Actuele incidenten in Fryslân

Op deze pagina kun je informatie vinden over actuele incidenten in Fryslân. Bijvoorbeeld wanneer er een NL-Alert is verstuurd.

Het kan soms een paar minuten duren voordat de informatie over een actueel incident (ook) op deze pagina staat. 

Dit kun je altijd doen om jezelf en anderen te helpen:

  • Rook is altijd schadelijk! Ruik je rook of zie je rook in jouw omgeving? Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Als de rook en de rooklucht weer weg is, kun je alles weer openzetten en luchten. 
  • Geef hulpdiensten de ruimte. Zorg dat je hen niet in de weg staat. De hulpdiensten moeten zo snel mogelijk bij het incident kunnen komen en daar hun werk kunnen doen.
  • Stormt het, valt er heel veel regen of ligt er sneeuw of ijzel? Bel 112 alleen in acute, levensbedreigende situaties. Zo blijft 112 bereikbaar als elke seconde telt.
  • Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

Op Omrop Fryslân is vaak al snel actuele informatie over een incident te vinden.

Actueel incident

Dinsdag 9 juli 2024: Slechtweer

19:05 uur: Vanavond kan het flink gaan stormen! Er kunnen hevige onweersbuien komen met regen, harde wind en grote hagelstenen. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Kijk voor tips op onze pagina over wind en storm

Stormschade - Wie bel ik? Bij acuut gevaar bel je 112. Is er geen spoed, maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig, bel dan 0900-0904

--

Dinsdag 9 juli 2024: Middelbrand woning Gorredijk

18:25 uur: We zijn gealarmeerd voor een woningbrand in #Gorredijk. Gezien de omvang van het pand en omdat niet duidelijk is wat er precies aan de hand is, is opgeschaald naar middelbrand. Een tweede ploeg komt ter plaatse. Meer informatie volgt.

18:30 uur: Update brand #Gorredijk: De eerste blusploeg is ter plaatse en gestart met de bluswerkzaamheden. De brand is inmiddels uitslaand. Er zijn geen personen meer in de woning aanwezig.

18:50 uur: Update brand #Gorredijk: De brand is onder controle. De brand heeft gewoed in het dak van de woning. Stichting @Salvage_nl komt ter plaatse om de bewoners bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

--

Zaterdag 6 juli 2024: Zomerstorm

17:02 uur: Er komen op dit moment veel meldingen binnen bij de meldkamer door de storm. Bel alleen bij acuut gevaar 112! Is er geen spoed, maar is de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904.

Stormschade - Wie bel ik? Bij acuut gevaar bel je 112. Is er geen spoed, maar heb je toch de brandweer ter plaatse nodig, bel dan 0900-0904

Meer tips kun je vinden op onze pagina over wind en storm.

--

Maandag 1 juli 2024: Middelbrand loods Holwert

16:46 uur: We hebben de brandhaard gevonden en afgeblust. De situatie is onder controle. Stichting Salvage komt ter plaatse om de eigenaar bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

16:16 uur: We zijn ter plaatse en op onderzoek. Er komt veel rook uit het pand. Alle honden hebben tijdig het pand kunnen verlaten en zijn in veiligheid.

16:07 uur: We zijn gealarmeerd en onderweg naar een brand in een loods aan de Grandyk in Holwert. Het zou gaan om een brand in een hondenopvang. Er is opgeschaald naar middelbrand. Een tweede ploeg komt ter plaatse.

--

Zondag 30 juni 2024: Grote brand loods Nijewier (Niawier)

01:29 uur: De brand is onder controle. We zullen nog geruime tijd bezig zijn met nablussen. Stichting Salvage komt ter plaatse om de eigenaar bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

01:14 uur: De loods waar meerdere voertuigen in stonden opgeslagen kan als verloren worden beschouwd. We zijn nog druk aan het blussen. We krijgen assistentie van een kraan om zo beter bij de vuurhaarden te kunnen komen.

