg de instructies op, informeer anderen en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat zij moeten doen.

Wat moet je doen bij een NL-Alert?

Bij een ramp in jouw omgeving wil je natuurlijk weten wat er aan de hand is én wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Het wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Voorbeelden zijn een grote brand, een terroristische aanslag of extreem noodweer. Als je een NL-Alert krijgt of ziet, informeer en help dan ook de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat ze moeten doen.

nl-alert-mobiel-groenvinkje

Dit moet je doen bij een NL-Alert:

1. Lees direct het bericht.
2. Volg de instructies op.
3. Informeer en help de mensen om je heen.

NL-Alert instellen

Op de meeste telefoons is NL-Alert automatisch ingesteld. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. Met het landelijke NL-Alert controlebericht dat de overheid op 2 december verzendt, kun jij checken of jouw mobiel goed is ingesteld. Ontvang je het controlebericht niet? Ga naar de website van crisis.nl en stel je mobiel in.

Zo werkt NL-Alert

Bij een noodsituatie zendt de overheid een tekstbericht naar mobiele telefoons en digitale borden in de directe omgeving. NL-Alert op je mobiele telefoon werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók op je mobiel als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Meer weten? Kijk voor meer informatie op NL-alert.