Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Informatiemanager Regionaal Operationeel Team (ROT) (nevenfunctie)

Drachten, Onbepaalde tijd

Download de vacature


Functie-inhoud

Als Informatiemanager Regionaal Operationeel Team (ROT) word je direct actief bij een grootschalig incident waarbij wordt opgeschaald. In eerste aanleg ondersteun je de Informatiemanager Commando Plaats Incident (CoPI) bij het opstellen van het multidisciplinaire startbeeld in het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Bij verdere opschaling naar GRIP 2 word je onderdeel van het ROT en acteer je onder verantwoordelijkheid van en in nauwe samenwerking met de Operationeel Leider. Je bent verantwoordelijk voor de (multidisciplinaire) sturing en coördinatie van het informatieproces in het ROT. Binnen het ROT ben je de regisseur in het informatieproces. Daarnaast vervul je als IM ROT de rol van Hoofd Sectie Informatiemanagement welke bestaat uit een Geo Informatiemedewerker en naar behoefte uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld een Informatiecoördinator. Het ROT is gehuisvest in het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC) bij de Meldkamer in Drachten.

Tijdens grootschalige incidenten houd je het overzicht op het totaalbeeld en stuur je de functionarissen Informatiemanagement van de stafsectie Informatiemanagement aan. Je verzamelt, analyseert en beoordeelt samen met de stafsectie beschikbare informatie voor het opleveren van een kwalitatief hoogwaardig multidisciplinair (totaal)beeld. Waar mogelijk delegeer je de taken aan de stafsectie en bewaak je de voortgang. Verder neem je deel aan de ROT-vergaderingen. In de vergadering presenteer je het multidisciplinaire beeld van het incident. Voor, tijdens en na de vergaderingen werk je nauw samen met de operationeel leider (OL): samen bereid je de vergaderingen voor en geef je gevraagd en ongevraagd advies over het multidisciplinaire informatieproces. 

Ontwikkelingen op het gebied van data en technologie maken dat het ‘vak’ van informatiemanager binnen de crisisorganisatie in beweging is. We ontwikkelen ons steeds meer richting de rol van informatieknooppunt om informatie van partners continu met elkaar te verbinden, zodat we als crisisorganisatie altijd weten wat er in onze regio speelt, tijdig voorbereid zijn en effectief kunnen optreden als de situatie daar om vraagt. De informatiemanager wordt dus steeds meer een flexibel inzetbare netwerkmanager die gevoel heeft bij en ervaringen heeft met de ontwikkelingen op het gebied van informatie- en datatechnologie en deze ontwikkelingen helpt ‘omarmen’.

Als Informatiemanager (ROT) is het logisch dat jij beschikt over:

 • Hbo werk -en denkniveau.
 • Kennis van en ervaring met een politiek/bestuurlijke omgeving.
 • Het vermogen om te kunnen werken in een complexe en hectische omgeving waarin meerdere disciplines (zoals de politie, brandweer en gemeente) actief zijn.
 • De competenties analyseren, leiderschap, oordelen, accuraat, stressbestendig en communiceren.
 • Een flexibele houding (geen 9-tot-5 mentaliteit).
 • De kernwaarden van Veiligheidsregio Fryslân: samenwerkend, nieuwsgierig, met eigenaarschap en klantgericht.
 • Een opkomsttijd van 30 minuten in het crisiscentrum bij de meldkamer in Drachten.

Tijdsbeslag

 • Vakbekwaam worden (éénmalig 50 uur) en blijven (jaarlijks circa 100 uur) door middel van opleiding, training en oefening.
 • Eén week (7 dagen, 24 uur per dag) piket per 5 of 6 weken.
 • Inzet bij incidenten een aantal keren per jaar.

Wat bieden we jou?

Je maakt deel uit van een piketteam (bestaande uit circa 6 informatiemanagers), waarbij je een 5- of 6-wekelijks piket draait (uitgerust met pager). Je ontvangt hiervoor een piketvergoeding via jouw hoofdwerkgever.

Bijzonderheden

 • Wanneer je bij ons komt werken, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren.
 • Interne en externe werving vindt gelijktijdig plaats. Voor externen geldt dat wij uitsluitend mensen zoeken die een dienstverband hebben bij een van onze ketenpartners. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne kandidaat voorrang. Een assessment maakt onderdeel uit van de selectie.
 • De eerste gesprekken vinden plaats op dinsdag 4 september. We verzoeken je met deze dag rekening te houden.

Vacature informatie

Solliciteer nu

Is je interesse gewekt?

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Jan Regeling, clusterhoofd crisisbeheersing, via 088 22 991 17 of vanaf 17 augustus met Rika Leijstra, clusterhoofd crisisbeheersing, via 088 22 999 69.

Sluitingsdatum 23 augustus 2020

Meer over werken bij Veiligheidsregio Fryslân

Onder Veiligheidsregio Fryslân vallen bestuurlijk - naast crisisbeheersing- ook GGD Fryslân en Brandweer Fryslân. Bij elkaar werken er circa 2.000 medewerkers, waarvan er meer dan 1.100 brandweervrijwilliger zijn. Daarnaast zijn er 200 crisisfunctionarissen uit andere organisaties actief voor Veiligheidsregio Fryslân. Onze organisatie staat midden in de samenleving. Op het gebied van veiligheid en gezondheid werken wij samen met tal van organisaties,

Veiligheidsregio Fryslân kenmerkt zich als betrouwbaar, slagvaardig en betrokken. Het hoofdkantoor staat in Leeuwarden. Daarnaast zijn er meer dan 120 locaties verspreid over heel Fryslân: van een brandweerkazerne in Joure tot een consultatiebureau in Dokkum.