Jouw bedrijf zo veilig mogelijk

Een veiligheidsregio richt zich vooral op risicovolle bedrijven. Maar ook voor andere bedrijven is veiligheid een belangrijk onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfshulpverlening en brandveiligheid. Er zijn verschillende instanties die je verder kunnen helpen.

Wat doet de veiligheidsregio voor organisaties?

Veiligheidsregio Fryslân helpt en adviseert bedrijven met een verhoogd risicoprofiel, de zogenaamde BRZO-bedrijven van Fryslân. Deze bedrijven vallen onder het ‘Besluit risico's zware ongevallen’. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen in opslag heeft. 

Ook adviseren en ondersteunen we zorginstellingen. Onder andere over hoe ze om moeten gaan met de uitval van water of elektriciteit, of over een tekort aan personeel tijdens een griepepidemie. 

Waar kun je terecht als bedrijf?

Ben je geen BRZO-bedrijf, dan kun je voor veel informatie over veiligheidsonderwerpen terecht bij je eigen brancheorganisatie. 

Bedrijfshulpverlening en calamiteitenplannen

Op de site van jouw brancheorganisatie vind je onder andere informatie over bedrijfshulpverlening, calamiteitenplannen en keurmerken. Een overzicht van brancheorganisaties - zowel profit als non-profit - vind je op de site van het ondernemersplein.

Elke werkgever is overigens wettelijk verplicht om bedrijfshulpverlening (BHV) te organiseren. De BHV-verplichting staat in de Arbowet. 

Brandveiligheid

Wil je meer weten over maatregelen die je kunt nemen om de brandveiligheid te verhogen? Kijk dan eens op de website van het ondernemersplein.

Risico-inventarisatie & evaluatie

Volgens de Arbowet is elke werkgever ook verplicht om een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) te maken. Meer informatie hierover vind je op het Arboportaal 

Wat moet ik doen bij een ramp of crisis?

Iedere ramp of crisis is anders, maar voor bijna elke noodsituatie geldt:

  • Hoor je de sirene? Ga naar binnen en sluit deuren en ramen en zet de rampenzender Omrop Fryslân aan.
  • Waarschuw en informeer mensen in je omgeving.
  • Ben je gewond of verkeer je in direct gevaar? Alarmeer dan de hulpdiensten of probeer anderen om hulp te vragen.
  • Ben je zelf niet gewond, help dan waar mogelijk anderen. 

Meedoen met een rampenoefening?

Wil je meedoen met een rampenoefening om bijvoorbeeld te kijken of jouw calamiteitenplan in de praktijk goed werkt? Neem contact met ons op, dan kijken we wat de mogelijkheden zijn. 


Contact

Wil je meedoen met een rampenoefening om bijvoorbeeld te kijken of jouw calamiteitenplan in de praktijk goed werkt? Neem contact op met de afdeling Crisisbeheersing, dan kijken we wat de mogelijkheden zijn.