Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Henny Engelman: "De ongrijpbaarheid is heel beangstigend"

23 april 2021

Een pittige tijd heeft ze achter de rug. Wijkverpleegkundige Henny Engelman-Drijfhout van Thuiszorg Zuidwest Friesland in Sneek. Ondanks alle voorzichtigheid brak er vorig jaar december COVID-19 uit in haar thuiszorg-team. Ook onder cliënten verspreidde het virus zich. ,,Hoe troost je iemand op afstand?”

Elke ochtend doet Henny Engelman-Drijfhout haar ronde langs gemiddeld negen cliënten in de wijken Duinterpen en Tinga in Sneek en de dorpen Uitwellingerga en Oppenhuizen, ook wel Top & Twel genoemd. Het is warm met een mondkapje op. Toch stapt ze elke voordeur goedgemutst binnen, want ze geniet van het contact met verschillende mensen. ,,Ik kom bijvoorbeeld bij cliënten die wondzorg nodig hebben, pas geopereerd zijn, sondevoeding of medicatie nodig hebben of om hen te wassen. Het zijn zeker niet alleen maar ouderen, de cliënten zijn tussen de twintig en honderd jaar oud.” De laatste tijd bezoekt Henny samen met haar collega's ook cliënten die met COVID uit het ziekenhuis zijn ontslagen. ,,Ze zijn dan soms heel benauwd en hebben geen conditie.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het hele interview met Henny Engelman op onze website of bekijk de video hieronder: