Ben je op zoek naar meer informatie over het coronavirus? Bekijk onze coronapagina of bel 0800-1351.

Cybersecurity

Digitale bedreigingen komen steeds vaker voor. Ze verschillen in soort en omvang. Van een computervirus op je pc thuis tot een grootschalige cyberaanval, gericht om onze energietoevoer of ons telefoonnet plat te leggen. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor door te weten welke vormen er zijn en wat je kan doen om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt.
Iemand in een vest met capuchon die aan het coderen is, donkere foto

DDos-aanval

Weet jij wat een DDos-aanval is? Weet je wie er risico loopt op een DDos-aanval en hoe je jezelf hier tegen kan beschermen? Lees meer op de website van Alert Online.

DDos-aanval DDos-aanval

Twee kinderen die naar een laptopscherm kijken en allebei één oortje in

Je kind veilig online

Als ouder speel je een grote rol in de bewustwording van kinderen bij het veilig gebruik van internet en social media. Op de website van Alert Online vind je een aantal tips die je kunt toepassen om samen met je kinderen de online veiligheid te vergroten.

 

Website Alert Online Website Alert Online

Tips

Hier lees je tips die je helpen om je tegen allerlei cybergevaren te beschermen. Tip 1: niet alleen lezen, maar ook gelijk doen!

Maak regelmatig back-ups

Van je computer, maar ook van je foto’s en bestanden op je telefoon en tablet. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bestanden gegijzeld worden. Kijk op hier voor stap-voor-stap-uitleg hoe je een back-up maakt.

Draai regelmatig updates van al je software

Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen. Kijk op de website van Veilig Internetten hoe je dit instelt voor bijvoorbeeld je besturingsprogramma en je internetbrowser.

Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails

Leer valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen je persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware op je computer te installeren. Op de website van Veilig Internetten vind je een aantal kenmerken waaraan je een valse e-mail kunt herkennen. Ook op de site van Fraudehelpdesk is veel informatie te vinden over bijvoorbeeld identiteitsfraude, maar lees ook direct deze 11 tips over het voorkomen van identiteitsfraude. Twijfel je? Neem dan contact op met de instantie van wie de e-mail afkomstig lijkt. Gaat het mis? Meld identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI). Overigens vissen criminelen niet alleen via de e-mail naar gegevens, maar ook via de telefoon.

Bescherm je online privacy

Het is echt niet nodig dat iedereen alles van je weet. Gebruik de incognitomodus van je browser. Beheer en verwijder cookies. En vergeet ook de privacy instellingen van je sociale media-accounts niet. Daarmee kun je in een paar stappen bewust keuzes maken met wie je informatie, foto’s en video’s deelt. Kijk op de website van Veilig Internetten voor een eenvoudig stappenplan voor verschillende sociale media.

Ga veilig om met je wachtwoorden

Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte eenvoudige wachtwoorden. Je kunt ook gebruik maken van een wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is als een digitale kluis waarin al je wachtwoorden, en gebruikersnamen, worden opgeslagen. Kijk op de website van Alert Online voor meer informatie over wachtwoordmanagers. Gebruik als het kan ook tweestapsverificatie, een extra functie om je online accounts te beveiligen. Daarmee moet je na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord nog een beveiligingscode invoeren. Die code wordt direct gestuurd naar een apparaat waar alleen jij toegang toe hebt, zoals je telefoon.

Maak je smartphone Boef-proof

Smartphones, tablets en laptops zijn een makkelijke prooi voor dieven. En bij diefstal bestaat er het risico dat persoonlijke en gevoelige informatie bij een ander terecht kan komen. Een wachtwoord of Touch ID is niet genoeg. Activeer daarom ook de blokkeerfunctie: kijk op de website van Alert Online voor meer informatie.

Kies bewust waar je een app toestemming toe geeft

Houd controle over wat een app van je weet. Op de website van Veilig Internetten vind je stap voor stap uitgelegd hoe je bepaalt tot welke gegevens je een app op je telefoon toegang geeft. Ook als ze al op je telefoon staan. Kijk ook op ConsuWijzer.nl. Daar lees je wat het betekent als je een app toegang geeft tot bijvoorbeeld jouw locatie, contactpersonen of foto’s.

Gebruik niet zomaar openbare wifi

Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Veiliger is om gebruik te maken van je databundel (3G of 4G verbinding). Maar dat kost geld en in bepaalde landen kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Daarom loont het om je te verdiepen in het gebruiken van een VPN-verbinding, zowel in Nederland als in het buitenland. Kijk op de website van Veilig Internetten voor meer informatie.

Bij alles geldt: wees altijd kritisch

Stel jezelf kritische vragen, zoals: Is de webwinkel te vertrouwen? Waar gaat de link naar toe? Wie vraagt je om persoonlijke informatie? Is het echt nodig een kopie van je identiteitsbewijs te sturen?


Animatieafbeelding van een station waarbij iemand op een bankje op zijn telefoon zit met een bubbel om hem heen

Informatie over Alert Online

Alert Online is in 2012 gestart op initiatief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het heeft de afgelopen jaren zijn best gedaan om de relevantie van cybercrime onder de aandacht te brengen en bedrijven te waarschuwen voor cybercriminelen. Ieder jaar vindt in oktober onder meer de cybersecurity maand plaats, waar Alert Online en haar partners meerdere activiteiten organiseren op het gebied van cybersecurity-bewustwording. In de rest van het jaar laat Alert Online eveneens van zich horen met diverse activiteiten.

Website Alert Online Website Alert Online
Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.