Terugblik: storm Eunice in Fryslân

19 februari 2022

In heel Fryslân heeft de storm Eunice op 18 en 19 februari 2022 haar sporen nagelaten. Op veel plaatsen waaiden bomen en schuttingen om en vlogen dakpannen van de huizen. In Leeuwarden raakte een fietser gewond. Er is één persoon om het leven gekomen bij een woningbrand in Makkum.

Veel meldingen

Meldkamer Noord Nederland, de alarmcentrale voor de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe, had een drukke nacht. Tot aan middernacht kreeg de brandweer 115 meldingen. Ook de Friese gemeenten kregen honderden meldingen binnen. De meeste meldingen gingen over omgewaaide bomen op de wegen of tegen woningen aan, losgeraakte delen van daken en omgewaaide schuttingen. Door de vele meldingen raakte het alarmnummer 112 overbelast. Daarom werd aan het eind van de middag in bijna heel Nederland een NL-Alert verzonden met de waarschuwing om binnen te blijven en alleen het noodnummer te bellen bij levensbedreigende situaties.

Samenwerking

De hele nacht is de brandweer van melding naar melding gereden. Zowel de beroepspost in Leeuwarden als alle 65 vrijwillige posten in Fryslân hebben vele stormschademeldingen afgehandeld. De brandweer, politie, gemeenten, waterbedrijven, provincie, netbeheerders en vele inwoners van Fryslân hebben samengewerkt om alle meldingen af te handelen.

Ontruiming woningen Sneek

In Sneek kwam een deel van een zijgevel van een flatgebouw aan de Hein Doekesstraat naar beneden. Bij een andere flat dreigde de zijgevel naar beneden te komen. Hierop zijn in totaal 8 appartementen uit beide flats ontruimd. Even verderop in de wijk liet over een blok rijtjeswoningen aan de Pieter Sikkesstraat het dakleer los, wat voor flinke schade zou kunnen zorgen aan zes woningen aan de Liaukemastraat. In totaal zijn 24 woningen in Sneek ontruimd. De bewoners van deze woningen moesten de nacht elders doorbrengen. Na inspectie van de appartementen en woningen konden de bewoners zaterdagochtend 19 februari weer terugkeren naar hun woning.

Nog steeds oppassen

Ook op zaterdag 19 februari is de brandweer nog druk bezig met het afhandelen van meldingen met betrekking tot de storm. Veel inwoners ontdekken waarschijnlijk pas vandaag welke schade Eunice in hun omgeving heeft aangericht. Help elkaar waar mogelijk en weet wie je waarvoor moet bellen. Bel 112 alleen bij levensbedreigende situaties.

Er komen nog steeds verraderlijke windstoten voor. Ga je de weg op? Houd dan rekening met de wind en opruimwerkzaamheden aan openbare wegen. Pas ook op voor loshangende takken of (dak)delen en dakpannen die van gebouwen kunnen vallen.

Meer weten over NL-Alert?

Kijk dan op onze pagina met meer informatie over NL-Alert.

Liveblogs en nieuwsberichten met meer informatie

Diverse crisispartners en Friese media hielden een liveblog bij over de storm of deelden een terugblik op de storm:

  • Bij accuut gevaar bel je 112. Is er geen spoed, maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig, bel dan 0900-0904.
  • Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.
  • Als je schade wilt melden, wacht dan tot het ergste noodweer voorbij is. Zo raken de hulpdiensten niet overbelast.