Actuele incidenten in Fryslân

Op deze pagina kun je informatie vinden over actuele incidenten in Fryslân. Bijvoorbeeld wanneer er een NL-Alert is verstuurd.

Actueel incident

Het kan soms een paar minuten duren voordat de informatie over een actueel incident (ook) op deze pagina staat. 

Dit kun je altijd doen om jezelf en anderen te helpen:

  • Rook is altijd schadelijk! Ruik je rook of zie je rook in jouw omgeving? Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Als de rook en de rooklucht weer weg is, kun je alles weer openzetten en luchten. 
  • Geef hulpdiensten de ruimte. Zorg dat je hen niet in de weg staat. De hulpdiensten moeten zo snel mogelijk bij het incident kunnen komen en daar hun werk kunnen doen.
  • Stormt het, valt er heel veel regen of ligt er sneeuw of ijzel? Bel 112 alleen in acute, levensbedreigende situaties. Zo blijft 112 bereikbaar als elke seconde telt.
  • Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

Op Omrop Fryslân is vaak al snel actuele informatie over een incident te vinden.

---

Zondag 7 april 2024: grote brand Bantega

Zondagavond brak brand uit in een agrarisch bedrijf in Bantega. Hierbij zijn geen mensen en dieren gewond geraakt. 

20.12 uur: Update brand Bantega: De brand is uit. Door snel optreden is uitbreiding van de brand voorkomen en is de schade beperkt tot een gedeelte van de schuur. Salvage staat de eigenaar bij met het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

19.49 uur: In de boerderij in Bantega waren geen mensen aanwezig. Er staat wel vee in de stal, maar deze dieren staan veilig.

19.39 uur: Om te zorgen voor voldoende bluswater zetten we het groot watertransport in. Daarmee kunnen we water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

19:17 uur: Wij zijn gealarmeerd voor een brand bij een agrarisch bedrijf in Bantega. Er is staat een schuur in brand. Er is opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse. Nadere info volgt.

----

Zondag 7 april 2024: grote brand Pingjum

In Pingjum is brand uitgebroken in een loods. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

07.27 uur: de eerste blusploegen gaan zo weer richting de kazerne. We denken nog een paar uur nodig te hebben met de nabluswerkzaamheden. Einde berichtgeving over dit incident.

07.24 uur: bij de brand komt geen rook meer vrij die hinderlijk is voor de omgeving. Het is weer veilig om ramen en deuren te openen en de mechanische ventilatie aan te zetten. Vanwege het tijdstip komt er geen afsluitend NL-Alert bericht.

07.00 uur: het sein “brand meester” is gegeven. De loods kan als verloren worden beschouwd. Er is een mobiele kraan onderweg; deze wordt gebruikt om de loods 'af te pellen' zodat de laatste vuurhaarden ook geblust kunnen worden.

06.10 uur: de NL-Alert is verzonden in dit gebied: 

Het verzendgebied van de NL-Alert op 7 april 2024 in Pingjum

Heb je een NL-Alert gekregen terwijl je niet in dit gebied bent? Dan is je telefoon verbonden met een zendmast die bereik heeft in het verzendgebied voor de NL-Alert. Op de websitepagina over NL-Alert leggen we uit hoe dat komt. 

06.03 uur: bij de brand komt veel rook vrij. Daarom is een NL-Alert verstuurd in de omgeving van Pingjum. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook? Sluit dan ramen en deuren en zet de ventilatie uit. 

Hoe zet je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

05.22 uur: In de loods staan meerdere vrachtwagens die worden aangestraald door de brand. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

05.13 uur:
Wij zijn gealarmeerd voor een brand in een loods aan de Kleinehuisterweg in Pingjum. Het gaat om een loods van 30 x 100 meter. Vanwege de grote van de loods is opgeschaald naar grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse.

 

Dinsdag 2 april 2024: grote brand Leeuwarden

In Leeuwarden wordt aan het Ruiterskwartier rook waargenomen. Er wordt uit voorzorg opgeschaald naar grote brand. Het blijkt uiteindelijk om een brand in een afvoerkanaal te gaan. 

