“Met je voeten in het bluswater” – Priscilla Klock over haar werk als communicatieadviseur CoPI
Wat drijft iemand om op te staan als de pieper gaat, midden in de nacht of tijdens een drukke zaterdagavond? Priscilla Klock is woordvoerder van Brandweer Fryslân en communicatieadviseur CoPI. In dit interview vertelt ze waarom ze dit werk zo graag doet, blikt ze terug op een recente brand in het centrum van Leeuwarden, en deelt ze een paar praktische tips voor als je zelf ooit in een crisissituatie belandt.
Van kantoor naar crisis
"De functie van woordvoerder Brandweer Fryslân en Communicatieadviseur CoPI vervul ik naast mijn werk van communicatieadviseur bij de veiligheidsregio. Waarom ik dit doe? In mijn normale werk heb ik een kantoorbaan. Het is heel fijn om daarnaast in het veld echt met je voeten in het bluswater te kunnen staan en op die manier iets te kunnen betekenen in het incident. Je werkt onder tijdsdruk samen met alle andere hulpdiensten en brengt zo snel mogelijk de informatie die nodig is voor de getroffen en betrokken personen naar buiten. Werken binnen die dynamiek is een mooie aanvulling op mijn – overigens ook niet echt saaie – kantoorbaan."
Een zaterdagavond vol rook en blauwe zwaailichten
"Mijn laatste GRIP-incident was de grote brand op zaterdagavond 1 maart in de binnenstad van Leeuwarden. Toen de pager rond 21.15 uur ging met de brandmelding “horecagelegenheid Ruiterskwartier”, was eigenlijk meteen al duidelijk dat dit incident snel opgeschaald zou worden. Het centrum van Leeuwarden op een zaterdagavond, veel publiek op de been natuurlijk... En inderdaad, binnen tien minuten werd opgeschaald naar GRIP 1.Het is altijd spannend om een incident in te gaan, je weet natuurlijk nooit wat je precies aantreft of hoe de situatie zich ontwikkelt. Gaat de wind draaien? Worden de hulpdiensten gehinderd door het publiek wat in groten getale aanwezig was? Hoe zit het met het naastgelegen theater en de bioscoop, staan die in de rook? En zo ja, wat wordt het plan dan?
Alle kwartjes vielen gelukkig de meest gunstige kant op: Op het moment dat de brandweer arriveerde, waren er geen mensen meer in het pand waar de brand woedde. De bezoekers van het theater konden blijven zitten, de wind bleef redelijk stabiel en het aanwezige stapperspubliek bleef op afstand en liet de hulpdiensten hun werk doen. Ook de horecagelegenheden in het centrum waren coöperatief en boden daar waar het kon onderdak aan voor de mensen die tijdelijk hun woning moesten verlaten. Binnen het crisisteam CoPI was de samenwerking ook goed, iedereen wist wat hem of haar te doen stond, dus de vergaderingen waren kort en effectief."
Weet waar de nooduitgang is
"Ben je zelf in een horecagelegenheid? Kijk dan altijd waar de nooduitgang is. In geval van een brand of calamiteit weet je dan in ieder geval hoe je naar buiten kunt komen. Volg daarbij de aanwijzingen van het personeel op. Daarnaast blijf ik herhalen: Blijf altijd uit de rook en laat de hulpdiensten hun werk doen."
Wil je meer weten over hoe jij je kunt voorbereiden als je in een drukke omgeving bent? Check dan Fryslanveilig.nl.