Crises in 2023

Hieronder vind je een overzicht van alle GRIP incidenten in 2023.

Op zaterdag 1 april 2023, rond 18.45 uur, krijgt de brandweer een melding van een woningbrand in Heerenveen. De woonruimte bevindt zich boven een grillroom aan het Breedpad. Bij aankomst van de brandweer is het al een grote brand en wordt er vervolgens opgeschaald naar zeer grote brand. De brandhaard bevindt zich in het dak van het pand. Er worden sloopwerkzaamheden verricht om beter bij de brand te kunnen.

De klanten die aanwezig zijn in de grillroom worden geëvacueerd. Ook omliggende huizen worden ontruimd. De brand trekt veel publiek. De hulpdiensten roepen mensen op niet naar het centrum te komen. Door de rookontwikkeling bij de brand wordt er een NL-Alert verstuurd.

Rond 19.45 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1. Door de ernst van de brand is er coördinatie nodig tussen de verschillende hulpdiensten. De verdiepingen van de grillroom zijn ingestort en liggen op de grond. De twee appartementen die in het pand zaten zijn volledig verloren gegaan. De gebouwen naast de grillroom hebben geen schade opgelopen.

Zie ook:

Vlak na 18.00 uur op zaterdag 11 maart 2023 krijgt de brandweer melding van een gasexplosie in Oosterwolde. Het incident vindt plaats op de tweede verdieping van het gebouw aan de Gijenham. Eén van de twee bewoners loopt brandwonden op. De bewoner is zelfstandig naar het ziekenhuis gegaan. De explosie heeft grote schade tot gevolg, vooral aan de zijmuur van het gebouw. Er wordt al snel opgeschaald naar GRIP 1 om zo de hulpverlening in goede banen te leiden.

Er blijkt geen sprake te zijn van brand. Wel is er paniek onder de bewoners. Het gebouw moet ontruimd worden. In totaal worden er zo'n twintig bewoners van dertien woningen geëvacueerd. De bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis. De brandweer inspecteert het gebouw op eventuele gaslekken en brandgevaar. Na inspectie blijkt het gebouw te onveilig om binnen te gaan. De Gemeente Ooststellingwerf en Woon Friesland zullen kijken welke vervolgstappen nodig zijn.

De politie wijst het gebouw aan als een plaats-delict, om de exacte oorzaak beter te kunnen onderzoeken.  

Zie ook