Informatiemanager Regionaal Operationeel Team (ROT) (nevenfunctie)

Fryslân, nevenfunctie

Functie-inhoud

Als Informatiemanager Regionaal Operationeel Team (ROT) word je direct actief bij een grootschalig incident waarbij wordt opgeschaald. In eerste aanleg ondersteun je de Informatiemanager Commando Plaats Incident (CoPI) bij het opstellen van het multidisciplinaire startbeeld in het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Bij verdere opschaling naar GRIP 2 word je onderdeel van het ROT en acteer je onder verantwoordelijkheid van en in nauwe samenwerking met de Operationeel Leider. Je bent verantwoordelijk voor de (multidisciplinaire) sturing en coördinatie van het informatieproces in het ROT. Binnen het ROT ben je de regisseur in het informatieproces. Daarnaast vervul je als IM ROT de rol van Hoofd Sectie Informatiemanagement, die bestaat uit een Geo Informatiemedewerker (GIM) en naar behoefte uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld een Informatiecoördinator. Het ROT is gehuisvest in het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC) bij de Meldkamer in Drachten.

Tijdens grootschalige incidenten houd je het overzicht op het totaalbeeld en stuur je de functionarissen Informatiemanagement van de stafsectie Informatiemanagement aan. Je verzamelt, analyseert en beoordeelt samen met de stafsectie beschikbare informatie voor het opleveren van een kwalitatief hoogwaardig multidisciplinair (totaal)beeld. Waar mogelijk delegeer je de taken aan de stafsectie en bewaak je de voortgang. Verder neem je deel aan de ROT-vergaderingen. In de vergadering presenteer je het multidisciplinaire beeld van het incident. Voor, tijdens en na de vergaderingen werk je nauw samen met de operationeel leider (OL) en de adviseur OL: samen bereid je de vergaderingen voor en geef je gevraagd en ongevraagd advies over het multidisciplinaire informatieproces. 

Als Informatiemanager (ROT) is het logisch dat jij beschikt over:

 • hbo werk -en denkniveau.
 • affiniteit met hulpverlening/crisisbeheersing en het bijpassende urgentiebesef.
 • kennis van en ervaring met een politiek/bestuurlijke omgeving.
 • het vermogen om te kunnen werken in een complexe en hectische omgeving waarin meerdere disciplines (zoals de politie, brandweer en gemeente) actief zijn.
 • de competenties analyseren, leiderschap, oordelen, accuraat, stressbestendig en communiceren.
 • een flexibele houding (geen 9-tot-5 mentaliteit).
 • de kernwaarden van Veiligheidsregio Fryslân: samenwerkend, nieuwsgierig, met eigenaarschap en klantgericht.

Tijdsbeslag

 • vakbekwaam worden (éénmalig 60 uur) en blijven (jaarlijks circa 72,5 uur) door middel van opleiding, training en oefening;
 • de opleiding om vakbekwaam te worden start in het voorjaar 2023;
 • één week (7 dagen, 24 uur per dag) piket per 5 of 6 weken;
 • inzet bij incidenten een aantal keren per jaar.

Wat bieden we jou?

We bieden je een uitdagende en veelzijdige neventaak naast je huidige functie. Je maakt deel uit van een piketteam bestaande uit circa 6 personen, waarbij je een 5- of 6-wekelijks piket draait (uitgerust met pager). Je ontvangt hiervoor een piketvergoeding via jouw hoofdwerkgever.

Bijzonderheden

Wanneer je bij ons komt werken, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren. Interne en externe werving vinden gelijktijdig plaats. Voor externen geldt dat wij uitsluitend mensen zoeken die een dienstverband hebben bij een van onze ketenpartners. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne kandidaat voorrang. Een assessment maakt onderdeel uit van de selectie.

""

Vacature informatie

Solliciteer nu

Is je interesse gewekt?

Dan horen we graag zo spoedig mogelijk van jou! Je kunt tot uiterlijk zondag 27 november 2022 solliciteren. De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 8 december 2022. We verzoeken je met deze dag rekening te houden. 

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Gerben van Alst, afdelingshoofd crisisbeheersing, via 088 229 96 36.

Sluitingsdatum 28 november 2022

Werken bij Veiligheidsregio Fryslân

Onder Veiligheidsregio Fryslân vallen bestuurlijk -naast crisisbeheersing- ook GGD Fryslân en Brandweer Fryslân. Bij elkaar werken er circa 2.000 medewerkers, waarvan er meer dan 1.100 brandweervrijwilliger zijn. Daarnaast zijn er 200 crisisfunctionarissen uit andere organisaties actief voor Veiligheidsregio Fryslân. Onze organisatie staat midden in de samenleving. Op het gebied van veiligheid en gezondheid werken wij samen met tal van organisaties.

Veiligheidsregio Fryslân kenmerkt zich als betrouwbaar, slagvaardig en betrokken. Het hoofdkantoor staat in Leeuwarden. Daarnaast zijn er meer dan 120 locaties verspreid over heel Fryslân: van een brandweerkazerne in Joure tot een consultatiebureau in Dokkum.