Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Informatiemanager CoPI (nevenfunctie)

Nevenfunctie,

Heb jij interesse in een rol tijdens crises en kun jij onder stressvolle omstandigheden zorgvuldig werken, relevante informatie ontleden en verbanden leggen tussen gegevens? Ben jij ‘crisisalert’ en communicatief vaardig? Oftewel, kun je informatie aan anderen overdragen in duidelijke taal en/of op schrift? Kom dan het piketteam informatiemanagers CoPI versterken als: Informatiemanager CoPI (nevenfunctie).

Met en voor wie ga je werken?

Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Crisisbeheersing, Brandweer en GGD samen aan een veilig en gezond Fryslân. Samenwerken met andere organisaties staat hierbij centraal. Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Van Leider CoPI tot monteur, van jeugdverpleegkundige tot P&O-adviseur: wij zijn allemaal Veiligheidsregio Fryslân. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van onze organisatie. Daarbij streven we naar een ‘Great Place to Work’ voor onze medewerkers. Dit betekent onder meer dat we aandacht hebben voor goed werkgeverschap, werkplezier en persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers.

Wat ga je doen?

Bij een grootschalig incident of crisis wordt de samenwerking tussen de hulpverleningsdiensten bij de plaats van een incident aangestuurd door het Commando Plaats Incident (CoPI). Om als CoPI goede besluiten te kunnen nemen, moet de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar zijn voor de juiste personen. Bijvoorbeeld informatie over de aard en omvang van het incident, de effecten en de wijze van bestrijden. Het is hierbij erg belangrijk dat alle informatie die relevant is voor de bestrijding actief beschikbaar wordt gesteld aan de hulpdiensten.

Als informatiemanager coördineer je dit proces:

 • Je verzamelt, analyseert en beoordeelt zelfstandig informatie in het CoPI.
 • Je draagt zorg voor een eerste analyse en beeldvorming. Dit omvat eveneens de ‘aanrijfase’ van een GRIP-opschaling. Je draagt daarin bij aan de ontwikkeling van een ‘startbeeld’.
 • Je draagt zorg voor een continu proces van adequate en juiste informatievoorziening in het CoPI.
 • Je verwerkt de informatie in een totaalbeeld en zorgt dat deze (via een digitaal informatiesysteem) toegankelijk wordt voor alle betrokken partijen.
 • Je presenteert bij iedere vergadering het actuele situatiebeeld aan het CoPI.
 • Je onderhoudt nauw contact met de informatiemanagers, die in de andere crisisteams actief zijn.

Als Informatiemanager CoPI is het logisch dat jij beschikt over:

 • hbo werk- en denkniveau.
 • toestemming van je werkgever om deze nevenfunctie uit te voeren.
 • affiniteit met hulpverlening/crisisbeheersing en het bijpassende urgentiebesef.
 • het vermogen om te werken in een complexe en hectische omgeving waarin meerdere disciplines (zoals politie, brandweer, GHOR en bevolkingszorg) actief zijn.
 • accuratesse, stressbestendigheid en gevoel voor informatie- en communicatietechnologie.
 • een flexibele instelling, geen ‘9-tot-5 mentaliteit’.
 • de kernwaarden van Veiligheidsregio Fryslân: samenwerkend, nieuwsgierig, met eigenaarschap en klantgericht.
 • een rijbewijs B.
 • een opkomsttijd van 30 minuten op het plaats van incident binnen Fryslân.

Tijdsbeslag

 • vakbekwaam worden (éénmalig ca. 60 uur) en blijven (jaarlijks circa 100 uur) door middel van opleiding, training en oefening.
 • de opleiding om vakbekwaam te worden start in oktober 2021.
 • één week (7 dagen, 24 uur per dag) piket per 6 weken.
 • inzet bij incidenten een aantal keren per jaar.

Wat bieden we jou?

We bieden je een uitdagende en veelzijdige operationele neventaak naast je huidige functie. Als je over de vereiste opleiding en ervaring beschikt, werk je jaarlijks circa 100 uur aan je vakbekwaamheid. Tijdens de inwerkfase zullen er een aantal extra opleidingsactiviteiten worden gepland. De kosten van opleiding, training en oefening worden door de afdeling Crisisbeheersing betaald. Voor de beschikbaarheidsdiensten (gemiddeld 1x per 6 weken) ontvang je een vergoeding, conform de piketregeling van Veiligheidsregio Fryslân.

Bijzonderheden

Interne en externe werving vinden gelijktijdig plaats. Voor externen geldt dat wij uitsluitend mensen zoeken die een dienstverband hebben bij een van onze ketenpartners. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne kandidaat voorrang. Een assessment maakt onderdeel uit van de selectie.

Wanneer je bij ons komt werken, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren.

 

 

 

Vacature informatie

Solliciteer nu

Is je interesse gewekt?

Dan horen we graag van jou! Je kunt tot uiterlijk woensdag 4 augustus 2021 solliciteren via onderstaande button. De eerste gesprekken vinden plaats op vrijdag 13 augustus 2021. We verzoeken je met deze dag rekening te houden. Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Sonja de Bruin, clusterhoofd crisisbeheersing, via 088 22 99671.

Sluitingsdatum 04 augustus 2021

Onder Veiligheidsregio Fryslân vallen bestuurlijk -naast crisisbeheersing- ook GGD Fryslân en Brandweer Fryslân. Bij elkaar werken er circa 2.000 medewerkers, waarvan er meer dan 1.100 brandweervrijwilliger zijn. Daarnaast zijn er 200 crisisfunctionarissen uit andere organisaties actief voor Veiligheidsregio Fryslân. Onze organisatie staat midden in de samenleving. Op het gebied van veiligheid en gezondheid werken wij samen met tal van organisaties.

Veiligheidsregio Fryslân kenmerkt zich als betrouwbaar, slagvaardig en betrokken. Het hoofdkantoor staat in Leeuwarden. Daarnaast zijn er meer dan 120 locaties verspreid over heel Fryslân: van een brandweerkazerne in Joure tot een consultatiebureau in Dokkum.