00:48 uur: We zijn druk bezig met het bestrijden van de brand. Door een snelle inzet van de eerste eenheid konden we voorkomen dat de brand  oversloeg naar de naastgelegen woning.

00:03 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand in een loods aan de Siercksmawei in Nijewier (Niawier). De brand is inmiddels uitslaand. Er is opgeschaald naar grote brand. Meerdere eenheden zijn onderweg. Meer informatie volgt. De woordvoerder gaat ter plaatse.

--

Zaterdag 29 juni 2024: Woningbrand Leeuwarden

07.37 uur: Update brand Leeuwarden: Stichting Salvage komt ter plaatse om de bewoner bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

07.23 uur: Update brand Leeuwarden: de bewoner is overgedragen voor behandeling aan het ambulance personeel. De brand is onder controle. Het sein ‘brand meester’ is dan ook gegeven. Twee katten hebben de brand helaas niet overleefd.

07.17 uur: We zijn ter plaatse bij een woningbrand aan de Oldegalileen in Leeuwarden. Er zou brand geweest zijn op de benedenverdieping. We zijn met twee ploegen aanwezig. Tijdens de melding zou er nog 1 persoon in de woning aanwezig zijn. Deze is inmiddels uit de woning gehaald.

--

Donderdag 27 juni 2024: Grote brand Raerd

17.47 uur: Update #Raerd: we zullen nog geruime tijd aan het nablussen zijn. Een aantal woningen achter het brandadres heeft rookschade. Hiervoor is Salvage ter plaatse om deze bewoners bij te staan bij de afhandeling van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

17.08: Update Raerd: bij de brand is asbest vrijgekomen. Dit gebied is in kaart gebracht en de woningen in deze straten krijgen vandaag nog een brief met hoe te handelen. De straten zijn, uitgezonderd het brandadres, vrijgegeven en bewoners kunnen veilig terug naar hun huis.

16.52 uur: Update Raerd: de brand is onder controle. Er komt een kraan ter plaatse om te assisteren bij het nablussen. De eerste eenheden zijn aan het inpakken en gaan retour kazerne.

15.57 uur: Update Raerd: in verband met de hoge buitentemperaturen plus de hitte die deze brand met zich meebrengt zullen de ingezette brandweereenheden sneller door collega's worden afgelost. Dit zorgt ervoor dat er veel verkeer is van brandweerwagens. Geef de hulpverleners de ruimte.

15.34 uur: Update Raerd: kinderen die momenteel bij de buitenschoolse opvang zijn kunnen daar veilig uit de rook blijven. Mochten ouders/verzorgers hun kinderen op willen halen dan kan dit vanwege de afgezette straten en de grote hoeveelheid brandweerwagens alleen via de Poppenwiersterdyk.

15.24 uur: Update Raerd: op dit moment wordt geprobeerd de naastgelegen loods te behouden. Er komt nog altijd veel rook vrij bij deze brand. Hiervoor is zojuist een NL-Alert verstuurd: blijf uit de rook, sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit. 

15.10 uur: Update Raerd: het betreft een autobedrijf. Er zijn geen personen meer in het pand aanwezig. De straat is vanwege de vele hulpverleningsvoertuigen afgesloten voor al het verkeer. Er zijn luide knallen gehoord, deze zijn afkomstig van gasflessen die in de loods staan.

14.29 uur: In #Raerd is verder opgeschaald naar grote brand. De loods staat volledig in brand. Woordvoerder gaat ter plaatse. Bij deze brand komt veel rook vrij. Heeft u last van de rook, sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit. Blijf uit de buurt en geef de hulpverleners de ruimte.

14.22 uur:  We zijn met meerdere eenheden onderweg naar een melding van een brand in een loods in #Raerd. Er is opgeschaald naar middelbrand. Naast twee tankautospuiten zullen ook een hoogwerker en het groot watertransport ter plaatse komen.

Oudere incidenten

Oude incidenten kun je teruglezen op de pagina incidenten in het verleden.