Wat doe jij in het verkeer bij zwaailicht en sirene?

Er nadert een politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene. Hoe kun je dan het beste reageren? En hoe voorkom je dat je jezelf of ander verkeer in gevaar brengt? 

Zeven tips bij sirenes en zwaailichten

 1. Blijf kalm en rustig.
  Kijk eerst wat de mogelijkheden zijn en kies dan wat je gaat doen. Doe dit pas op het moment dat dat ook veilig kan. Als ruimte maken tot een onveilige situatie leidt, dan is het ook voor het voorrangsvoertuig veiliger om even te wachten. Het voorrangsvoertuig zoekt zo veel mogelijk zelf zijn weg. Je kunt ervan uitgaan dat de bestuurder ziet waar het voorrangsvoertuig er door kan.
 2. Blijf op een rotonde rijden.
  Rij je op een rotonde, blijf dan op die rotonde totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.
 3. Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
 4. Houd afstand van je voorganger.
  Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.
 5. Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.
 6. Houd je aan de maximumsnelheid.
  Vervolg je weg totdat zich een mogelijkheid voordoet om ruimte te maken, zoals een rotonde of parkeerhaven.
 7. Houd je altijd aan de verkeersregels.
  Dit maakt je gedrag voorspelbaar voor de chauffeur van politieauto, brandweerwagen of ambulance. Door je aan de regels te houden voorkom je ook dat je ander verkeer in gevaar brengt.

Kijk regelmatig in je spiegels

Het is soms lastig een voorrangsvoertuig op tijd op te merken. Uit onderzoek blijkt dat het vaak voorkomt dat je het voorrangsvoertuig laat opmerkt als je rijdt met een wat hogere snelheid en het voorrangsvoertuig van achteren nadert. Je kunt het voorrangsvoertuig dan namelijk pas horen als het al vrij dichtbij is. Kijk daarom regelmatig in je spiegels, dan zie je een voorrangsvoertuig eerder.

Meer weten?

Kijk dan op: