Crises in 2022

Hieronder vind je een overzicht van alle GRIP incidenten in 2022.

Op zaterdag 3 september 2022 breekt er een uitslaande brand uit in een woonboerderij in Sint Nicolaasga. De brand zit in het rieten dak van de woning. Het is moeilijk om voldoende water bij de woning te krijgen. Omdat de woonboerderij tegen het bos aanstaat, is er kans dat de brand overslaat naar het bos. Dat kan worden voorkomen, maar de woonboerderij brandt volledig uit.

Zie ook:

Op woensdag 31 augustus 2022 breekt rond het middaguur de giek van een charterschip op de Waddenzee, dichtbij Terschelling. Hierbij komt een 12-jarig meisje om het leven. Op de boot zitten zo’n vijftien jongeren van een scholengemeenschap in Den Haag. Zij worden in Harlingen opgevangen. Uit onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt naderhand dat de giek was aangetast door houtrot en daardoor brak.

Zie ook:

Op vrijdag 26 augustus breekt er ‘s nachts brand uit in een woning aan de Willem Lorestraat in Leeuwarden. Bij het uitbreken van de brand zijn tien bewoners in het pand aanwezig. Zij kunnen allen op tijd het pand verlaten en worden opgevangen in een sportschool in de straat. Vanwege de rookontwikkeling wordt een NL-Alert verzonden om omwonenden te waarschuwen.

Zie ook:

Op zondagavond om 23.00 uur breekt er brand uit in een snackbar. Er is op dat moment niemand meer aanwezig. De brand is twee uur later onder controle, maar door de brand is er een gaslek ontstaan dat lijdt tot explosiegevaar. Er wordt opgeschaald naar GRIP 1. De brandweer stopt vanwege het gaslek met blussen, waardoor de brand weer oplaait en overslaat naar een ander pand. Ook is er veel rookontwikkeling. Vanwege het explosiegevaar en de rookontwikkeling worden de omliggende huizen en een deel van een ouderencomplex ontruimd. Rond 05.00 uur is de brand onder controle en is er geen explosiegevaar meer. De bewoners kunnen weer terug naar huis.

Zie ook:

 

Dinsdag 2 augustus komt er een melding binnen van gaslucht in een woning. De brandweer komt ter plaatse en meet hoge waarden. Er wordt opgeschaald naar GRIP 1. Omdat het gaslek in het riool zit is het moeilijk voor de brandweer om de bron van het lek te vinden. Er worden 29 woningen aan de Horseweg in Sneek ontruimd. De brandweer vindt uiteindelijk het lek en sluit een uur later het lek af. Later in de avond kunnen bewoners weer terug naar huis.

Zie ook:

Op maandag 27 juni breekt er door blikseminslag brand uit in het dak van een flat aan de Ubbemastins in Leeuwarden. Omdat het om een flat gaat is al snel opgeschaald naar grote brand en GRIP 1 voor de coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten. De bovenste twee verdiepingen van de flat worden ontruimd vanwege de brand, maar de bewoners konden na het blussen weer naar hun woning.

Zie ook:

Op woensdag 15 juni 2022 breekt er brand uit bij een schrootverwerker in Wolvega. Bij de brand komt veel rook vrij. Vanwege de grote hoeveelheid rook wordt een NL-Alert verstuurd in de omgeving. Het blussen was in eerste instantie lastig omdat het niet veilig was voor de brandweer om naar binnen te gaan in het brandende pand. Zodra dat mogelijk was kon de brand worden geblust. De loods is behouden gebleven.

Zie ook: 

Op donderdag 9 juni breekt brand uit op het dak van transportbedrijf Bakker Logistiek in Heerenveen. De brand slaat over naar de zonnepanelen die op het dak liggen. De brandweer schaalt al snel op naar zeer grote brand en vanwege de coördinatie wordt er ook opgeschaald naar GRIP1. Doordat er zonnepanelen bij de brand betrokken waren, kon het zijn dat er deeltjes van de zonnepanelen in de omgeving terechtkwamen. De Gemeente Heerenveen heeft hierover gecommuniceerd.

Zie ook:

 

Op maandag 25 april 2022 breekt brand uit in woonzorgcentrum Nij Nazareth aan de Sytsingawiersterleane in Sneek. Omdat er veel rook vrij komt wordt het complex ontruimd. De bewoners worden opgevangen in de Frittemahof. Twee mensen met ademhalingsproblemen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De meeste bewoners kunnen aan het eind van de dag gefaseerd terug naar hun woning. Voor een aantal bewoners wordt elders onderdak gezocht. Waarschijnlijk is de brand ontstaan in een wasdroger

Zie ook:

Bij een grote brand aan de Dennenstraat in Leeuwarden is in de nacht van zondag 27 op maandag 28 maart 2022 één persoon gewond geraakt. Deze persoon is met rookklachten naar het ziekenhuis gebracht. Twintig naastgelegen woningen zijn ontruimd; de bewoners zijn opgevangen in een scoutinggebouw in de buurt. Acht woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. De bewoners van de andere twaalf woningen konden weer naar huis terug.

Zie ook:

Op zondag 27 februari 2022 breekt er brand uit in een kringloopwinkel in Dokkum. De brand is volledig uitslaand. Vanwege de rook wordt een NL-Alert verstuurd. Een appartementencomplex naast de kringloopwinkel wordt ontruimd.

De bewoners van het appartementencomplex worden eerst opgevangen in het politiebureau. Wanneer duidelijk is dat zij de hele nacht nog niet terug kunnen naar hun woningen, gaat een deel naar familie om daar te overnachten. Ook brengt een aantal bewoners de nacht door in een hotel. ’s Ochtends kunnen zij allemaal weer terug naar huis.

Er is niemand gewond geraakt bij de brand. Wel zijn twee auto's uitgebrand en hebben een aantal andere auto's die geparkeerd stonden bij het appartementengebouw grote schade.

Zie ook:

Op vrijdag 18 februari 2022 raast storm Eunice over Nederland. In Sneek komt daardoor een deel van een zijgevel van een flatgebouw aan de Hein Doekesstraat naar beneden.

Bij een andere flat dreigt de zijgevel naar beneden te komen. Hierop zijn in totaal 8 appartementen uit beide flats ontruimd. Even verderop in de wijk laat over een blok rijtjeswoningen aan de Pieter Sikkesstraat het dakleer los, wat voor flinke schade zou kunnen zorgen aan zes woningen aan de Liaukemastraat.

In totaal zijn 24 woningen in Sneek ontruimd. De bewoners van deze woningen hebben de nacht elders doorgebracht. Na inspectie van de appartementen en woningen konden de bewoners zaterdagochtend 19 februari weer terugkeren naar hun woning.

Zie ook: