Ga naar de inhoud

In een week tijd ruim 500 dode vogels in Fryslân gevonden

24 november 2020

Sinds eind oktober 2020 worden op diverse plaatsen in Fryslân, vooral in het Waddengebied, veel dode en zieke vogels gevonden. Waarschijnlijk zijn deze vogels getroffen door de vogelgriep. Van een aantal vogels is dit inmiddels bevestigd. In totaal zijn inmiddels meer dan 1500 dode vogels – vooral brandganzen - gevonden in Fryslân.

Ruim 500 nieuwe dode vogels aangetroffen

In de week van 16-23 november 2020 zijn er ruim 500 dode vogels in Fryslân gevonden; opnieuw vooral ganzen. Verreweg de meeste vogels zijn in het Noarderleech gevonden. Ook op Ameland en Terschelling zijn een flink aantal vogels gevonden. Daarnaast zijn afgelopen week 20 eenden en een pauw geruimd in een park in Grou, nadat hier vogelgriep was geconstateerd. Het park is gesloten.

Vogelgriep bij Fries pluimveebedrijf

Op 21 november 2020 maakte de NVWA bekend dat bij een bedrijf met vleeskuikens in Witmarsum vogelgriep is vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 90.000 dieren. De ruiming is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Meer informatie hierover is te vinden op de website van de NVWA.

Dode vogels gevonden?

Heb je een dode wilde (water)vogel gevonden? Raak de vogel(s) niet aan, maar meld ze:

  • op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
  • op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.
  • dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij je dierenarts.

Gebieden met watervogels met rust laten

Er zijn op dit moment geen natuurgebieden afgesloten voor publiek. Probeer wel zo veel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Mocht er in deze gebieden vogelgriep heersen, dan voorkom je door het gebied te vermijden de verdere verspreiding van vogelgriep.

Opruimen van dode (wilde) vogels

Gemeenten en terreinbeheerders zorgen voor het opruimen van dode wilde vogels. Zij doen dit in elk geval op locaties die gemakkelijk toegankelijk zijn en waar veel mensen komen. Daarnaast worden nu ook grote aantallen dode vogels opgeruimd in minder makkelijk toegankelijke gebieden. Eerder werd dit niet gedaan, omdat verstoring in het veld ertoe kan leiden dat watervogels opvliegen en daarmee het virus verder verspreiden. Om te voorkomen dat het virus zich verspreidt via aaseters die van de dode vogels hebben gegeten, worden nu ook grote hoeveelheden dode vogels in natuurgebieden opgeruimd.