Leider Team Bevolkingszorg

Fryslân,

Sta jij midden in de samenleving en wil je aan de slag bij een energieke overheidsorganisatie die bijdraagt aan een veilig en gezond Fryslân Solliciteer dan bij Veiligheidsregio Fryslân!

Ter versterking van het Team Bevolkingszorg zijn wij op zoek naar een: Leider Team Bevolkingszorg (piketfunctie)

Met en voor wie ga je werken?

Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Crisisbeheersing, Brandweer en GGD samen aan een veilig en gezond Fryslân. Samenwerken met andere organisaties staat hierbij centraal. Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Van Leider Team Bevolkingszorg tot monteur, van jeugdverpleegkundige tot P&O-adviseur: wij zijn allemaal Veiligheidsregio Fryslân. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van onze organisatie. Daarbij streven we naar een ‘Great Place to Work’ voor onze medewerkers. Dit betekent onder meer dat we aandacht hebben voor goed werkgeverschap, werkplezier en persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers.

Bevolkingszorg

Gemeenten hebben een algemene zorgplicht voor hun inwoners en vervullen daarmee een essentiële rol in crisisbeheersing en rampenbestrijding. Naast de verschillende hulpverleningsdiensten zijn gemeenten vanaf het eerste moment in een crisis uitvoerend betrokken. Nadat de hulpverleningsdiensten klaar zijn met hun werkzaamheden liggen er voor gemeenten vaak nog taken in het verschiet. De maatregelen en voorzieningen die gemeenten treffen met het oog op een ramp of crisis wordt bevolkingszorg genoemd.

De taken van bevolkingszorg zijn:

 • het verzorgen van crisiscommunicatie en het geven van informatie aan de bevolking;
 • het voorzien in opvang en verzorging van de bevolking;
 • het verzorgen van nazorg voor de bevolking;
 • het registreren van slachtoffers en schadegevallen;
 • het voorbereiden van de nafase.

Wat ga je doen?

Om ten tijde van een incident, ramp of crisis uitvoering te geven aan de bevolkingszorgtaken werken de Friese gemeenten nauw samen binnen het zogenoemde Team Bevolkingszorg. De Leider Team Bevolkingszorg stuurt in de betrokken gemeente het Team Bevolkingszorg aan. Het Team Bevolkingszorg bestaat afhankelijk van de aard en grootte van het incident uit één of meerdere Taakorganisaties. Je verzamelt en analyseert informatie uit de processen Bevolkingszorg en bepaalt daarop de belangrijkste risico’s. Op basis daarvan geef je leiding aan de crisisbesluitvorming binnen het team en de overdracht aan de dagelijkse gemeentelijke organisatie. De Leider Team Bevolkingszorg stemt af met en legt verantwoordelijkheid af aan de Algemeen Commandant Bevolkingszorg.

Inzetbaarheid

Wij bieden je een uitdagende en veelzijdige operationele neventaak, die je tijdens je reguliere baan uitvoert. Eén keer in de 6 weken ben je een week 24/7 oproepbaar (piket) en na alarmering binnen 90 minuten aanwezig in de betrokken gemeente. Daarnaast maak je 8 á 9 werkdagen op jaarbasis tijd vrij voor:

 • opleidingen, trainingen en oefeningen;
 • het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van deze nevenfunctie en het onderliggende werkproces;
 • het overdragen van kennis aan collega’s.

Als Leider Team Bevolkingszorg is het logisch dat jij beschikt over:

 • hbo werk- en denkniveau;
 • toestemming van je hoofdwerkgever om deze piketfunctie uit te voeren;
 • affiniteit met crisisbeheersing/rampenbestrijding en het bijpassende urgentiebesef;
 • kennis van en ervaring met een politiek/bestuurlijke omgeving;
 • het vermogen om te kunnen werken in een complexe en hectische omgeving waarin meerdere disciplines actief zijn;
 • politiek bestuurlijk inzicht en de competenties leiderschap, analytisch, samenwerkend en communicatief vaardig;
 • een flexibele instelling (geen 9-tot-5 mentaliteit);
 • de kernwaarden van Veiligheidsregio Fryslân: samenwerkend, nieuwsgierig, met eigenaarschap en klantgericht;
 • beheersing van de Friese taal (pre).

Bijzonderheden

Om deel uit te maken van het Team Bevolkingszorg is het vereist dat je werkzaam bent bij een Friese gemeente. Je ontvangt een piketvergoeding via je hoofdwerkgever. Daarnaast vormt het voorleggen van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Wil je meer weten over deze functie?

Neem dan contact op met Jan Regeling, clusterhoofd Crisisbeheersing, via telefoonnummer 06-15198695.

Word jij onze nieuwe collega?

Dan horen we graag van jou! Je kunt t/m uiterlijk 1 februari 2023 solliciteren via deze link. De eerste gesprekken vinden plaats op 7 februari 2023. We verzoeken je met deze dag rekening te houden.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, delen wel!

Vacature informatie

Solliciteer nu

Is je interesse gewekt?

Dan horen we graag zo spoedig mogelijk van jou! Je kunt solliciteren via onderstaande knop. Je kunt inhoudelijke vragen stellen aan Jan Regeling, clusterhoofd Crisisbeheersing, via telefoonnummer 06-15198695.

Sluitingsdatum 01 februari 2023

Onder Veiligheidsregio Fryslân vallen bestuurlijk -naast crisisbeheersing- ook GGD Fryslân en Brandweer Fryslân. Bij elkaar werken er circa 2.000 medewerkers, waarvan er meer dan 1.100 brandweervrijwilliger zijn. Daarnaast zijn er 200 crisisfunctionarissen uit andere organisaties actief voor Veiligheidsregio Fryslân. Onze organisatie staat midden in de samenleving. Op het gebied van veiligheid en gezondheid werken wij samen met tal van organisaties.

Veiligheidsregio Fryslân kenmerkt zich als betrouwbaar, slagvaardig en betrokken. Het hoofdkantoor staat in Leeuwarden. Daarnaast zijn er meer dan 120 locaties verspreid over heel Fryslân: van een brandweerkazerne in Joure tot een consultatiebureau in Dokkum.