Crises in 2022

Hieronder vind je een overzicht van alle GRIP incidenten in 2022.

Op donderdag 29 december 2022 breekt er rond 20.30 uur brand uit in een leegstaand pand aan de Kerkewal in Gorredijk. De brand slaat over naar een tweede pand. Brandweer Fryslân schaalt al snel op naar ‘zeer grote brand’. Voor een goede afstemming tussen de verschillende hulpdiensten wordt vervolgens opgeschaald naar GRIP 1.

Er komt veel rook vrij bij de brand. Daarom wordt een NL-Alert verstuurd, waarin mensen in de omgeving van de brand worden gewaarschuwd om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. In de omgeving van de Kerkewal worden acht huizen ontruimd. Rond 00:00 uur wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. De twee panden aan de Kerkewal kunnen als verloren worden beschouwd. De bewoners van de acht ontruimde woningen mogen weer terug naar hun huizen. Er raakt niemand gewond bij de brand.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. De recherche en de Forensiche Opsporing hebben (sporen)onderzoek op de locatie van de brand gedaan. Ook wordt er onderzocht of er sprake is van brandstichting.

Zie ook:

Vrijdagochtend 21 oktober rond 7.15 uur botsten snelboot de Tiger en watertaxi de Stormloper op elkaar. De botsing vond plaats in het Schuitengat, een vaargeul ten zuidwesten van Terschelling. Bij de aanvaring kwamen drie mensen om. Eén persoon is nog vermist. Bij het ongeluk raakten ook vier mensen gewond.

Slachtoffers

In de watertaxi de Stormloper zaten acht mensen. Vier van hen zijn gewond uit het water gehaald, twee personen zijn helaas overleden en twee personen werden nog vermist. Op zondag 6 november werd het lichaam van één van de twee vermisten gevonden op het strand van Terschelling. De snelboot de Tiger maakte na de botsing water en is na enige tijd op eigen kracht doorgevaren naar Harlingen. De 21 opvarenden en zes bemanningsleden zijn opgevangen in Harlingen.

Zoek- en reddingsactie

Er is door diverse organisaties gezocht naar de overboord geslagen personen. O.a. de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM), de kustwachthelikopter, drie boten van Rederij Noordgat, een politiehelikopter, het schip de Guardian van de Kustwacht, en de Terschelling, een schip van Rijkswaterstaat, kwamen ter plaatse. Ook beroeps- en recreatievaart op de Wadden- en Noordzee rondom de eilanden keken uit naar de vermisten en op de stranden is door vrijwilligers gezocht. Omdat er na een aantal uren in zee helaas geen kans meer is op overleven, is de zoekactie in de loop van de dag overgegaan in een bergingsactie onder leiding van de politie.

Oorzaak

Naar de oorzaak van de aanvaring wordt onderzoek gedaan. Team Maritieme Politie van de Landelijke Eenheid is een strafrechtelijk onderzoek naar de aanvaring gestart. De schippers zijn na de aanvaring volgens standaardprocedure aangehouden voor verhoor. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het incident.

GRIP 3

Tijdens het incident werd opgeschaald naar GRIP 3, o.a. voor de opvang van de slachtoffers. De GRIP-procedure zorgt voor onderlinge afstemming en coördinatie tussen hulpdiensten.

Zie ook:

 

Op woensdag 12 oktober 2022 breekt er brand uit op de 1e verdieping en in het dak van een appartement aan het van der Sandeplein in Wolvega. De brand is uitslaand en er is nog kans dat de brand overslaat naar een restaurant. Lange tijd wordt vermoed dat er nog personen in het pand aanwezig zijn. Dat blijkt uiteindelijk niet het geval.

Om de hulpdiensten beter samen te laten werken is opgeschaald naar GRIP 1. Brandweer Fryslân is met vier tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse voor het bestrijden van de brand. Zodra de brand meester is, worden sloopwerkzaamheden uitgevoerd zodat de brandweer het pand kan verkennen. Bij die verkenning wordt duidelijk dat er geen personen meer in het pand aanwezig waren. Stichting Salvage helpt de bewoners bij de afhandeling van de schade. In totaal worden 7 bewoners van het brandende appartement en het naastgelegen appartement tijdelijk elders ondergebracht. Er zijn geen gewonden gevallen.

Zie ook:

Op zaterdag 3 september 2022 breekt er een uitslaande brand uit in een woonboerderij in Sint Nicolaasga. De brand zit in het rieten dak van de woning. Het is moeilijk om voldoende water bij de woning te krijgen. Omdat de woonboerderij tegen het bos aanstaat, is er kans dat de brand overslaat naar het bos. Dat kan worden voorkomen, maar de woonboerderij brandt volledig uit.

Zie ook:

Op woensdag 31 augustus 2022 breekt rond het middaguur de giek van een charterschip op de Waddenzee, dichtbij Terschelling. Hierbij komt een 12-jarig meisje om het leven. Op de boot zitten zo’n vijftien jongeren van een scholengemeenschap in Den Haag. Zij worden in Harlingen opgevangen. Uit onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt naderhand dat de giek was aangetast door houtrot en daardoor brak.

Zie ook:

Op vrijdag 26 augustus breekt er ‘s nachts brand uit in een woning aan de Willem Lorestraat in Leeuwarden. Bij het uitbreken van de brand zijn tien bewoners in het pand aanwezig. Zij kunnen allen op tijd het pand verlaten en worden opgevangen in een sportschool in de straat. Vanwege de rookontwikkeling wordt een NL-Alert verzonden om omwonenden te waarschuwen.

