Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Crises in 2021

Hieronder vind je een actueel overzicht van alle GRIP incidenten in 2021.

Op zondag 22 augustus 2021 viel er veel regen in Fryslân. In Woudsend was veel overlast: in enkele uren tijd viel daar maar liefst 80 tot 90 millimeter water. Deze hoeveelheid regen valt normaal gesproken in een hele maand. Deze hoeveelheid water kon het riool niet aan. Daardoor hadden veel mensen wateroverlast en daardoor schade aan hun woning of bedrijf. Toegangswegen naar Woudsend waren tijdelijk afgesloten en een zeilschool was korte tijd ontruimd.

De hulpdiensten waren zondag aanwezig om het water weg te pompen. Meerdere brandweerkorpsen uit de regio hebben geholpen en ook Wetterskip Fryslân zette extra materieel in. De gemeentelijke reinigingsdienst is maandag 23 augustus gestart met het opruimen en schoonmaken van de straten.

Zie ook:

Op donderdag 1 juli 2021 is op Vliegbasis Leeuwarden een F-16 bij het opstarten een tegenoverstaand gebouw ingereden. De Belgische vlieger heeft zichzelf met de schietstoel in veiligheid kunnen brengen. Hij raakte daarbij gewond. Naast de vlieger is ook een tweede persoon gewond geraakt.

Zie ook:

Lees hier het interview

 

Op donderdag 20 mei 2021 breekt er brand uit bij Van der Wal Hout aan de Woudweg in Noardburgum. Een loods van 100x40 meter staat in brand en slaat over naar het woonhuis. Er komt veel rook vrij; daarom is een NL-Alert verzonden. De loods en het woonhuis moeten als verloren worden beschouwd. Er waren geen personen meer in het pand aanwezig.

Er zijn bij de brand dunne scherpe delen van zonnepanelen, die op het dak van de loods lagen, vrijgekomen. Deze deeltjes hebben zich verspreid in een gebied van meerdere kilometers rondom Noardburgum.

Zie ook:

Op woensdagnacht 12 mei 2021 breekt er brand uit in een loods op de vuilstort van Omrin aan de Greunsweg in Leeuwarden. Omdat er veel rook vrijkomt is er een NL-Alert verzonden. De hal met papier en grof huishoudelijk vuil is totaal verwoest.

Zie ook:

Op 16 april 2021 legt een uitslaande brand de snoepfabriek van Continental Candy Industries aan De Bolder in Drachten in de as. Alle medewerkers zijn veilig buiten gekomen. Omdat er veel rook vrijkomt is een NL-Alert verzonden.

Zie ook:

Op maandag 25 januari 2021 worden 32 huizen aan de Westhemstraat in Sneek ontruimd omdat er gas is vrijgekomen. Het gaslek wordt door Liander gedicht, waarna de brandweer alle woningen controleert. Na drie uren kunnen de bewoners terug hun huis in.

Zie ook:

Op woensdag 6 januari 2021 gaat een man in een woning in Oosterwolde door het lint. De politie probeert hem te overtuigen mee te werken en de woning te verlaten. Nadat de man in de woning is aangehouden wordt hij meegenomen naar het politiebureau. Ook zal voor hem de geestelijke gezondheidszorg worden ingeschakeld.

Zie ook:

Op zaterdag 2 januari 2021 ontstaat in Dronrijp brand in een woonvorm voor mensen met dementie. Omdat het pand vol staat met rook worden de bewoners geëvacueerd en opgevangen in een locatie naast de woonvorm. In de loop van de dag kunnen de bewoners weer terug naar hun appartement. Drie personen worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Zie ook: