Wateroverlast in Buitenpost

28 mei 2024

Maandag 20 mei 2024 krijgt Buitenpost te maken met grote wateroverlast door extreme regenval. Op sommige plekken staat er 30 centimeter water. Rond 17.30 uur wordt er opgeschaald naar een GRIP 1, zodat de verschillende hulpdiensten beter met elkaar kunnen samenwerken.

De wolkbreuk zorgt voor flinke overlast. In Buitenpost valt er hagel en extreem veel regen, waardoor straten onder water komen te staan. De begane grond van woonzorgcentrum Haersmahiem en de Fonteinkerk, waar 60 Oekraïners worden opgevangen, worden ontruimd. Er wordt gewaarschuwd om te letten op putdeksels onder water die los kunnen zitten. 

Ook jouw straat kan door een dikke hoosbui zomaar blank komen te staan. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor:

  • Hoor of zie je het rioolwater opborrelen in de wc en gootsteen? Maak dan de wc's, gootsteen, wastafels en fonteintjes dicht met zware zakken, zodat het water niet omhoog kan komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld vuilniszakken, jutezakken of kussenslopen gevuld met zandbakzand, tuinaarde, strooizout, wat je maar in huis hebt.
  • Ga geen ondergelopen straten op, tenzij het noodzakelijk is om iemand te helpen. Putdeksels kunnen losraken. Daardoor kun je in een gat in de straat lopen of fietsen en jezelf bezeren.
  • Rijd niet met je auto door getroffen straten of buurten. Dat hindert de hulpdiensten. Bovendien veroorzaak je er golven mee, waardoor er (extra) water over de drempels van de huizen in de straat kan stromen. Dat levert schade op.
  • Staat er water in een (deel van) je woning? Sluit dan de stroom af, in elk geval voor dat deel van het huis waar water staat. Daarmee voorkom je dat de stroom eruit klapt en apparatuur schade oploopt, of dat er brand ontstaat.
  • Het water op straat is vuil water. Ben je nat geworden door dit water? Was jezelf dan goed zodra dat kan en trek schone, droge kleren aan.

Bekijk voor meer informatie en tips onze pagina over extreme regen.