SAR-oefening op Marsdiep

21 november 2022

Op maandagavond 14 november organiseerde KNRM-station Den Helder een grote multidisciplinaire Search and Rescue (SAR)-oefening op het Marsdiep.

Behalve het reddingsstation Den Helder deden ook de KNRM-stations van Texel, Callantsoog en Den Oever mee aan de oefening. Andere deelnemers waren Brandweer Noord-Holland Noord, ambulancepersoneel, Verkeerscentrale Den Helder, duikteam Northsea Divers, het Reddingmuseum en de sleepboot Zuiderzee van de Koninklijke Marine. Daarnaast was dit de eerste KNRM-oefening waaraan een van de nieuwe SAR-helikopters meedeed die Bristow sinds kort voor de Kustwacht vliegt.

Oefenscenario

In het scenario waren twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen. Het gevolg: lekkage, brand, gewonden én drenkelingen te water. Het begon allemaal toen op de sleepboot Zuiderzee brand was uitgebroken in de machinekamer, waardoor het schip stuurloos werd en met de Javazee in aanvaring kwam. Door de aanvaring raakten er op de Javazee meerdere mensen te water en begon het schip te zinken. Na de aanvaring was het de taak van de mensen in het KNRM-boothuis Den Helder om de reddingsactie te coördineren.

De helikopter evacueerde twee zwaargewonden en de brandweer vond na het blussen een vermist persoon in de machinekamer. De drenkelingen werden uit het water gehaald en de gewonden kregen eerste hulp. Door het overzetten van pompen kon de Javazee drijvend worden gehouden en zijn uiteindelijk alle opvarenden veilig aan wal gebracht.

IBP Waddenzee

Eén van de doelen van deze SAR-oefening was het beoefenen van de opstapprocedure voor brandweer en ambulancepersoneel conform het Incidentbestrijdingsplan (IBP) Waddenzee.

Al met al was het een oefening waarbij veel vaardigheden aan bod kwamen die bij echte incidenten benodigd kunnen zijn.

Met dank aan Jeroen Lemmen en Roel Ovinge Fotografie.