Update 17.01 uur: bewoners van de ontruimde appartementen hebben geen schade en kunnen terug. Voor het bedrijf op de begane grond is Stichting Salvage onderweg om de eigenaar bij te staan bij de afhandeling van de schade. Er zijn geen mensen gewond geraakt. Einde berichtgeving.

Update 17.00 uur: de situatie is onder controle. Het sein ‘brand meester’ is dan ook gegeven. Het ging om een brand in een afvoerkanaal. De eerste eenheden zijn terug naar de kazerne en we zijn aan het inpakken.

Update 16.35 uur: we zijn nog druk bezig de situatie in kaart te brengen. De rookontwikkeling is wel afgenomen. Vermoedelijk gaat het om een schoorsteenbrand.

Update 16.03 uur: vanwege de dichte bebouwing in de binnenstad en de oude panden die hier staan hebben we uit voorzorg opgeschaald naar grote brand. Daardoor hebben we genoeg materieel ter plaatse om de mogelijke brand te bestrijden. 

Update 15.55 uur: We zijn ter plaatse bij een brandmelding aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden. Er wordt rook waargenomen vanaf het dak en er hangt een brandlucht. We zijn druk bezig om de vuurhaard te lokaliseren. Meer info volgt. De woordvoerder gaat ter plaatse.

 

Woensdag 13 maart 2024: brand Heerenveen (GRIP 1)

In Heerenveen is grote brand uitgebroken in autobedrijf. Er is opgeschaald naar GRIP 1 zodat de hulpdiensten zo goed mogelijk kunnen samenwerken.

17.10 uur: In Heerenveen is het sein 'brand meester' gegeven. We zijn nog wel even bezig met nabluswerkzaamheden. Stichting Salvage is ter plaatse om de eigenaren te helpen met het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

16.45 uur: In Heerenveen zit er nog brand in het het plafond van het pand. We zijn bezig om gaten in het dak te maken om zo beter bij de brandhaard te kunnen.

16.01 uur: De NL-Alert voor de brand in Heerenveen is ingetrokken. De brand is onder controle. Als je geen last meer hebt van de rook, kun je ramen en deuren weer openen en de ventilatie aanzetten. De rook is verminderd, maar is er nog wel. Heb je nog last van de rook, houdt dan de ramen en deuren nog even gesloten en schakel de mechanische ventilatie uit.

15.39 uur: We zijn druk bezig met het bestrijden van de brand. Daarbij worden 2 hoogwerkers en een groot watertransport ingezet. Zo kunnen we over grote afstand genoeg water bij de brand krijgen. Ook zijn er twee meetploegen actief die het rookbeeld in kaart brengen.

Met een groot watertransport kan de brandweer water halen tot een afstand van zo’n anderhalve kilometer van de brand.

15.08 uur: We zijn druk bezig met het bestrijden van de brand. De brand zit al in het dak en is uitslaand. Om de verschillende hulpdiensten beter te laten samenwerken is opgeschaald naar GRIP 1.

15.05 uur: De NL-Alert is verzonden in onderstaand gebied: 

Heb je een NL-Alert ontvangen terwijl je niet in dit gebied bent? Of kreeg je geen NL-Alert, terwijl je er juist wel bent? Op deze websitepagina leggen we uit hoe dat kan. 

Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

14.56 uur: Bij de brand komt veel rook vrij. Daarom is zojuist een NL-Alert verstuurd. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook? Sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit. 

14.44 uur: De brand ontwikkelt zich snel. Om genoeg materieel ter plaatse te krijgen is opgeschaald naar zeer grote brand. Woordvoerder gaat ter plaatse.

14.39 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand in een autobedrijf aan het Beurtschip in #Heerenveen. In het gebouw zou brand zijn. Er is opgeschaald naar middelbrand.

-----

Woensdag 13 maart: zeer grote brand Rottevalle

In Rottevalle is brand uitgebroken in een woonboerderij. Er is opgeschaald naar zeer grote brand.

