Veiligheid en gezondheid

Droogte en warmte kan risico’s opleveren voor kwetsbare groepen mensen en zorgt ervoor dat de kwaliteit van buitenzwemwater afneemt. De kans op natuurbranden neemt toe en evenementen moeten in sommige situaties het programma aanpassen door de droogte.

Zwemwater

In Nederland wordt op vele verschillende plaatsen in buitenwater gezwommen. Dat brengt altijd risico's met zich mee. Als je veilig wilt zwemmen in natuurwater, kies dan voor een officiële zwemlocatie. Die vind je op zwemwater.nl en in de gratis Zwemwaterapp.

Heb je vragen, opmerkingen of klachten over de zwemplek waar je hebt gezwommen of wilt zwemmen? Neem dan contact op met de zwemwatertelefoon door te bellen met 058-2925650.

Ga naar zwemwater.nl

In de zomer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Daarom wijst Rijkswaterstaat op de risico's.

Als je in buitenwater van slechte kwaliteit hebt gezwommen, kun je daar ziek van worden. Op de website van GGD Fryslân kun je lezen welke klachten je zou kunnen krijgen en wat je dan het beste kunt doen.

Zwemmen in natuurwater

Natuurbrandrisico

Als het droog is kan één vonkje al genoeg zijn voor het ontstaan van brand. De gevolgen daarvan kunnen enorm zijn! Help daarom mee om natuurbrand te voorkomen. De Brandweer geeft je hiervoor handige tips.

Ook goed om te weten: áls er ergens een natuurbrand is, ga dan niet kijken. De brandweer komt namelijk vaak met groot materieel ter plaatse. Dat betekent dat alle ruimte nodig is. Blijf dus weg van de brand en houd de weg vrij voor de hulpdiensten.

Meer over open vuur in de natuur

Stroomuitval

Tijdens warm en droog weer kan ook de stroom uitvallen. Bij warm weer kunnen de verbindingsstukken die tussen de stroomkabels zitten te warm worden en uitvallen. In Fryslân zitten er nog veel 40-50 jaar oude ‘nekaldietmoffen’ als verbindingsstukken tussen de stroomkabels. Die kunnen slecht tegen hoge temperaturen en droogte. Daarom kan in Fryslân stroomuitval bij warmte en droogte vaker voorkomen dan in de rest van het land, waar minder van dit type verbindingsstukken in de grond liggen. Op 27 juni 2020 legde Liander op Omrop Fryslân uit hoe dit precies zit.


Extra maatregelen bij evenementen

Droog en warm weer kan gevolgen hebben voor de organisatie van evenementen. Er kan bijvoorbeeld meer EHBO nodig zijn, of het is verstandig om extra drinkwater te verstrekken. Soms kan een evenement vanwege het weer niet door gaan, bijvoorbeeld een sportevenement.

Vergunning

Voor veel evenementen moet je een kennisgeving doen of een vergunning aanvragen bij de gemeente. Op de site van de gemeente waar jouw evenement gaat plaatsvinden vind je daar meer informatie over.

Op de website van Veiligheidsregio Fryslân kun je meer lezen over het organiseren van een veilig evenement.