Zie ook:

Op zondagavond om 23.00 uur breekt er brand uit in een snackbar. Er is op dat moment niemand meer aanwezig. De brand is twee uur later onder controle, maar door de brand is er een gaslek ontstaan dat leidt tot explosiegevaar. Er wordt opgeschaald naar GRIP 1. De brandweer stopt vanwege het gaslek met blussen, waardoor de brand weer oplaait en overslaat naar een ander pand. Ook is er veel rookontwikkeling. Vanwege het explosiegevaar en de rookontwikkeling worden de omliggende huizen en een deel van een ouderencomplex ontruimd. Rond 05.00 uur is de brand onder controle en is er geen explosiegevaar meer. De bewoners kunnen weer terug naar huis.

Zie ook:

 

Dinsdag 2 augustus komt er een melding binnen van gaslucht in een woning. De brandweer komt ter plaatse en meet hoge waarden. Er wordt opgeschaald naar GRIP 1. Omdat het gaslek in het riool zit is het moeilijk voor de brandweer om de bron van het lek te vinden. Er worden 29 woningen aan de Horseweg in Sneek ontruimd. De brandweer vindt uiteindelijk het lek en sluit een uur later het lek af. Later in de avond kunnen bewoners weer terug naar huis.

Zie ook:

Op maandag 27 juni breekt er door blikseminslag brand uit in het dak van een flat aan de Ubbemastins in Leeuwarden. Omdat het om een flat gaat is al snel opgeschaald naar grote brand en GRIP 1 voor de coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten. De bovenste twee verdiepingen van de flat worden ontruimd vanwege de brand, maar de bewoners konden na het blussen weer naar hun woning.

Zie ook:

Op woensdag 15 juni 2022 breekt er brand uit bij een schrootverwerker in Wolvega. Bij de brand komt veel rook vrij. Vanwege de grote hoeveelheid rook wordt een NL-Alert verstuurd in de omgeving. Het blussen was in eerste instantie lastig omdat het niet veilig was voor de brandweer om naar binnen te gaan in het brandende pand. Zodra dat mogelijk was kon de brand worden geblust. De loods is behouden gebleven.

Zie ook: 

Op donderdag 9 juni breekt brand uit op het dak van transportbedrijf Bakker Logistiek in Heerenveen. De brand slaat over naar de zonnepanelen die op het dak liggen. De brandweer schaalt al snel op naar zeer grote brand en vanwege de coördinatie wordt er ook opgeschaald naar GRIP1. Doordat er zonnepanelen bij de brand betrokken waren, kon het zijn dat er deeltjes van de zonnepanelen in de omgeving terechtkwamen. De Gemeente Heerenveen heeft hierover gecommuniceerd.

Zie ook:

 

Op maandag 25 april 2022 breekt brand uit in woonzorgcentrum Nij Nazareth aan de Sytsingawiersterleane in Sneek. Omdat er veel rook vrij komt wordt het complex ontruimd. De bewoners worden opgevangen in de Frittemahof. Twee mensen met ademhalingsproblemen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De meeste bewoners kunnen aan het eind van de dag gefaseerd terug naar hun woning. Voor een aantal bewoners wordt elders onderdak gezocht. Waarschijnlijk is de brand ontstaan in een wasdroger

Zie ook:

Bij een grote brand aan de Dennenstraat in Leeuwarden is in de nacht van zondag 27 op maandag 28 maart 2022 één persoon gewond geraakt. Deze persoon is met rookklachten naar het ziekenhuis gebracht. Twintig naastgelegen woningen zijn ontruimd; de bewoners zijn opgevangen in een scoutinggebouw in de buurt. Acht woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. De bewoners van de andere twaalf woningen konden weer naar huis terug.

Zie ook:

Op zondag 27 februari 2022 breekt er brand uit in een kringloopwinkel in Dokkum. De brand is volledig uitslaand. Vanwege de rook wordt een NL-Alert verstuurd. Een appartementencomplex naast de kringloopwinkel wordt ontruimd.

De bewoners van het appartementencomplex worden eerst opgevangen in het politiebureau. Wanneer duidelijk is dat zij de hele nacht nog niet terug kunnen naar hun woningen, gaat een deel naar familie om daar te overnachten. Ook brengt een aantal bewoners de nacht door in een hotel. ’s Ochtends kunnen zij allemaal weer terug naar huis.

Er is niemand gewond geraakt bij de brand. Wel zijn twee auto's uitgebrand en hebben een aantal andere auto's die geparkeerd stonden bij het appartementengebouw grote schade.

Zie ook:

Op vrijdag 18 februari 2022 raast storm Eunice over Nederland. In Sneek komt daardoor een deel van een zijgevel van een flatgebouw aan de Hein Doekesstraat naar beneden.

Bij een andere flat dreigt de zijgevel naar beneden te komen. Hierop zijn in totaal 8 appartementen uit beide flats ontruimd. Even verderop in de wijk laat over een blok rijtjeswoningen aan de Pieter Sikkesstraat het dakleer los, wat voor flinke schade zou kunnen zorgen aan zes woningen aan de Liaukemastraat.

In totaal zijn 24 woningen in Sneek ontruimd. De bewoners van deze woningen hebben de nacht elders doorgebracht. Na inspectie van de appartementen en woningen konden de bewoners zaterdagochtend 19 februari weer terugkeren naar hun woning.

Zie ook: