Ga naar de inhoud

Doorontwikkeling KVT

Welkom op deze pagina over de doorontwikkeling van de KVT. Hier lees je op hoofdlijnen wat het project inhoudt en lees je de meest gestelde vragen en antwoorden. Is onderstaande niet helemaal duidelijk? Vraag dan je ploeggenoten die aanwezig waren bij een van de inloopbijeenkomsten om uitleg, lees de info in een van de digitale nieuwsbrieven terug of neem contact op met de projectgroep.

Van KVT naar inzetselectietool

De alarmering van functionarissen en voertuigen wordt bepaald via de Kazerne Volgorde Tabel, de KVT. De KVT is een middel om hulp te bieden aan de burger met de huidige 66 brandweerposten. De huidige KVT wordt doorontwikkeld naar een inzetselectietool. 

''

Waarom is dit project opgepakt, wat is de aanleiding?

  • De huidige KVT stamt uit 2016 en werkt met uitruktijden van meer dan tien jaar oud. 
  • Sinds de huidige KVT zijn er veranderingen gekomen in het wegennetwerk en postlocaties. Ook is er een nieuwe post ontstaan (Oudega Sm.). 
  • Er zijn nieuwe technieken beschikbaar – inzetselectietools – die meer aansluiten bij ons belangrijkste doel: hulp bieden aan de burger.
  • De meldkamer gaat over naar een ander systeem. Dit betekent dat de huidige manier van inzetselectie via een ingespoelde KVT en op basis van polygonen niet meer mogelijk zal zijn.   
De afgelopen periode kregen we een aantal vragen van jullie, tijdens de inloopavonden, via e-mail of rechtstreeks. Deze vragen hebben we gebundeld én beantwoord in een Q&A. In de Q&A beantwoorden we vragen zoals: ‘Wat is de KVT?’ en ‘Wat betekent een nieuwe KVT voor onze post?’. 

Q&A

De KVT, oftewel Kazerne Volgorde Tabel, is tabel waarin is vastgelegd in welke volgorde brandweerkazernes worden geactiveerd en ingezet bij verschillende soorten incidenten. Deze volgorde wordt bepaald op basis van verschillende criteria, zoals de locatie van de kazerne, de snelst mogelijke responstijd, de beschikbaarheid van specifieke voertuigen en materieel. De KVT speelt een cruciale rol in het sturen van de juiste hulp en materiaal bij een incident.

Het doel van een kazernevolgorde tabel is om een gestructureerde en geoptimaliseerde reactie op incidenten te garanderen door de juiste middelen zo snel mogelijk ter plaatse te krijgen.

Er zijn verschillende redenen voor een nieuwe KVT. Ten eerste werken we momenteel met verouderde informatie, met name wat betreft uitruktijden. Daarnaast zijn er veranderingen opgetreden in de locatie van brandweerkazernes, sommige zijn verplaatst en er is zelfs een nieuwe kazerne bij gekomen. Maar we kijken ook naar de toekomst, waarin alles steeds dynamischer lijkt te worden. Om een KVT te creëren die klaar is voor de toekomst, moeten we rekening houden met verschillende aspecten, zoals het updaten van uitruktijden, veranderingen in de locatie van kazernes, aanpassingen aan kruispunten, de invoering van verkeersdrempels en snelheidsverlagingen op wegen. Het doel is om een KVT te ontwikkelen die flexibel en toekomstbestendig is en die kan omgaan met veranderende omstandigheden en behoeften.

Dat is afhankelijk van hoe de uitgangspunten worden vastgesteld. Wel is duidelijk dat het verzorgingsgebied van een post niet meer wordt ingedeeld op basis van vakken waarbij de post die 70% van het vak kan dekken, het gehele vak toebedeeld krijgt. De nieuwe techniek maakt een eerlijker rekenmethode mogelijk op basis van specifieke XY-coördinaten. Deze berekening wordt uitgevoerd in milliseconden en zorgt er dus voor dat op deze XY locatie een inzetvoorstel komt wie er als eerste kazerne op uitrukt. Deze berekening is gebaseerd op uitruktijden, de exacte locaties van de kazerne (XY kazerne) maar ook dynamische componenten: incidentlocatie (XY incident), wegennetwerk en eventuele wegopbrekingen. Deze berekening vindt plaats op basis van de meest recente gegevens. Op basis van de nieuwe KVT kunnen de randen van verzorgingsgebieden gaan wijzigen.

De oude werkwijze, die ook wel de statische KVT wordt genoemd, was gebaseerd op postcodegebieden en maakte gebruik van gegevens uit 2016. Dit omvatte zowel de tijden als informatie over het wegennetwerk. In de nieuwe aanpak, de dynamische KVT, worden meer recente gegevens gebruikt. Het nieuwe systeem is flexibeler omdat het dynamische elementen bevat die eenvoudig kunnen worden aangepast. Op het moment dat er kazernes (eenheden) gealarmeerd moeten worden vindt een berekening plaats op basis van de op dat moment meest actuele gegevens. Hierbij kan gedacht worden aan het bijwerken van informatie over het wegennetwerk en het aanpassen van de uitruktijden. Dit stelt ons als hulpverleners in staat om snel te reageren op veranderingen in onze omgeving en de benodigde aanpassingen te maken om effectief te blijven in noodsituaties.