14.20 uur: In Rottevalle is het sein ‘brand meester’ inmiddels gegeven. Stichting Salvage is aanwezig om onderdak te zoeken voor de bewoners en om te helpen bij het afhandelen van de schade. Einde berichtgeving over dit incident.

14.15 uur: In Rottevalle zijn we bezig de naastgelegen schuren te sparen. De woonboerderij is helaas verloren gegaan. Er waren geen mensen of dieren meer in de woning aanwezig.

13.40 uur: Bij de brand in Rottevalle komt veel rook vrij. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

13.20 uur: Update brand Rottevalle: we zijn inmiddels ter plaatse en gestart met het blussen. Er is opgeschaald naar ‘zeer grote brand’ zodat we genoeg materieel ter plaatse krijgen. De brand was bij aankomst van de eerste eenheid al uitslaand en staat volledig in de brand.

13.00 uur: We zijn gealarmeerd voor een brand in een woonboerderij in Rottevalle. Omdat het om een woning gaat met een rieten dak is opgeschaald naar grote brand. De woordvoerder gaat ter plaatse.

----

Vrijdag 8 maart 2024: grote brand Franeker

In Franeker is brand uitgebroken in een loods. Er is opgeschaald naar zeer grote brand. 

18.51 uur: In Franeker is het sein ‘brand meester’ gegeven. De brand is onder controle, de eerste eenheden pakken weer in en gaan terug naar de kazerne. Het nablussen en de daarvoor benodigde sloopwerkzaamheden, zullen nog enige tijd in beslag nemen. Einde berichtgeving over dit incident.

18.23 uur: Het pand in Franeker bestaat uit 32 units. Deze units zijn in gebruik voor verschillende doeleinden. De beheerder van het pand zal de gebruikers informeren.

18.14 uur: de NL-Alert voor de brand in Franeker is ingetrokken. De brand is onder controle. Als je geen last meer hebt van de rook, dan kun je ramen en deuren weer openen en de ventilatie aanzetten. 

17.45 uur: In Franeker zijn we nog steeds druk bezig met blussen. We zijn sloopwerkzaamheden aan het doen om de brandhaarden in het pand beter te kunnen bereiken.

17.18 uur: De NL-Alert is verzonden naar dit gebied tussen Franeker en Harlingen: 

Verzendgebied NL-Alert 8 maart 2024

Heb je een NL-Alert ontvangen terwijl je niet in dit gebied bent? Of kreeg je geen NL-Alert, terwijl je er juist wel bent? Op deze websitepagina leggen we uit hoe dat kan. 

17.06 uur: vanwege de rookontwikkeling hebben we zojuist een NL-Alert verzonden. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

16.24 uur: Bij de brand in Franeker komt veel rook vrij. Rook is altijd schadelijk. Blijf uit de rook! Heb je last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

16.17 uur: Het gaat om een uitslaande brand. Er staan veel mensen te kijken naar de brand. Dat maakt het lastiger voor de aanrijdende hulpdiensten om de brand te bereiken. Geef de hulpverleners de ruimte!

16.07 uur: We zijn opgeroepen voor een brand aan De Roede in Franeker. De brand is opgeschaald naar ‘groot’. De woordvoerder gaat ter plaatse.

----

Maandag 4 maart 2024: brand Buitenpost

13.13 uur: We hebben de brand afgeblust en doen nu een naverkenning. We hebben een hond veilig uit de woning kunnen halen. De woning heeft de nodige schade opgelopen. Stichting Salvage helpt de bewoners bij het afhandelen daarvan. Einde berichtgeving over dit incident.

12.54 uur: Wij zijn op dit moment aan De Wiek in Buitenpost, waar brand is in een woning. We hebben opgeschaald naar middelbrand; een tweede tankautospuit komt ter plaatste. Meer informatie volgt.

----

Zondag 3 maart 2024: Drachten (GRIP1)

In Drachten is brand uitgebroken in een flatgebouw. Omdat er veel rook in het flatgebouw is verspreid, moet een groot deel van de bewoners het gebouw tijdelijk verlaten. 

