Hoe organiseer je een veilig paasvuur?

27 maart 2024

Het aansteken van een paasvuur is een oude traditie die in veel delen van Europa voorkomt. Ook in Fryslân. Paasvuren zorgen voor een gevoel van saamhorigheid, maar brengen ook risico’s met zich mee.

Risico’s

Bij een paasvuur is er een kans dat het vuur zich ongewild uitbreidt. Daardoor kan een natuurbrand ontstaan of een gebouw in brand gaan. Mensen kunnen gewond raken door het vuur of het inademen van rook.

Wil jij een paasvuur bij jou in de buurt organiseren?

Check dan eerst bij jouw gemeente of je dit evenement daar moet aanmelden en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Houd je altijd aan deze voorwaarden, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Tips voor veilige paasvuren

Naast de voorwaarden van je gemeente is het altijd goed om op de volgende punten te letten:

 • Rook
  Denk vooraf na hoe mensen de rook kunnen ontvluchten. Hoe is de windrichting en waar kunnen de mensen het beste staan, zodat ze niet in de rook staan?
 • Maak afspraken over veiligheid
  Wijs mensen aan die de omgeving in de gaten houden en kunnen ingrijpen als het misgaat. Instrueer ze wat ze moeten doen. Denk hierbij aan blussen van een klein brandje en aan het bellen van 112. Maak afspraken wie de hulpdiensten alarmeert en wie ze opvangt. Zorg dat ze weten welke locatie ze moeten doorgeven aan de meldkamer. En zorg ervoor dat de wegen vrij blijven, zodat de hulpdiensten makkelijk ter plaatse kunnen komen.
 • Let op bij harde wind
  Als het hard waait, dan brengt het aansteken van een paasvuur extra risico’s met zich mee. Het vuur kan zich makkelijker verspreiden door de harde wind. Rondvliegende vonken kunnen een brand op een andere plaats veroorzaken.
 • Let op het natuurbrandrisico
  Als het langere tijd droog is, is het ontstaan op een andere brand door vonken groter. Steek het paasvuur in ieder geval niet aan als fase 2 voor natuurbrand is afgegeven. Ga voor meer informatie naar de website van natuurbrandrisico.

 

Zo houd je het veilig voor iedereen en voorkom je ongelukken!

Paasvuur met mensen er om heen