In de nieuwe aanpak van de dynamische KVT wordt het systeem niet langer vooraf ingespoeld met statische gegevens. In plaats daarvan wordt er voor elke incident opnieuw een berekening gemaakt op basis van actuele gegevens uit verschillende bronbestanden. Deze gegevens omvatten onder andere de status van het wegennetwerk of voertuigen (bijvoorbeeld of ze al zijn ingezet of buiten dienst zijn. Hierdoor kan het systeem voor elk incident een dynamische en geoptimaliseerde inzet van brandweer bepalen, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van dat moment.

Dit weten we nog niet exact. De projectgroep is momenteel bezig met het opstellen van alle uitgangspunten, ter voorbereiding op het inrichten van de nieuwe KVT-software. Tijdens die inrichting zal de projectgroep ook nog afstemming zoeken met de posten, en daarná zal er pas een nieuwe werkwijze in gang kunnen treden. Een grove schatting is medio '24, maar een exact moment is nu nog niet bekend. Liever goed, dan overhaast..!

Informeren gebeurt door middel van de nieuwsbrief. Ook halen we input op bij alle posten. Dit doen we onder andere door het organiseren van inloopavonden. Daarnaast nemen twee vrijwilligers zitting in de projectgroep.

Vragen kun je stellen aan de projectgroep via de projectsecretaris. E-mailadres: doorontwikkelingKVT@brandweerfryslan.nl. Daarnaast kun je terecht bij je clusterhoofd.

Zeker, binnen een voertuigcategorie is het mogelijk om onderscheid te maken bij dynamisch alarmeren. Bijvoorbeeld, door middel van een polygoon (een veelhoekig gebied op een kaart), kunnen we bepalen dat de eerste Tankautospuit (TS) in dat specifieke gebied altijd als eerste wordt gealarmeerd, terwijl dit buiten dat gebied niet het geval is. Dit biedt de mogelijkheid om de alarmering aan te passen op basis van specifieke behoeften, zoals bij een bedrijfsbrandweer die verantwoordelijk is voor een bepaald gebied. Hierdoor kan het alarmeringssysteem meer flexibiliteit bieden en effectiever inspelen op verschillende scenario's.

Bij dit project baseren we ons op het laatst vastgestelde dekkingsplan. Het opstellen van een nieuw dekkingsplan is altijd mogelijk. De reden hiervoor ligt in de veelzijdigheid en aanpassingsmogelijkheden van een dynamische KVT bij het omgaan met veranderende omstandigheden. Hierdoor kunnen kazernes worden verplaatst en materiaal flexibel worden ingezet. Op het moment dat het nieuwe Dekkingsplan wordt vastgesteld zal de KVT hierop aangepast worden.

We maken in dit project geen gebruik van klankbordgroepen. Op verschillende manieren betrekken we vrijwilligers bij het project. Zo is op de inloopavonden input verzameld die de projectgroep meeneemt in het vaststellen van de uitgangspunten. Daarnaast nemen twee vrijwilligers zitting in de projectgroep.

Er zijn verschillende manieren om uitruktijden vast te stellen. We hebben nog niet bepaald welke methodiek we hiervoor gaan gebruiken. Dit wordt meegenomen in het uitgangspuntendocument dat door de projectgroep opgesteld wordt.

Bij het project gaan we opnieuw kijken naar de onderliggende data om die te actualiseren. Denk bijvoorbeeld aan uitruktijden en het wegennet. Net als bij het vorige project zullen er grensgebieden veranderen. Daarmee kan het gebied van je post kleiner of juist groter worden.

Op dit moment worden statustijden bepaald door middel van handmatig statussen. Daarnaast zijn er ontwikkelingen om ook automatisch statussen te gaan gebruiken. Handmatig statussen is en blijft voorlopig de norm. Hoe we het automatisch statussen kunnen gaan gebruiken wordt in 2024 verder uitgezocht en een besluit over genomen.

Hierover moet nog een besluit genomen worden. Technisch blijft het mogelijk om dit in te regelen.

Technisch gezien wel, echter zal dit in de praktijk meevallen.

De techniek maakt dit mogelijk. De besluitvorming of en hoe we deze mogelijkheid gaan inzetten is onderdeel van het project.

Nee. Het buiten dienst zetten van een voertuig heeft geen invloed op de uitruktijd en daarmee heeft het ook geen effect op je gebied. Door je uit te melden heeft de volgende TS geen tijdverlies maar wordt deze meteen gealarmeerd. Zo kunnen we de snelst mogelijke hulp leveren.

Heb je andere vragen?

Staat jouw vraag er niet tussen, heb je een suggestie, of wil je om een andere reden in contact komen met de projectgroep?