22.25 uur: Bijna alle bewoners van het flatgebouw in Drachten zijn inmiddels weer terug naar huis. De bewoner van het appartement waar de brand uitbrak, kan voorlopig nog niet terug naar huis. Deze bewoner heeft tijdelijk een andere woning in dezelfde flat gekregen. Daarnaast moet een andere woning in het flatgebouw in Drachten eerst worden schoongemaakt voordat de bewoner daarvan terug naar huis kan. Deze bewoner heeft elders tijdelijk onderdak gevonden. Wij hebben afgeschaald naar GRIP 0. Einde berichtgeving over dit incident.

20.55 uur: Alle woningen in het flatgebouw zijn inmiddels door de brandweer gecontroleerd. We zijn nu samen met de beheerder van het gebouw in overleg welke bewoners terug kunnen naar hun woning. De bewoners worden daar zo snel mogelijk over geïnformeerd.

18.43 uur: We zijn op dit moment bezig met het controleren van alle woningen in het flatgebouw. Daarna kunnen we bepalen welke bewoners terug kunnen naar hun woning en voor welke bewoners langdurigere opvang nodig is.

18.38 uur: In Drachten is op dit moment opvang nodig voor 70 bewoners van het flatgebouw en een aantal huisdieren. De bewoners van de verdiepingen 1-5 zijn opgevangen in de bedrijfskantine van ziekenhuis Nij Smellinghe. Een aantal bewoners staat nog buiten naast een naastgelegen winkel. De bewoners van de 10e en 11e verdieping kunnen veilig in hun woning blijven. De 12e en 13e verdieping zijn onbewoond.

18.09 uur: De bewoners van het flatgebouw die uit hun woning moesten, zijn opgevangen in een naastgelegen winkel. Er staat nog steeds veel rook in het flatgebouw.

17.25 uur: In Drachten is met name binnen rookontwikkeling. We zijn aan het evacueren van mensen en dieren. Inmiddels opgeschaald naar GRIP We stellen onze COPI (coördinatie plaats incident) nabij de flat op. Hier woedde kort even een brand. De brand is geblust. Er is nog rook binnen. Bewoners worden geëvacueerd

17.21 uur: Omdat er in Drachten nog mensen in de flat aanwezig zijn en er veel rookontwikkeling is, hebben we vooral veel brandweermensen nodig. Daarom zijn er meerdere eenheden onderweg. Geef ons de ruimte!

17.18 uur: In Drachten hebben we inmiddels opgeschaald naar een Zeer Grote Brand. Het betreft een appartement in flatgebouw.

17.01 uur: Wij zijn onderweg naar een brand in een zorgcomplex aan de Haverstuk in Drachten. We hebben opgeschaald naar grote brand. Het complex wordt op dit moment ontruimd. De woordvoerder komt ter plaatse. Meer informatie volgt.

 

Actueel incident

Het kan soms een paar minuten duren voordat de informatie over een actueel incident (ook) op deze pagina staat. 

Dit kun je altijd doen om jezelf en anderen te helpen:

  • Rook is altijd schadelijk! Ruik je rook of zie je rook in jouw omgeving? Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de ventilatie uit. Als de rook en de rooklucht weer weg is, kun je alles weer openzetten en luchten. 
  • Geef hulpdiensten de ruimte. Zorg dat je hen niet in de weg staat. De hulpdiensten moeten zo snel mogelijk bij het incident kunnen komen en daar hun werk kunnen doen.
  • Stormt het, valt er heel veel regen of ligt er sneeuw of ijzel? Bel 112 alleen in acute, levensbedreigende situaties. Zo blijft 112 bereikbaar als elke seconde telt.
  • Hoe schakel je de ventilatie in huis uit? Meestal staat het ventilatiesysteem in de kelder, op zolder of in een technische ruimte. Je kunt het ventilatiesysteem uitschakelen door de stekker er uit te trekken. Is er geen stekker? Schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient. Zorg dat je weet welke groep het is, plak er bijvoorbeeld een sticker bij.

Op Omrop Fryslân is vaak al snel actuele informatie over een incident te vinden.

Oudere incidenten

Oude incidenten kun je teruglezen op de pagina incidenten in het verleden.