Crises in 2019

Hieronder vind je een actueel overzicht van alle GRIP incidenten in 2019.

Op dinsdag 31 december 2019 ontstaan in een dichte mist twee kettingbotsingen: eerst op de A32 bij Akkrum, kort daarna op de A7 bij Heerenveen. Op de A32, waar 30 auto’s op elkaar botsen, komt één persoon om het leven. 17 mensen raken licht gewond en 2 mensen lopen zwaarder letsel op. Op de A7 botsen 40 auto’s op elkaar. Hier raken 8 mensen gewond. De betrokkenen bij beide botsingen worden opgevangen; een aantal personen kan zelf naar huis, voor de anderen wordt een slaapplaats geregeld.

Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant.

 

https://www.lc.nl/friesland/Betrokkenen-over-kettingbotsing-A32-In-één-keer-kwam-er-een-witte-deken-over-de-auto.-Ik-zag-zelfs-mijn-motorkap-niet-meer-25192397.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

In sporthal Doniahal in St. Nicolaasga woedt op vrijdag 29 november 2019 een grote uitslaande brand. Daarbij komt veel rook vrij, die over het dorp trekt. Op het moment van de brand zijn er geen mensen aanwezig in het pand. Door de brand is de sporthal de komende tijd niet bruikbaar; alle sportevenementen die in de hal zouden worden georganiseerd, worden afgelast.

Zie ook het artikel op Omrop Fryslân

Voor de tweede keer in vier dagen tijd woedt er een brand in een portiekflat in de Boksdoornstraat in Leeuwarden. De brand woedt in de kelder en het trappenhuis staat vol rook. Daardoor kunnen de mensen in de zes bovenliggende appartementen het pand niet via het trappenhuis ontvluchten. De brandweer haalt alle bewoners en een aantal huisdieren veilig uit hun woningen. Drie personen zijn door het ambulancepersoneel gecontroleerd.

Zie ook het artikel op Omrop Fryslân.

Twee van de drie kippenstallen bij een agrarisch bedrijf in Niawier gaan door een zeer grote brand op 14 augustus 2019 verloren. Hierbij komen 42.000 kippen om. De derde stal loopt schade op. Vier personen zijn onderzocht op rookinhalatie.  

Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant.

Door een landelijke telefoniestoring bij KPN op 24 juni 2019 zijn de noodnummers 112 en 0900-8844 vier uur lang niet bereikbaar. Alle veiligheidsregio’s in Nederland schalen op naar GRIP 2. Via social media, regionale en landelijke NL-Alerts worden inwoners geïnformeerd over de storing en worden alternatieve nummers gedeeld om de meldkamer te kunnen bereiken. Daarnaast zijn alle brandweerkazernes bemand en is er extra hulpverlening op straat aanwezig.

Zie ook het nieuwsbericht op onze website.

Op vrijdagmiddag 14 juni 2019, Een dag voor de feestelijke heropening gaat de Estafette Kringloopwinkel aan de Professor Zernikestraat in Sneek door een grote brand op vrijdagmiddag 14 juni 2019 volledig verloren. Een naastgelegen gebouw wordt uit voorzorg ontruimd, maar blijft gespaard. Vanwege de grote rookontwikkeling wordt een NL-Alert verstuurd. Enkele personen worden onderzocht omdat zij rook hebben ingeademd.

Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant.

Bij een brand in zorggebouw WilhelminaOord aan de Sietze Hepkemalaan in Sint Nicolaasga komt op woensdagavond 5 juni 2019 een 70-jarige bewoner om het leven. Eén persoon wordt vanwege het inademen van rook naar het ziekenhuis gebracht. Het gebouw wordt ontruimd en de bewoners worden tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen kapschuur.

Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant.

Een woonboerderij met opvang voor pleeghulp in Sint Jacobiparochie gaat op dinsdagmiddag 16 april 2019 verloren bij een grote brand. Tijdens de brand zijn drie kinderen en een begeleider thuis. Iedereen kan op tijd en snel naar buiten komen. De woningen naast het pand worden tijdelijk ontruimd en lopen lichte schade op. Voor de bewoners van de woonboerderij wordt een vervangende woonlocatie geregeld.

Zie ook het artikel op Omrop Fryslân.

In één van de paviljoens van zorginstelling De Zeuvenakkers in Appelscha woedt op zondagmiddag 3 maart 2019 een korte uitslaande brand. Hierbij raken twee mensen gewond.

Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant.

Op donderdag 28 februari 2019 ontstaat chaos op de A32 van Heerenveen richting Leeuwarden. Door de dichte mist ontstaan er meerdere ongevallen. In totaal zijn 41 voertuigen betrokken bij meerdere ongevallen. Twee mensen raken zwaargewond en zeven mensen lichtgewond. Acht mensen zijn doorverwezen naar een huisarts.

Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant.

Op vrijdagavond 11 januari komt een trein in botsing met een vrachtauto op de spooroverweg bij de fabriek van Friesland Campina in Leeuwarden. Dit zorgt voor een grote ravage op het spoor. Zes mensen raken lichtgewond, waaronder de machinist en de vrachtwagenchauffeur.

Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 slaan in de Noordzee boven de Waddeneilanden 342 containers van het schip de MSC Zoë overboord. Deze containers zijn voornamelijk gevuld met auto-onderdelen, speelgoed en meubels. Veel van deze inhoud en een aantal containers spoelen aan op de Friese Waddeneilanden en aan de Waddenkust in Fryslân en Groningen.

Zie ook onze pagina over de overboordgeslagen containers.

MSC Zoë op zee met overboord geslagen containersFoto: Kustwacht