Veilig op vakantie: een goede voorbereiding is het halve werk

29 mei 2023

Eindelijk, tijd voor vakantie! Vrij van je werk, tijd om te genieten en te ontspannen. Blijf je lekker thuis of ga je op reis? Als je op reis gaat, dan is het natuurlijk belangrijk om dat veilig te doen. We geven een aantal tips en informatie om veilig te kunnen genieten.

Als je op reis gaat, dan is het belangrijk om van te voren een aantal dingen te checken of te regelen. Weet jij bijvoorbeeld hoe je in het buitenland de hulpdiensten kunt bereiken, waar je het reisadvies van je bestemming kunt vinden en wat je verplicht in je auto mee moet hebben?

Alarmnummer 112

Je kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen. Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. In de meeste landen kun je Engels spreken met de alarmcentrale. Vaak ook Frans of Duits. Het alarmnummer is gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons. Je belt alleen naar het alarmnummer als er een noodgeval is en elke seconde telt. Bijvoorbeeld bij een brand, een ongeval of als je getuige bent van een misdrijf. Naast het alarmnummer zijn er ook andere nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat je vertrekt welke noodnummers er zijn op jouw bestemming. Meestal vind je deze informatie op de website van de overheid van het land. Sla deze nummers op in je telefoon.

Reisadvies en informatie over jouw reisbestemming

Wil je meer informatie hebben over jouw reisbestemming? Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je alle betrouwbare reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht als het reisadvies verandert. In de app lees je onder andere:

 • Het reisadvies; lees wat de kleurcode is, welke veiligheidsrisico’s er zijn en wat je nodig hebt voor je reis
 • Wat wel en niet mee mag in je bagage op de terugweg naar Nederland
 • Wat je moet doen als je in nood bent, zoals een ziekenhuisopname of als je je paspoort kwijt bent.
 • Hoe je valuta kunt omrekenen

Onderweg met de auto

Op de website van de ANWB vind je een heleboel informatie over als je met de auto op vakantie gaat. Ze geven bijvoorbeeld informatie over het verkeer op de Europese wegen of hoe het tanken in het buitenland werkt. Verder vind je ook praktische informatie per land (of je bijvoorbeeld vignetten of milieustickers nodig hebt)  en kun je de Fijne Vakantie Check doen.

In veel landen ben je verplicht om een EHBO-doos of gevarendriehoek mee te nemen. Bekijk van te voren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes. Lees hier wat verplicht mee moet in de auto in het buitenland.

Op de boot

Brand op een boot is extra gevaarlijk omdat vluchten vaak niet makkelijk is. Aan boord zijn er daarom bijzondere voorzorgsmaatregelen en handelingen nodig als er toch brand uitbreekt. Het meest voor de hand liggende blusmiddel aan boord is water. Houd dus altijd een emmer aan een lijn binnen handbereik. Zorg ervoor dat het vluchtplan bij iedereen bekend is en houd vluchtwegen altijd vrij. Ook moet je voldoende reddingsvesten bij je hebben en bewaar ze op een toegankelijke plaats. Meer over veiligheid op een boot lees je in de folder Brandveilige vakantie van Brandweer Nederland.

Meer weten?

     Bekijk de

folder Brandveilige vakantie

     van Brandweer Nederland. Een goede en vooral veilige vakantie gewenst!