Verslag CRW-bijeenkomsten

12 oktober 2018

Op woensdag 10 oktober kwamen bestuurders en beleidsadviseurs van CRW-gerelateerde overheden en organisaties bijeen in het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand.

Na een inleiding door gastheer Wim Kleinhuis, directeur van Veiligheidsregio Fryslân – waar de CRW organisatorisch is ondergebracht – ging burgemeester van de gemeente Eemsmond en voorzitter van het Bestuurlijk Waddenzee Overleg (BWO) Marijke van Beek in op het belang van de CRW en de goede samenwerking van de partners daarin. Vervolgens was het woord aan gastspreker André Kuipers, die als astronaut tijdens zijn twee ruimtereizen zag hoe kwetsbaar onze planeet is. Een groot deel van zijn presentatie ging dan ook over het belang van duurzaamheid voor de aarde.

 

Na de lunch schetste Ronald Blok, directeur Kustwacht Nederland, de ontwikkelingen die de komende jaren plaatsvinden binnen de Kustwacht en wat er op gebied van veiligheid staat te gebeuren op de Noordzee – iets dat vaak rechtstreekse gevolgen kan hebben voor het Waddengebied. Sophia Dingenouts, senior beleidsadviseur crisismanagement bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland, praatte de zaal eerst kort bij over de uitkomsten van de oefening Olie Alert Waddenzee, die vorig jaar in het Waddengebied is gehouden. Vervolgens ging zij met de aanwezigen in gesprek over de zogeheten ‘schurende ketens’: welke dilemma’s spelen er op operationeel en bestuurlijk niveau bij de gezamenlijke incidentbestrijding op en rond de Waddenzee.

 

Bij zijn afsluiting ging Wim Kleinhuis in op het naderende afscheid van Marijke van Beek als BWO-voorzitter, een functie die zij sinds 2012 vervult. In verband met de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen per 1 januari 2019 zal iemand anders het stokje van haar overnemen.

 

Op dezelfde locatie vond op maandag 10 september ook een CRW-bijeenkomst plaats. Toen gingen de leden van het Tactisch Waddenzee Overleg (TWO) en de CRW-werkgroepen Vakbekwaamheid en Risico’s, Plannen en Procedures met elkaar in gesprek over de toekomstplannen van de CRW, wat uiteindelijk moet leiden tot een meerjarenbeleidsplan voor de komende vier jaar. In de middag maakten de deelnemers een vaartocht over de Waddenzee – die benut werd om meer te horen over de rollen en taken van de varende eenheden van Rijkswaterstaat – en kregen zij een rondleiding door de haven van Harlingen.